İşlevsellik ve İtalyan Tasarım Anlayışına Getirdiğimiz İnovatif Yaklaşım Temel Kriterlerimiz…

Ettore Giordano

Tasarımcı - ISVEA Dizayn Ofis Yöneticisi

Bu sayımızda İtalya’yı ülke dosyamızda incelerken; aynı zamanda Türkiye pazarında tüketiciyle buluşan İtalyan markaların tasarımcılarına da yer vermek istedik. Araştırmalarımız esnasında RED DOT 2015’de ISVEA Sott’Aqua serisi ile büyük ödüle layık görülen İtalyan Tasarımcı ETTORE GIORDANO ile sizler için kısa bir söyleşi yaptık.

İtalya’da ve İtalya’nın dışında bir çok çalışmalar yapıyorsunuz ve çok yönlü bir insansınız. Sizi bir tasarımcı olmaya iten şey neydi?

Çevremiz tasarımcılar tarafından düşünülüp dizayn edilmiş bir sürü objeyle dolu, ben de bir tasarımcı olmaya karar verdiğimde fikirlerimle çevreye bir katkım olmasını istedim.


Milano’da kendi stüdyonuz var, ayrıca akademik kariyerinizi de devam ettiriyorsunuz. Bize tasarım geçmişinizden biraz bahsedebilir misiniz? Tarzınızı nasıl tanımlarsınız?

Tasarım geçmişim yaşadığım şehirle tümüyle bağlantılı. Milano dünya genelinde tasarım algısı edinebilmek için mükemmel bir şehir. İşlerimin tarzı hakkında bir tanım kullanmak hoşuma gitmiyor ama yeni bir ürün tasarlamaya başladığımda ilk yaklaşımım estetik ve işlevsellik oluyor. Benim için en önemli kriterler bunlar diyebilirim.

İşlerinizin en önemli özelliğinin; farklı disiplinleri kesiştirebilme kabiliyeti olduğunu söylüyorsunuz. Bunu biraz açıklayabilir misiniz?

Portfolyomda da görebileceğiniz gibi kahve paketinden kent mobilyalarına kadar her türlü tasarım yaptım diyebilirim. Bana göre yenilikçilik çok disiplinli görüşten gelir.

Günümüzde yenilenebilirlik çok konuşulan bir konu. Yenilenebilir ve doğa dostu endüstriyel tasarımlar hakkındaki düşünceleriniz neler?

Yenilenebilirlik günümüzde nesnelerin işlevselliğinin esas parçası haline gelmiş durumda. Bence bu, tasarım yaratma sürecinde direkt olarak etkin.

Sizin bakış açınızdan bir tasarımcının çevre ve toplum üzerindeki sorumlulukları nelerdir?

Biraz önce de bahsettiğim gibi; objelerle çevrili bir dünyada yaşıyoruz ve insanlar her gün bu objeler dünyasından bir şeyler öğreniyor. Eğer biz tasarımcılar daha iyi ürünler tasarlarsak, insanlar da daha çok şeyler öğrenecekler.

ISVEA ile beraber tasarladığınız “Sott Acqua” serisi 2015 Red Dot Ödülü aldı. Tasarımınızın başarısının sırrı nedir?

Deneyimlerimden yola çıkarak söyleyebilirim ki, tasarım yapacağım şirketle benim aramdaki ilişki ve yaratılan iyi bir ortam, geliştirdiğim ürünler üzerinde çok büyük önem taşıyor. Dolayısıyla, bu serinin başarısının anahtarı da tamamıyla Isvea Eurasia ile aramızdaki mükemmel ilişki diyebilirim.

Sott Aqua serisisin tasarımındaki temel ögeler nelerdi?

İlhamını doğadan ve sudan aldığımız ve İtalyanca “su altı dünyası” anlamına gelen Sott’Aqua serisinde; modern ve özgün banyo mekanları sunmak için değişik alan çözümlerine karşı işlevsellik ve İtalyan tasarım anlayışına getirdiğimiz inovatif yaklaşım temel kriterlerimizdi. Genel olarak, ürünlerin temeli geometrik çizgilere dayalı ve bu bizim banyoya modern bir hava katmak için izlediğimiz yol aslında...

Aynı zamanda 2014’ten beri ISVEA’da CDO (Chief Designer Officer) olarak görev alıyorsunuz. Şirketle beraber daha önceden üzerinde çalıştığınız diğer projeler hakkında konuşabilir miyiz?

Isvea ile çalışmalarımız Nativita Design Studio’da başlamıştı ve sonra B+ serisi ile devam etti. 2014 yılından beri de ISVEA CDO’su (Chief Design Officer) olarak çalışmalarım devam ediyor.

ISVEA için tasarladığınız yeni ürünler var mı?

Evet, tamamen yeni bir seri geliştirmekteyiz ve 2016 yılında hep birlikte göreceğiz.

Son olarak, günümüzde geçmişe nazaran neleri seviyorsunuz?

Tasarımcıların sorumluluklarını artıran yeni gelişmeler olmasından hoşlanıyorum ama üzüldüğüm bir şey var o da; İtalya’da geçmişteki üretici jenerasyonun know-how’unun çoğunu kaybediyor olmamı.q


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)