Seranit Grup Sponsorluğunda “Yarışmayla Yap” 3. Yaşını Kutladı

5 Kasım 2015 / İstanbul - Arkitera Mimarlık Merkezi’nin Türkiye'de mimarlık alanında açılan yarışmalarının sayısının arttırılması ve ödül alan projelerin uygulanarak, mimari kalitenin arttırılmasını sağlamak amacıyla geliştirdiği, Seranit Grup’un sponsorluğunda gerçekleştirilen Yarışmayla Yap Projesi’nin 3. yaşı kutlandı.

Seranit Grup Showroom’unda mimarların ve sektör temsilcilerinin katılımı ile düzenlenen etkinlikte, projenin kısa zaman içerisinde kamu kurumları ve mimarların tanıdığı ve benimsediği bir proje haline dönüşerek Türkiye’nin yarışma hareketi haline geldiği belirtildi. 2000 – 2012 yılları arasında yıllık ortalama açılan yarışma sayısı 8.2 iken, 2015 yılında ortalama 20 yarışmaya yükseldiği ifade edilirken, Yarışmayla Yap Projesi’nin 2013’ten bu yana 15 yarışmanın gerçekleşmesine katkı sağladığı vurgulandı. Projenin ayrıca Türkiye’de açılan yarışma sayısının ortalamasının yükselmesine katkıda bulunduğu da kaydedildi.

Etkinlikte yaptığı konuşmasında projeye inandıkları ve güvendikleri için destek verdiklerini açıklayan Seranit Grup Proje ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Banu Uçak, “Arkitera Mimarlık Merkezi’nin yapılı çevrelerin niteliğini artırmak üzere tüm kamu yapılarının yarışma ile elde edilmesi yönündeki sosyal sorumluluk projesine destek vermeye karar 3 yıl önce karar verdik. Proje bizimle birlikte hayata geçti ve bu süre zarfında geldiğimiz nokta bizleri oldukça memnun ediyor. Önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye’nin farklı noktalarında açılan mimari yarışmaların sayısının artmasını amaçlıyoruz” dedi.

Projenin geliş süreci ve geldiği noktayı değerlendiren Arkitera Mimarlık Merkezi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yılmaz ise, “2012 yılında yapılı çevrelerin niteliğinin artırılması için “seyirci kalmak yerine neler yapılabilir?” sorumuza cevaben; şeffaf, katılıma açık, yenilikçi bir süreç sağlayan yarışmaların; proje elde etmek için en doğru yol olduğuna olan inancımızı projeye dönüştürmeye karar verdik. Bu inancımızı Seranit Grup ile paylaştık. Aynı hassasiyet ve endişeyi Seranit Grup’un da paylaştığını gördük. Böylece “Yarışmayla Yap” projesi 2012 yılında Seranit Grup sponsorluğunda hayata geçti” dedi.

Yarışmayla Yap Derken…

Projenin Türkiye'de mimarlık ve tasarım dallarında açılan proje ve fikir yarışmalarının sayısının ve niteliğinin artması, aynı zamanda kamuoyunda kentsel çevre ve mimarlık kültürü oluşmasını amaçladığını ifade eden Ömer Yılmaz, “Bu doğrultuda daha nitelikli bir kentsel çevre için yerel idarelere, tüm kamu kurumlarına projelerinizi "Yarışmayla Yap" diyor ve yarışma sürecinin sorunsuz ilerlemesi için destek oluyoruz. Kasım 2012'de yapılan proje lansmanının ardından kamu kurumları ve mimarlarla bir araya gelerek, "Tüm Kamu Kurumları Projelerini Yarışmayla Yapsın" mesajını ilettik. 2013 yılında üçü ulusal, biri uluslararası olmak üzere, toplam 4 yarışmanın ilan edilmesine katkıda bulunduk. 2014 yılında ise yıl boyunca düzenlenen 19 yarışmanın 6'sını Yarışmayla Yap desteği ile açmayı başardık. 2015 yılına geldiğimizde ise bugüne kadar açılan 5 yarışma yine Yarışmayla Yap desteği ile hayata geçti” şeklinde konuştu.

Yarışmaların varlık nedeni tartışıldı

Diyarbakır, Adana, İzmir, Ankara ve Samsun başta olmak üzere kamu kurumları, üniversiteler ve mimarların davet edildiği toplantı serileri yaptıklarını da belirten Ömer Yılmaz, “Yapılan toplantılar dışında düzenli olarak kamu kurumları ziyaret ettik. Yine “Yarışmayla Yap” projemiz kapsamında 2013 ve 2014 yıllarında Yarışmalar ve Mimarlık Sempozyumu düzenledik. Her iki sene için de sempozyum bildirilerinin derlendiği Türkçe/İngilizce sempozyum kitabını ilgili kişi ve kurumlara dağıttık” dedi. 2015 yılında yarışmalarla ilgili tüm aktörleri bir araya getiren “Yarışmayla Yapanlar Buluşuyor” isimli etkinliği düzenlediklerini de açıklayan Ömer Yılmaz, “Yarışma projesi sunumları ve yarışmayla elde edilmiş inşaatı tamamlanan projelerin anlatımını da içeren etkinliğin en önemli bölümü ise neredeyse dört saat boyunca ilgiyle izlenen ve katılımın yoğun olduğu "tartışma" oturumu oldu. Yarışmaların varlık nedeninden niteliğine, yarışmacıların niteliğinden genç mimarların sorunlarına kadar geniş başlıklarla Türkiye'de mimarlık ve yarışma ortamı hararetle tartışıldı. Etkinliğin içinde farklı bir bölüm olarak düşünülen 2014 Yarışmaları Sergisi'nde ise 30'dan fazla yarışma projesi, yarışmaya teslim edildiği haliyle sergilendi. Sergide 2014 yılında inşaatı tamamlanan yapılar için de bir bölüm ayrıldı” diye konuştu.

Yarışmayla Yap Demeye Devam Ediyoruz

2012 yılından bu yana Yarışmayla Yap Projesi’ni kamu kurumlarının ve mimarların tanıdığı ve benimsediği bir proje haline getirmeyi başardıklarını açıklayan Ömer Yılmaz, “2016 yılında Yarışmayla Yapanlar Buluşuyor, Portfolyolar Sergisi ve Yarışmalar ve Mimarlık Sempozyumu etkinliklerimiz sürecek. Açıkçası önümüzdeki dönemde de tüm kamu kuruluşlarına ve kurumlara "Yarışmayla Yap" demeye devam edeceğiz. Ayrıca Önümüzdeki yılından itibaren Yarışmayla Yap Projeleri “Portfolyolar Sergisi” adı altında Seranit Grup Showroom alanında sergilenecek” dedi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)