​Mesleki & Teknik Lise - CFA Peyzajın Bir Parçasıymış Gibi

Peyzaj, mimarisi, çevre kontrolü ve yenilikçi teknikleri bu projenin ana unsurları olmuş. Sonuç olarak ise ideal düzeyde çevreye dost bir çözüm sunan mükemmel ölçekli bir yapı ortaya çıkmış.

Mont-de-Marsan Teknik Meslek Lisesi, kasaplık ve şarküteri, fırıncılık, pastanecilik, çikolata ve dondurmacılık, kuaförlük, çiçekçilik, satış ve döşemecilik konularında yaklaşık 600 öğrenciye eğitim imkanı sağlayan bir okul.

Fransa’da Mont-de-Marsan’ın merkezinde konumlanmış olan okul eski ve oldukça kötü durumdayken, yerel ticaret odasının açtığı bir ihale ile yeni okul binası, stratejik bir alan olan kasabanın kuzeybatısında, spor ve eğitim tesislerinin yakınında bulunan, kentsel gelişimin sıçrayacağı ağaçlık bir alana yapıldı.

6404 m2’lik yapı birkaç yüzyıllık meşeler ve uzun çam ağaçları ile dolu korunan bir ormanın (Natura 2000 etiketli) ağaçları ile çevrili. Sanki peyzajın bir parçasıymış gibi bölünen bireysel bloklardan oluşan girişten bakıldığında arkadaki yamaç tarafında kalan orman görülebilmekte.

Bütün cephe duvarları metal çerçeveli ve ahşap giydirmeli. Dış giydirme rahat bir gölgeleme sağlarken giydirmenin altına farklı yerlerden birçok açıklık kesilmiş, bu da içeriye yüksek miktarda doğal ışık gelmesini sağlamış. Bu durum gün boyunda kaliteli bir atmosfer, geceleri ise göz alıcı ışık efektleri olarak cereyan ediyor.

Mimarlar: Hessamfar & Vérons
Yer: Mont-de-Marsan, Fransa
Proje Yılı: 2014
Fotoğraflar: Hessamfar & Vérons’un izni ile

Kirişlerin, sütunların ve zeminin çimento yapısı bütün yapıya belli bir derece esneklik sağlıyor. Doğu cephesi camla kaplı olduğu için bina kullanıcıları arka tarafta kalan korunan ormanın fevkalade manzarasının tadını çıkarabilmekte.

Ayrıca, doğal güzelliği olan alanları koruma ihtiyacı olduğu için inşaat boyunca asıl alanda olabildiğince çok ağacı muhafaza etmek üzere özel bir çaba ve hassasiyet gösterilmiş.

Mimari tercihler yapının çevre üzerindeki etkisinin düşük olduğu bir donanım ortaya çıkmasını sağlamış. Yamaç yeniden bitkilendirilerek batı tarafında çatı üzerinden devam ettirilmiş ve bu yeşil çatının binayı yaygın rüzgarlar ve yaz aylarında yüksek sıcaklıklardan koruması sağlanmış.

Alanın peyzajı sanki binayı yamacın içine, ormana doğru uzanıyor gibi gösteren aralıksız bir hissiyata sahip. Bakımı kolay olduğu ve yerel ormana uyum gösterdiği için yamaç ve çatılarda çiçekli bitkilendirme tercih edilmiş.

Giydirme cephede bölgeden gelen yerel çam kereste (Forêt des Landes) kullanılmıs. Bu tercih üretim-dağıtım zinciri sürecini kısalttığı gibi çevresel bakış açısından da mantıklı olmuş.

Landes ormanından gelen Çam odunu normalde sadece mobilya ve döşeme amaçlı kullanılan bir malzeme iken bu yapıda cephede kullanılmış. Bu nedenle dayanıklılık ve sürdürülebilirliğini sağlamak için özel bir işlemden geçmesi gerekmiş. Kerestenin bükülmesini önlemek için odun şeritleri birbirlerine geçirilmiş ve hala yeşil iken yapıştırılmış. Daha sonra fırçalanıp yerel kereste fabrikalarında boyanmışlar. Bu yenilikçi yapıştırma tekniği ABO.VE adlı bir araştırma merkezinde bir grup mimar, mühendis, araştırmacı ve imalatçı tarafından geliştirilmiş.

Okul, bu sebeple tüm özelliklerinin yanı sıra yerel el beceresi ve yerel kereste kullanımının bir vitrini olarak da işlev görmektedir. Peyzaj, mimarisi, çevre kontrolü ve yenilikçi teknikleri bu projenin ana unsurları olmuş. Sonuç olarak ise ideal düzeyde çevreye dost bir çözüm sunan mükemmel ölçekli bir yapı ortaya çıkmış.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)