EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Terastan Haliç Manzarası

HILTON GARDEN INN OTEL

Otelin Haliç silüetiden bakıldığında çevre yapıları içinde belli bir egemen yapı olarak dikkat çekerken, aynı zamanda ön ve arka plandaki yapılaşmaya baskın gelmeye çalışmayan bir yaklaşımı sergilemesi amaçlandı.

TeCe Mimarlık tarafından tasarlanan Hilton Garden Inn Otel’i Sütlüce, İstanbul’da bulunmakta. Tarihi yarımadayı karşıdan gören özel bir konuma sahip olan otel arsası, bulunduğu oldukça eğimli topografyası sayesinde Haliç’e doğru bakan geniş bir perspektife sahip. Türkiye’de ilk LEED Gold alan otel projesi olması özelliği olan Hilton Garden Inn Otel, böylece Hilton otelleri arasında ilk %100 sigara içilmeyen otel olmayı başardı.

Otel, 200 odayı aşan programı ile arsaya büyük bir yoğunluk getiriyor. Bu nedenle tasarım aşamasında monoblok monoton bir kitle yerine parçalı karakterde, gabarisi değişken bir kitle kurgusuna gidildi. Yapı çeşitli kademelenmelerle hareketlendirilerek, üst kotlarda düzenlenen teras bahçeleri, değişken malzeme kurgusu, ışık ve gölge oyunları ile yapının mevcut dokuyla bütünleşmesi amaçlandı. Projede otelin, Haliç siluetinden bakıldığında çevre yapılar içinde belli bir egemen yapı olarak dikkat çekerken, aynı zamanda ön ve arka plandaki yapılaşmaya baskın gelmeye çalışmayan bir yaklaşımı sergilemesi amaçlandı.

Haliç yönüne bakan ve çeşitli kotlara oturan teraslara sahip olan otelin restoran, bar ve toplantı salonları, zemin ve asma katlarda yer alarak aynı yönlere bakan panoramik mekanlar olarak düzenlendi. Odaların %70’i Haliç yönüne bakacak şekilde konumlandırılırken, bu odalar kademelenerek manzaraya açılacek şekilde konumlandırıldı. Aynı zaman da cephenin hareketlenmesi amacıyla üst katlarda teras bahçeler düzenlendi.

Yeşil otel olma özelliğine sahip Hilton Garden Inn’in tasarım ve inşaat sürecinde enerji etkin bir bina olabilmesi için çeşitli uygulamalar hayata geçti. Öncelikli olarak inşaat çalışmalarına başlanmadan önce, hava ve su kirliliğini önlemek, toprak kaybının önüne geçmek için ESC planı (Erozyon ve Sedimentasyon Kontrol Planı) kapsamında şantiyede tedbirler alındı. Şantiye araç giriş-çıkışında araç yıkama alanı oluşturulmuş ve yağan yağmurla birlikte toprağın şantiye dışına çıkmasını engellemek için geo tekstil malzeme ile şantiye çiti etrafı çevrelendi.

Proje kapsamında hayata geçirilen diğer uygulamalar ise şu şekilde:

Otoparkların tümü bodrum katlarda tasarlanmış böylece sert peyzaj alanlarında, ısı adası etkisi düşürüldü.

Konumu itibari ile toplu taşıma araçlarına otelin yakınlığı sayesinde, CO2 salınımını azaltmayı öngörerek hem toplu taşımaya sevk etmekte hem de otopark alanı içerisinde yer verdiği bisiklet park alanı ile zehirli gazların açığa çıkması önleniyor.

Çatı alanlarında ise, güneş yansıtabilirlik oranları yüksek malzeme kullanılarak ısı adası etkisi düşürüldü. Çatılarda konumlanan solar paneller sayesinde 6 ay boyunca sıcak su için güneş enerjisinden faydalanılıyor.

Projede enerjiden % 23, su kullanımından ise % 40 tasarruf sağlanıyor. Su tüketimini azaltmak için, peyzaj alanların da, az su tüketen yerel ve adaptasyonlu bitkiler tercih edildi. Ayrıca verimli bir sulama sistemi kullanılarak sulamada % 67 oranında su tasarrufu sağlandı.

Bina içi su tüketiminde ise ıslak hacimlerde düşük debili klozetler, susuz pisuarlar ve yüksek verimli, sensörlu bataryalar kullanılarak şebeke suyu kullanımından yüzde 40 tasarruf sağlanıyor.

Projede inşaat maliyetinin % 30’u geri dönüştürülmüş malzemelerden oluşturuldu. Yerel ekonomiyi desteklemek ve yakıt tüketimi kaynaklı çevre kirliliğini önlemek için proje maliyetinin % 30’u yerel malzemelerden tercih edildi.

İçerisinde kullanılan inşaat malzemelerinin VOC değerlerine göre seçimler yapılarak, tercih edildi. Proje, manzara ve gün ışığından maksimum fayda sağlayacak şekilde tasarlandı. Projede, gün ışığı alan yaşam alanlarının oranı % 80, manzara gören yaşam alanlarının oranı ise % 90 olması sağlandı.

Binanın ısıtması, soğutması ve havalandırılması için otomasyon sistemi, ısı geri kazanımlı sistemler ve dört borulu fan-coil ısıtma ve soğutma sistemleri kullanıldı. Isıtma ve soğutmadaki kayıpları önlemek için ise yüksek performanslı dış cephe izolasyonu ve yüksek performanslı camlar tercih edildi. Isıtma ve soğutma sistemlerinde, ozon tabakasına zarar verecek gazların (CFC gazı) yerine küresel ısınmaya en az etki edecek gazlar kullanılacak şekilde tasarlandı.

Binada ASHRAE standartlarına göre % 30 daha fazla taze hava sağlanırken, kullanım yoğunluğu yüksek olan alanlarda karbondioksit sensörleri kullanılarak hava kalitesi kontrol altında tutulurak çalışanlar için sağlıklı bir çalışma ortamı sağlandı.

Dim edilebilir aydınlatma sistemleriyle ışık seviyesi ihtiyaca göre ayarlanabilirken, hareket ve varlık sensörleriyle de gereksiz aydınlatmanın önüne geçildi.

Yüksek verimli pompalar ve fanlar ile enerji tasarrufu sağlanmış ve binanın sıcak su ihtiyacı ise güneş panellerinden karşılandı.

İnşaat sırasında şantiyeden çıkartılan çöpler, ayrıştırılarak ve geri dönüştürülerek kontrollü olarak atılarak veya dönüştürülerek kullanıldı.

KÜNYE

Mimar: TeCe Mimarlık
İşveren: Amplio Otel Yatırım A.Ş.
Peyzaj Projesi: Lal Bahçeleri
İç Mekan Projesi: AHK İnşaat
Statik Projesi: Modern Mühendislik
Elektrik Projesi: HB Teknik Elektrik Mühendislik
Mekanik Projesi: ENAR Mühendislik
Proje Yöneticisi: PROPLAN Proje Yönetim
Müteahhit: Fermak İnşaat
Yer: Sütlüce, İstanbul
Yıl: 2011


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)