Depremin Ne Zaman Geleceği Belli Olmaz, Binanızı Bugünden Koruyun!

Türk yapı sektörünün dış cephe ve yalıtım alanında öncü kuruluşu Eryap Grup CEO’su Emrullah Eruslu dünyanın en etkin deprem kuşaklarının birinde yer alan ülkemizde sık sık şiddetli depremlerin olduğuna dikkat çekerek “Binalarda meydana gelen korozyonun önlenmesi için iyi bir su yalıtımı olması gerekiyor. Depreme karşı bina taşıyıcı sisteminin en önemli koruyucu kalkanı olan su yalıtımı, bina taşıyıcı donatısını korozyondan yani paslanmaktan koruyor. Marmara depreminde yıkılan binaların yüzde 64’ünde su yalıtımı olmadığı düşünüldüğünde depreme dayanıklı binalarda yaşamak için binaların su yalıtımı mutlaka yapılmalı. Aksi takdirde binalar 10 yılda taşıma kapasitesinin yarısını kaybediyor” dedi.


Türkiye’yi yasa boğan 17 Ağustos Kocaeli depreminin ardından 16 yıl geçmesine rağmen ülkemizde deprem ve güvenli yapılar konusunda alınması gereken acil önlemlerin alınmadığına dikkat çeken Eruslu “Su yalıtımı da acilen zorunlu hale getirilmeli, aksi takdirde bir deprem ülkesi olan Türkiye’de can ve mal kayıpları ne yazık ki kaçınılmaz olacak. İnşaat aşamasındaki bir binaya su yalıtımının uygulanmasının maliyeti, toplam bina maliyetinin yalnızca yüzde 3’üne denk geliyor ve binanın güvenliği söz konusu olduğunda bunun ek bir maliyet olarak görülmemesi gerekiyor. Son zamanlarda gündemde olan kentsel dönüşüm sürecinin de bu açıdan önemli bir fırsat olacağına inanıyoruz. '' dedi.

Su yalıtımsız bina depreme karşı dayanıksız

Yalıtımda yapılan eksikliklerin, yapılarda korozyonun oluşmasındaki en önemli sebep olduğunun altını çizen Eruslu, “Yapılar; doğal hava koşulları, toprak tarafından emilen yer altı suları ve banyo, tuvalet gibi ıslak hacimlerde su kullanımı nedeniyle suya maruz kalıyor. Yapıya sızan su, yapıların taşıyıcı donatıları korozyona yani paslanmaya uğratarak kısa sürede yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarlarda düşmesine, beton bütünlüğünün bozularak çatlak ve kırılmaların oluşmasına yol açıyor. Bir yapıdaki donatı 10 yıl sonra başlangıçtaki taşıma kapasitesinin, belli koşullarda yaklaşık olarak yüzde 66'sını korozyon nedeniyle kaybediyor ve donatının başlangıçtaki hesap değerlerini karşılayamamasına neden oluyor. Su yalıtımı olmayan binaların taşıyıcı sistem içindeki donatı demir yıllar içinde içten içe çürümeye başlıyor. Bu da olası bir depreme karşı binanın dayanıklılığını düşürüyor. " diye konuştu.

Su yalıtımında doğru ürün seçimi ve doğru uygulamanın hayati önem taşıdığına da değinen Eruslu, yapısı gereği su geçirmezliği en üst düzeyde olan, en sağlam malzemenin bitümlü su yalıtımı örtüleri olduğunu belirtti. Bitümlü su yalıtımı örtüsü yapıları suya ve suyun olumsuz etkilerine karşı koruyarak yapıların ömrünü uzatıyor. Ürün seçimi yaparken mutlaka CE Belgesi bulunan kaliteli ürünleri tercih etmek ve işin uzmanlarına uygulama yaptırmak gerektiğini vurguladı.

Focus Membran, yapıların dayanıklılığını azaltarak ömrünü kısaltan su tehdidini ortadan kaldırırken, yapıların daha sağlıklı, güvenli ve konforlu olmasını sağlıyor. Binaların su yalıtımında suya karşı üstün koruma sağlayan Focus Membran ayrıca, çatı, temel, bodrum, bahçe ve teraslarda da su sızıntısı riskini tamamen ortadan kaldırıyor.

Türkiye genelinde özel ve kamusal yapılarda yaygın kullanılan Focus Membran; Esenler Havaalanı Mahallesi II. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi, Sultanbeyli Devlet Hastanesi, Sultangazi Devlet Hastenesi, Atatürk Havalimanı, Küçükçekmece Bahçeşehir Koleji, Başakşehir Fatih Terim Stadyumu, Antalya Olimpik Yüzme Havuzu, Alaçatı Marina, TBMM Yeni Hizmet Binası ve Ankara LÖSEV Doğal Yaşam Merkezi gibi önemli projelerin tercihi olmuştur. Focus Membran, ulusal ve uluslararası geçerliliği olan tüm sertifikasyonunu tamamlayarak tescilli bir marka olmanın tüm gereklerini yerine getirmektedir. Çeşitli ülkelere ihraç edilen Focus Membran’ın tüm ürünleri, AB normlarına uygunluk anlamına gelen CE standartlarına sahiptir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)