EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

​Mini Portföy Yama Karim

RHEINZINK RESEPSİYON BİNASI

Libeskind, çinko ile mimari dünyaya sıradışı binalardan bir yenisini daha ekleyen tutkulu bir hikaye yazdı...

Daniel Libeskind tasarımı olan ve Eylül 2009’da açılışı yapılan RHEINZINK’in yeni resepsiyon binası Libeskind Villa, son teknolojinin ve rezidental mimarinin sıradışı bir örneği...

Daniel Libeskind’in görüşlerini ve yaratıcı fikirlerini ortaya döktüğü ve şahsi kullanım için tasarlamış olduğu Libeskind Villa daha sonra dünyanın çeşitli yerlerinde de sınırlı sayıda inşa edilmiş. Daniel Libeskind, yapının tasarımda kullandığı çinkoyu, sonsuz uygulama imkanı sağladığı ve örnek niteliğinde ekolojik özellikleri olduğu için çok sevdiğini belirterek; “doğal kaynak üzerindeki etkisi ve sağlamlığı açısından bakarsak çinko için metal camiasının ahşabı diyebiliriz” diyor.

TASARIM VE YENİLENEBİLİRLİĞİN MÜKEMMEL UYUMU

Libenskind Villa, zarif ve seçkin bir şekilde tasarlanarak, yenilenebilir ve kaliteli materyallerle birlikte inovatif enerji teknolojileri kullanılarak inşa edildi. Daniel Libeskind’in tasarladığı bu yeni konut tipi için türünün ilk örneği diyebiliriz.

Yerden yükselen bir kristal gibi görünen binanın hareketli hatları enerjik görünümünü pekiştirirken güneş ışınları ve bulutların yarattığı gölgeler dış cepheye büyüleyici bir canlılık kazandırıyor. Metal çatı ve dış cephe kaplamaları ise birbirinden farklı şekillerde binayı sararak sanatsal bir bütünlük oluşturuyor.

Hareketli hatları, enerjik görünümünü pekiştirirken güneş ışınları ve bulutların yarattığı gölgeler ise dış cepheye büyüleyici bir canlılık kazandırıyor.

Dar ve geniş açıları, çapraz ve düz duvarları, iç içe geçen bölümleri, odalar arası görünmez geçişleri, balkondaki güneş koruması ve gizlilik amacıyla eklenmiş gölgelikleri ile özgün ve çarpıcı bir mimari sergileyen yapı, ilk aşamada ahşap bir iskelet olarak inşa edildi. Yenilenebilir kaynakların yoğun olarak kullanıldığı ve Alman yapı tasarım ve yüksek işçilik standartlarının uygulandığı yapı aynı zamanda dünyanın en yüksek enerji tasarrufu standartları ile uyumlu. Binanın çinko çatı ve dış cephe kaplamaları da enerji tasarrufunun bir parçası. Dışarıdan bakıldığında farkedilmesi pek mümkün olmayan paneller güneş enerjisi kurulumuna sahip. Jeotermal emici ve modern ısı pompası teknolojilerinin kombinasyonuyla hem görsel anlamda hem de yenilenebilirlik açısından mükemmel olarak inşa edilen binada yağmur suyu ise RHEINZINK çatı sisteminde biriktirildikten sonra yeraltındaki su tankında toplanarak tuvaletlerdeki sifonlarda kullanılıyor.

Geri dönüşümlü ahşap materyallerin de kullanıldığı bina aynı zamanda Alman İnşa ve Çevre Enstitüsü’nden DIN EN ISO 14025 Type III uyumluluğu belgesine sahip.

Libenskind çinkonun onu neden heyecanlandırdığı sorulduğunda; “Çinkoyu çok seviyorum. Harikulade ve güzel bir malzeme, aynı zamanda da yenilenebilir. Doğal ve hiçbir endüstriyel sürece ihtiyaç duymuyor, tamamlama için ek bir uygulama da gerekmiyor. Bu da onu Schinkel’in 150 yıl önce yaptığı her materyalin gereksinimlerine uygun kılıyor. Güneş enerjili ısıtma kurulumu, malzemenin enerji üretimi ve yağmur suyunu geri dönüştürmesi konusundaki avantajlarıyla mükemmel bir şekilde örtüşüyor. İnşa ettiğimiz bu Villa’nın var olan tüm evler arasında en güzellerinden biri olduğuna ve sürdürülebilir mimarinin çıtasını yükselteceğine inanıyorum.” diyor

CItyCenter Crystal

Tasarım çevreye duyarlı uygulamalar ve materyaller ile gerçekleştirilmiş...

