The Cork House; Mantarla Giydirilen Doğa Dostu Bir Yapı

Mantar tuğlayla giydirilerek sonuçlandırılan proje, çevresindeki doğanın anıtsal bir yansıması gibi. Doğaya duyarlı bir görünüme sahip ve fonksiyonel anlamda doğa dostu olması, bulunduğu bölgeye ayak uydurması açısından da binaya katkıda bulunmuş.

The Cork House, Arquitectos Anónimos ve Paulo Teodósio tarafından tasarlanıp inşa edilen bir yapı. Ricardo Fonseca, Luís Fernandes and Luís Gonçalves bu tatil konutunun inşaat danışmanlığını yapmış. 2006 yılında Portekiz’de kurulan şirket, kendi kimliklerini Portekiz çağdaş mimarisiyle birleştirerek oluşturdukları tarzda yapılar tasarlamakta.

Arquitectos Anonimos bu projede, her mimarın edinmesi gereken başyapıt projeye ulaşma amacıyla yola çıkarak, kışkırtıcı ve cesur yapı ortaya çıkartmış.

Ancak bu proje sadece tasarımcının imza çalışması olmakla kalmamış ve gün geçtikçe yenilenen ve şekil değiştiren bir uygulama olarak dikkatleri çekmeyi de başarmış. Arquitectos Anonimos, Portekiz kültürünü göz ardı etmeden tasarımda yeni espriler bulmaya çalışırken bir yandan da yapıda birden fazla kimliği bir arada yansıtmaya çalışmış.

Doğada çözünebilmesinin yanı sıra, su geçirmez ve ses-ısı yalıtımı konusunda en iyi malzemelerden biri olan mantar, aynı zamanda küf ve benzeri organizmaları üretmediği için bu tip nemli ormanlık alanlarda kullanıldığında her anlamda iyi sonuç veryor.

Arquitectos Anonimos’un çalışmaları yapının çevresinde var olan şeylerin açığa çıkarılmasıyla ve yapıya ilham vermesi ile tasarlanmış. Mantar tuğlayla giydirilerek sonuçlandırılan proje, çevresindeki doğanın anıtsal bir yansıması gibi. Doğaya duyarlı bir görünüme sahip ve fonksiyonel anlamda doğa dostu olması bulunduğu bölgeye ayak uydurması açısından da binaya katkıda bulunmuş.

Doğada çözünebilmesinin yanı sıra, su geçirmez ve ses-ısı yalıtımı konusunda en iyi malzemelerden biri olan mantar, aynı zamanda küf ve benzeri organizmaları üretmediği için bu tip nemli ormanlık alanlarda kullanıldığında her anlamda iyi sonuç veriyor. Ayrıca düşük maliyetli, ekolojik ve organik görünümüyle de insanda aşina olduğu bir his yaratıyor. Sonuçta ortaya İşlerin tersine işlediği sıra dışı bir bina çıkıyor. Arquitectos Anonimos müşterinin ısrarı ile çok düşük bir maliyetin sorumluluğunu alarak, bir konteynerı kabaca şekillendirerek mantar tuğla ile kapladı, bu sırada ortaya çıkan birkaç sorun ile başa çıkmaları gerekti, komşulara yakın bir mesafede bina inşa edildi, iç kısmı yaşamaya hazır hale getirildi. Ortaya doğa dostu bir ev çıktı, bazıları bu ev için “pavyon”, “kulübe”, “baraka”, “mantar” gibi takma isimler bile buldular.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)