Doğanın İnsanlara Armağanı Mantar

Günümüzde çevre dostu malzemelerin tedariği, tasarımcıların ve markaların daha fazla bilinçlenmesiyle giderek artmakta... Su geçirmez, esnek ve hafif bir malzeme olan mantar ise bu anlamda doğanın bize sunduğu bir armağan, büyülü bir malzeme diyebiliriz.

Bütün dünya, gezegenimizin yaşadığı ciddi çevre sorunlarının farkına vararak, yeni enerji güvenliği paradigması, yenilenebilir enerji kaynakları ve yerel kaynakların kullanılmasıyla kaynak çeşitliliği sağlanması üzerine çalışmalara başladı. Dünya çapında ülkelerin hükümetleri ve büyük kurumların enstitüleri ise; insanlığın yolu daha ekolojik ve sürdürülebilir olmazsa eğer; tüm insanlığın artan kirlilik ve doğal afetler yüzünden çok daha yıkıcı sonuçlar yaşayacağının farkına vardılar.

Şüphesiz ki bir sorunun çözümü ilk olarak onu analiz etmekle başlar. Küresel ekolojik sorunların bir kısmının aslında malzemelerin kötü kullanılmasıyla ilgili olduğunu söylemek çok da yanlış olmaz. Özellikle günlük yaşantımızda bize eşlik eden malzemelerin birçoğu geri dönüşümlü değil ve çok güçlü çevresel etkiler üretmekteler. Çevreye ciddi anlamda zarar veren ve çok kullandığımız bazı kirletici malzemeler var ki bunlardan en bilineni plastik. Kısaca problemi analiz eder ve çevremize daha dikkatli bakmayı başarabilirsek çözümü de bulabiliriz. Satın aldığımız ve kullandığımız birçok malzeme aslında çevre dostu ve sürdürülebilir olabilir, böylece sonucu tersine çevirebiliriz.

Günümüzde çevre dostu malzemelerin tedariği, tasarımcıların ve markaların daha fazla bilinçlenmesiyle giderek artmakta... Su geçirmez, esnek ve hafif bir malzeme olan mantar ise bu anlamda doğanın bize bir armağanı, büyülü bir malzeme diyebiliriz.

Mantar, Güneybatı Avrupa ile Kuzeybatı Afrika’nın yerel bitki örtüsü olan ve aynı zamanda mantar ağacı olarak da bilinen Mantar Meşesinin (Quercus Suber) ticari kullanım için hasat edilen kabuk dokusunun ilk tabakası. Mantar meşesi, kabuğu çok değerli olan bir meşe türü ve yetiştirildiği ülkenin ekonomisine de çok büyük katkı sağlıyabiliyor. Başlarda içki sanayiinde şişe tıpası olarak kullanılmaya başlanmış olan mantar günümüzde ilaç, ayakkabı ve motor sanayileri ile inşaat sektöründe çeşitli alanlarda kullanılıyor. Özellikle inşaat sektöründe zemin ve duvar döşemelerinde, ısı ve ses izolasyonlarında mantar meşesinin kabuğundan sıklıkla yararlanılmakta...

Dünya yüzeyindeki eşsiz ekolojik sistemi de önemli derecede destekleyen mantar (Cork) çok geniş bir ürün yelpazesi ile bulunduğu ülkelerde ekonomik değer yaratıyor. Örneğin; mantar Meşesi ormanları, sadece Portekiz ‘de 725 bin hektarlık sahayı kapsamakta. Ayrıca mantar ormanları bulunduğu çevredeki biyolojik çeşitliliği korumaya da yardımcı olmakta. En önemli özelliklerinden biri ise mantar ağacı her hasat edildiğinde normalden 10 kat daha fazla karbondioksit temizlemeye başlıyor. Kısaca mantar doğanın insanlığa armağanı ve her anlamda kusursuz bir malzeme...


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)