Lokasyon: Las Vegas , Nevada
Müşteri: MGM MIRAGE
Mimar: Adamson Associates Architects
Aydınlatma tasarımı: Focus Lighting
Cephe: Israel Berger & Associates
İç mimari: Rockwell Group
Destek veren mimarlar: Foster and Partners, Gensler, Murphy Jahn Architects, KPF, Pelli Clarke Pelli Architects, HKS, Leo A. Daly, RV Architecture
Sertifika: LEED Gold
Tamamlanma tarihi: 2009

MGM MIRAGE CityCenter projesinin perakende satış merkezi, bu dikey “şehir içinde şehrin” bağlayıcı dokusu olarak görev yapan Crystals’daki The Shops, 45.000 m2’lik bir perakende satış ve eğlence alanı.

Billuri paslanmaz çelik kaplı bölümler The Strip boyunca ana perakende markalarını barındırırken, spiralli çatı yapısı halka açık çarşıya içeriden hayat veriyor. Efsanevi Las Vegas şeridinden 180 derecelik bir kıvrım ile görünebilen bina birçok yönüyle ele alınabilecek bir mimari yapı. Dönemeçli çatısının dramatik yapısı ve tepe ışıkları, lüks markaların ve yemek alanının üzerine düşüyor, girişinde su çeşmesi bulunan bir kamu alanı barındırıyor.

Bu dramatik tasarım çevreye duyarlı uygulamalar ve materyaller ile gerçekleştirilmiş ve 2009 yılında ABD Yeşil Bina Konseyi’nden (USGBC) LEED Altın sertifikası almış. Crystals’ın önemli sürdürülebilir noktaları ise şöyle siralanabilir; ışıma yapan taban soğutması bütün alanı soğutan bir iklimlendirme yerine özellikle kalabalık olan bölgeleri soğutarak daha az enerji harcamaktadır, Orman İdare Konseyi (FCS) onaylı ahşap ürünler kullanılmıştır, yüksek düzeyde tasarruflu su tesisatı ile yıllık tahmini 7 milyon litre su tasarruf edilmektedir, alan aydınlatması için kullanılan verimli, doğal tavan ışıkları elektrik ışığı ihtiyacını düşürmektedir, alternatif yakıtlı araçlar ile gelen misafirler için öncelikli park yerleri bulunmaktadır.

Kazandığı Ödüller

2012 - Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi (ICSC) tarafından VIVA “İyinin iyisi” ödülü, 2011- ICSC Tasarım ve Gelişim Ödülü, 2009 - ABD Yeşil Bina Konseyi’nden LEED Altın sertifikası.

Mons Uluslararası Kongre Galerisi

Çelişen geometrik biçimlerin bir tezahürü...

Studio Libeskind tarafından yerel partner H2A ve ana müteahhit CIT Blaton ile birlikte tasarlanan Mons Uluslararası Kongre Deneyimi Galerisi 9 Ocak 2015’te halka açılıp 2015 Avrupa Kültürel Başkenti’nin başlama vuruşunu yapıyor.

Mons şehrine yeni bir mimari simge olarak yapılan kongre merkezi ekonomik canlanma planının ana unsurlarından biri ve eski ile yeni arasında bir bağlantı işlevi görüyor. Ziyaretçiler tepedeki seyir terasından şehrin tarihsel merkezindeki, bir UNESCO dünya mirası olan 17’inci yüzyıldan kalma Belfry kulesini, Santago Calatrava tarafından tasarlanan yeni tren istasyonunu ve Haine ırmağını izleyebiliyor.

12 bin m2’lik merkez, çelişen geometrik biçimlerin bir tezahürü. Merkez büyük bir giriş salonu, üç oditoryum, çok amaçlı etkinlik alanı, konferans odaları, ofisler, restoran, yeraltı park alanı ve bir kamuya açık çatı terası içeriyor.

Daniel Libeskind “bu mütevazı değerli bina için; basit, ancak dramatik dizayn yöntemleri, yerel malzemeler ve esnek bir program kullandık” diyor ve ekliyor “merkezin Mons’daki yeniden canlandırma bölgesine taze bir dinamik getireceğini umuyoruz.”

