​Güneş Ve Rüzgarla Havalanan Uçaklar

Galapagos Adaları havaalanı

Galapagos Adaları’ndaki Baltra Havaalanı tamamen güneş ve rüzgâr ile elde edilen enerji ile çalışıyor. Yeni yapının inşaatında kullanılan malzemelerin yüzde 80’i bir önceki yapının yıkımından elde edilen malzemelerin geri dönüşümünden sağlanmış.

Baltra Havaalanı Galapagos’un ekosistemini artan turizm karşısında korumak isteyen çevre gönüllüleri tarafından da övgüyle karşılandı.

Cennet gibi büyük sahilleri, tarihsel bölgeleri ve kayalık kıyı boyu ile Galapagos Adaları Ekvador’un kıyısından 960km uzaklıkta olmasına rağmen ülkeye gelen çoğu gezginin mutlaka görmek istediği bölgelerden biri.

Travel+Leisure’a göre dünyanın en iyi 10 adası arasında yer alan takım adalarda 18 büyük ada bulunuyor, aynı zamanda Büyük Okyanus içindeki nadir deniz yaşamı, emsalsiz kuş ve bitki türleri ile de biliniyor. Charles Darwin evrim teorisini deniz iguanaları, köpekbalıkları, mavi ayaklı sümsükler, denizaslanları ve diğer canlıların yaşadığı bu adalardaki vahşi tabiatı araştırırken geliştirdiği ifade ediliyor.

2010’da Galapagos Adaları Unesco’nun Risk Altındaki Dünya Mirası listesinden çıkarıldı. BM temsilciliği Ekvador hükümetinin istilacı türler, aşırı turizm ve aşırı balıkçılığın doğurduğu tehlikelere karşı attığı adımları yeterli gördü. Euronews’a konuşan havaalanı yöneticisi Jorge Rocillo: ‘Esas konu sürdürülebilir bir bina olması, ziyaretçiler için çevreyi kirletmeden teknoloji ve rahatlık arasındaki dengeyi sağlayabilen bir kamu binası olması. Arkada bırakmak istediğimiz miras tam olarak bu’ dedi. Havaalanının sağlıklı bir çevreye olan bağlılığı 2012’de açıldığında dünyanın ilk ‘yeşil’ havaalanı olmasıyla belgelenmişti.

2012’de açılan havaalanı ABD Yeşil Bina Konseyi tarafından sürdürülebilir yapı için Öncü Enerji ve Çevre Tasarımı (LEED) Altın sertifikası aldı. Galapagos’un kendine özgü yaban hayatı dünyanın her yerinden ziyaretçi çekiyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)