​Uzun Ömürlü Ve Güvenli Yapılar İçin Doğru Su Yalıtımı Şart!

Baumit Ürün Müdürü Hasan Yeter, “Su hayatımız için bir vazgeçilmez olsa da kontrol edilemediği durumlarda yapılarımız için tehlikeli ve ölümcül olabilmektedir.”

Yapılarda su yalıtımının önemine dikkat çeken Baumit Ürün Müdürü Hasan Yeter, önceden alınacak tedbirlerle yaşam kaynağı olan suyun yapısal zararların ve yaşanacak ölümcül sonuçların önüne geçilebileceğini vurguluyor:

“Tarihi yapılarda sağlanan başarı, önemli ölçüde uygun malzeme ve yapım tekniklerinin seçimine bağlıdır. Özellikle Anadolu’da inşa edilen hamamlarda su ya da su buharına maruz olmayan soyunma ve giyinme gibi amaçlarla kullanılan mekânlarda kireç sıva kullanılırken, ılık ve sıcak su ile doğrudan temas halinde olan mekânlarda ise yalıtım amaçlı horasan harcı kullanılmıştır.


Horasan harcı yağmur sularına karşı yalıtım malzemesi olarak kubbe ve tonoz dış yüzlerinde de kullanılmıştır. Kurnalarda suyun emilip akmaması ve atık suyun temiz su ile karışmaması için su yalıtımı tarihler boyudur değerini kaybetmeden günümüze kadar gelmiştir.

Çeliğin ve betonun inşaat sektöründe yerini alması ile birlikte daha yüksek katlı yapılar oluşturulmaya ve toplu yaşam alanları teşkil edilmeye başlanmıştır. Su hayatımız için bir vazgeçilmez olsa da kontrol edilemediği durumlarda yapılarımız için tehlikeli ve ölümcül olabilmektedir. Sıvıların basınç altında sıkışmama gibi bir mekanik özelliği olduğu için su da kendine hareket edecek yapısal ya da kılcal çatlaklıkları çok hızlı bir şekilde bulur. Bu nedenle ıslak hacimlerde su yalıtımı yaparak yaşanabilecek sorunları önceden çözebilmek mümkündür.”

Baumit su yalıtım ürünleri

Baumit’in yapı kimyasalları ürün grubunda bulunan Protect serisi ürünler, çimento ve sentetik reçine esaslı, çift bileşenli, yarı ve tam elastik, su yalıtım malzemeleridir. Tüm yapılarda, iç ve dış cephelerde, zeminde ve duvarda kullanılabilir. İç mekân ıslak hacimlerde, su altında kalan alanlarda (süs havuzu, içme suyu depolama tankı vb.), balkonlarda, teraslarda, temel ve perde duvarlarında, dış cephelerde doğrudan seramik malzemenin altına, beton, sıva, şap arasında uygulanabilmektedir.

Çift bileşenli ve yarı elastik bir malzeme olan Protect 2K, ıslak hacimlerde güvenle kullanılabilecek, su yalıtımı için en ideal ürünlerden biridir. Çimento ve sentetik reçine esaslı, çift bileşenli, tam elastik, su yalıtım malzemesi olan Protect 2K Elastic ise tam elastik yapısı ile her iklim koşuluna uygunluk göstermektedir. Elastik yapısı sayesinde çatlak köprüleme özelliği yüksek ve sıcaklık değişimlerinde sıfır yüzey gerilimi sağlamaktadır.

Baumit, İleriye yönelik fikirler.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)