Yapıya karakter ve ışık veren bir tutum ile kaplanmış eğimli şampanya şerit duvarlar, eloksallı alüminyum yapıyı, kuzeyde sokağa doğru destek yapan uç kısım yönünde sarıyor. Kuzeye doğru, masmavi alüminyum tirizler ile yapılmış camdan girişi ortaya çıkarmak üzere cephenin sokak seviyesinde yükseldiği görülüyor. Yapının görsel bütünlüğünü saplamak için şerit duvar boyunca çok az pencere yerleştirilmiş, var olanların ise sunta cephe ile görüş alanı ve gün ışığına göre hareket etmesi sağlanmış.

Ziyaretçiler alana girdiklerinde; parlak, açık, duble yükseklikte bir lobi ile karşılaşıyorlar. Burada hilal şeklindeki gökyüzü boyunu düzensiz aralıklar ile kesen çatı pencereleri gün ışığını içeri getirip doğal, değişken aydınlatma desenleri yaratıyor.

Yeşil çatı, pasif gölgelik, gece soğutması ve fotovoltaik hücreler ile oldukça enerji tasarruflu olan Mons Uluslararası Kongre Galerisi, LEED GOLD sertifikasının Belçika eşdeğeri olan Valideo B statüsünü kazanma yolunda .

Berlin Yahudi Müzesi

Nazi Soykırımı’nın yankılarını ilk defa açıkça gösterip birleştirmekte.

Lokasyon: Las Vegas , Nevada
Yapı boyutu: 500,000 sq.ft
Müşteri: MGM MIRAGE
Mimar: Adamson Associates Architects
İnşaat mühendisi: Halcrow Yolles
Mühendislik hizmeteleri: Flack + Kurtz
Aydınlatma tasarımı: Focus Lighting
Cephe: Israel Berger & Associates
İç mimari: Rockwell Group
Destek veren mimarlar: Foster and Partners, Gensler, Murphy Jahn Architects, KPF, Pelli Clarke Pelli Architects, HKS, Leo A. Daly, RV Architecture
Yüklenici: Perini Building Company
Sertifika: LEED Gold
Tamamlanma tarihi: 2009

Halka 2001 yılında açılan Berlin Yahudi Müzesi, dördüncü yüzyıldan günümüze Almanya’daki Yahudilerin sosyal, siyasi ve kültürel tarihini sergileyip savaş sonrası Almanya’da Nazi Soykırımı’nın yankılarını ilk defa açıkça gösterip birleştirmekte. Yeni bina, 1735’de tamamlanan ve şu an yeni binaya giriş görevi gören Prusya Adalet Mahkemesi binasına bitişik olarak yapılmış.

Berlin Duvarı yıkılmadan bir yıl önce Daniel Libeskind tarafından yapılan tasarım, üç anlayış üzerine oturtulmuş; Yahudi vatandaşların muazzam katkılarını anlamadan Berlin’in tarihini anlamak mümkün değildir, Nazi Soykırımı’nın anlamı Berlin şehrinin hafızasına ve bilincine yerleştirilmelidir ve son olarak, Berlin şehri ve Almanya, tarihinden Yahudi yaşamının kazındığını kabul etmelidir.

Müzeyi ziyaret edenler, Baroque Kollegienhaus’a girip merdivenler ile dramatik giriş boşluğundan aşağı, yerin altına inerler. Var olan bina yeni binaya yer altı yolu ile bağlanmış, bu yolla hem eski hem de yeni binanın çelişkili otonomileri muhafaza edilmiştir. Bu alçalış yeraltında her biri farklı bir hikâye anlatan üç aksiyal rotaya varmaktadır. Bu rotalardan ilki bir çıkmaz yola ulaşır, burası Soykırım Kulesidir. İkinci rota binanın dışına çıkarak, Berlin’i terk etmek zorunda bırakılmışları hatırlayan Sürgün ve Göç Bahçesi’nin içine varır. Üçüncü ve en uzun olanı rota ise Devamlılık Merdiveni’ne doğru giden bir yolu takip eder, devamında ise tarihin sürekliliğine vurgu yaparak müzenin sergi alanına ulaşılır.

Yeni binanın zikzaklı planını bir boşluk keser ve yokluğu somutlaştıran bir alan yaratır. Müzenin bir tarafından diğerine geçmek için ziyaretçiler bu boşluğa açılan 60 köprünün birinden geçmek zorunda bırakılır.

Kazandığı Ödüller

2010 - DKR (Hristiyan-Yahudi İşbirliği için Alman Birleştirici Toplum Konseyi) Buber-Rosenzweig Madalyası, 1999 - Alman Mimari Ödülü, 1998 - 1998’in En İyisi, Uluslararası Sanat Forumu.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)