​Doğa Dostu Kent Bahçeleri Kampüslere Yayılıyor

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin başlattığı “Doğa Dostu Kent Bahçeleri – Tohumlar Kampüse” kampanyası devam ediyor. Kampanya kapsamında, Adım Adım Oluşumu desteği ile bu yıl 4 devlet üniversitesi, kampüs bostanlarına kavuştu. Hedef bu sayıyı 20’ye çıkarmak...

Projemize başvuran devlet üniversiteleriyle çıktığımız yolda;

Adım Adım ile yaptığımız ortak çalışma ile 1 Mart 2015 tarihinde, Antalya Maratonu Runatolia' da toplanan bağışlarla Mersin Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, O.D.T.Ü ve İ.T.Ü Taşkışla Kampüslerinde bostanlar kuruldu, Ekolojik Yaşama Giriş eğitimleri verildi.


Gittiğimiz ilk kampüs, Mersin Üniversitesi kampüsüydü. 25 kişilik ekiple 1x2 metre boyutlarında 5 adet yükseltilmiş sebze yatağı yaptık. “Tohum ekilmez, masal anlatılmazsa ölür” sloganıyla gitgide büyüyen ekip, 35 kişilik sürekli topluluğa dönüştü. Bostan artık sürekli uğranan, ders aralarında vakit geçirilen bir buluşma noktası.

Adana Çukurova Üniversitesi’nde ve İTÜ Taşkışla kampüsünde de Mersin Üniversitesi' nde yapılan eğitim ve uygulamanın aynısı yapıldı. Çukurova Üniversitesi’nde, At çiftiği yanında seçilen alan, gübre temini açısından kolaylık sağladı.

Son kampüsümüz ODTÜ’de ise, 250 m2 ayrılan alan üzerinde doğal yükseltilmiş yatak uygulaması yapıldı.Alanın çevresi çitle çevrildi ve damlama sulama sistemi entegre edildi.

Teori ve pratik uygulama sonrası kurulan bostanlarda okulların tatil olduğu yaz sezonu boyunca, her kampüs kendi iletişim kanallarını oluşturdu. Tüm kampüs bostanlarının birbiri ile iletişimini sağlayacak olan sosyal medya grubu Facebookplatformu üzerinde oluşturuldu.

Sezon boyunca bostanlarda bostan ekiplerince, Tohumlara masal anlatmak, Fide dikim şenlikleri, Korkuluk atölyeleri, ekolojik bilinçlendirme toplantıları gibi etkinlikler yapıldı.

Kaz Dağları’ndaki Çamtepe Ekolojik Yaşam Kültürü Merkezi’nde, Eylül ayında biraraya gelen Tohumlar Kampüse Ekipleri kampüsler arası tohum takası bile yaptı. Buluşmaya hem yapımı tamamlanmış 4 kampüsten hem de aday kampüslerden gelen Bahçe/Bostan ekipleri genel bir senenin değerlendirmesini yaparken, aday kampüs ekipleriyle ve kendi aralarındaki bağı da güçlendirdiler.

Hedef 20 Kampüs!

Proje kapsamında iletişime geçtiğimiz, birlikte çalıştığımız öğrencisinden, rektörüne; muhtarından öğretmenine her birey, tecrübe ettiğimiz modelleri kendi çevrelerinde de hayata geçirebilme ve gıda topluluğu oluşturma yönünde harekete geçebilme olasılığı taşıyor. Bu da, ‘Dönüşüm insanın kendisinden başlar’ inancımıza can katıyor. Proje kapsamında verdiğimiz “Ekolojik Yaşama Giriş Eğitimi” ile gıdadan ulaşıma, enerji kullanımından tüketim alışkanlıklarına birçok alanda tüketici olmaktan “türetici” olmaya giden yolu anlatıyoruz. İyi bilginin yayılması ve çoğaltılması içinse; proje sonunda bir kent bahçeciliği kitabı ve pratik uygulama videosu hazırlayacağız.

Kampanyaya Nasıl Destek Olunur?

Hedef 20 Kampüs. Geriye kalan 16 kampüs için, herkesi, 15 Kasım 2015 tarihinde koşulacak olan 37. Vodafone İstanbul Maratonu’nda, Adım Adım Oluşumu ile koşmaya, yürümeye, bağış toplamaya veya bunların hiçbirini yapamıyorsanız Adım Adım Buğday Koşucularını bağışlarınızla desteklemeye çağırıyoruz. Adım adım yapabileceklerinizin detaylı bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.

Toplanacak bağışlarla, daha çok üniversiteye tohumları hep birlikte yayalım!


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)