​Doğal Afetlerin Yeni Kahramanı MX8 Olacak

İTÜ ARI Teknokent’in yeni nesil girişimcilerin yetişmesine olanak tanıyan İTÜ Çekirdek projesinin final etabı olan Big Bang etkinliğinde girişimci firmalar toplam 1 milyon TL değerindeki ödülden pay almaya çalışacak. 14 Kasım’da gerçekleşecek etkinlikte yarışacak firmalar arasında yer alan Maxwell Innovations, yağmur, toz ve dondurucu soğuk gibi zorlu hava koşullarında dahi çalışabilen insansız hava aracı ile afet durumlarına kurtarma ekiplerinin gökyüzündeki gözü olacak.


Maxwell Innovations’ın Kurucusu Orkut Aktaş geliştirdikleri sistemin dünyada sadece 4 aracın çalışabildiği, ülkemizde ise hiçbir aracın çalışamadığı zorlu hava koşullarında aktif olarak görev yapabildiğini belirtirken şu değerlendirmede bulundu: "Hayata geçirdiğimiz özgün bir insansız hava aracı sistemi olan MX8 yağmur, toz ve -30 dereceye varan soğuklardan etkilenmeden zorlu hava koşullarında görev yapabiliyor. Dikey kalkış ve iniş kabiliyeti ile kullanım kolaylığı, 4 yıldan uzun süren AR-GE çalışmaları sonucunda yüksek performans sağlıyor. Üstelik tüm sistem tek bir kişi tarafından rahatça taşınıp kullanılabiliyor. Sistem, çantasının açılmasından itibaren saniyeler içerisinde uçuşa hazır hale geliyor.”

MX8 sisteminin bölgeyi otonom olarak tarayarak afet bölgesinin dakikalar içerisinde 3 boyutlu haritasını çıkarabildiğini de sözlerine ekleyen Aktaş: “Sistem olası bir deprem sonrasında enkaz içerisindeki insanların anında tespit edilmesine ve erken müdahaleye olanak tanıyor. Ayrıca özgün olarak geliştirdiğimiz gaz ölçüm sistemi ile bölgedeki olası gaz kaçakları ve kimyasal sızıntıları anlık olarak tespit edilebiliyor. Bu şekilde afet sonrası olası kazaların da önüne geçilebiliyor. Bu tür bir uygulamanın ve afet koordinasyonda etkin olarak kullanılmasının önemini Fukishima’da yaşanan felaketle birlikte yaşayarak öğrenmiş olduk.”

İnsansız Hava Araçları (UAV) deprem, fırtına, sel gibi bir doğal afet sonrasında ya da büyük endüstriyel kazalar sonrasında acil durum ve afet koordinasyon personeli için durumsal farkındalığın sağlanmasına; enkazda ya da arazide kaybolan kişilerin bulunmasına imkan tanıyor. Maxwell Innovations ekibinin geliştirdiği teknolojinin her türlü hava koşulunda aktif olarak görev yapabilmesi ise benzer araçlar arasında fark yaratıyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)