​Brezilya Mopi İlköğretim Okulu Ek Binası

Bir Ağacın Soyutlaması gibi...

Bir ağacının soyutlaması olarak okaliptus kaplamalarıyla MOPI, yerel olmayan bu ahşabı özel olarak yetiştirip topladı. Daha çok kağıt endüstrisinde fakat günümüzde sivil inşaa da kullanılan bu malzeme ve okulun yapımında kullanılan birçok malzeme tamamı ile geri dönüşümlü. Sokağa bakan cephede kullanılan kaplamanın büyük bir kısmı eski ahşap elektrik kutularının bozulup tekrar kullanımı ile yapılmış. Oyun ve spor alanlarına uygulanan plastik zeminler, kullanılmış tekerleklerin dış katmanlarından geri dönüştürülmüş. Bahçe zemini tamamen geçirgen olup yağmur suyunu toprağa taşıyor.

Tuvaletler, bahçe sulaması ve okul temizliğinde kullanılmak üzere toplanan yağmur suyu görülebilir şekilde yerleştirilmiş borulardan geçiyor, böylece öğrenciler de su tasarrufu ve yağmur suyu kullanımını öğrenmekten öte her gün deneyimleyerek bir alışkanlık haline getiriyorlar. Ayrıca bütün musluklar zamanlayıcılı ve sıcak su sistemi güneş enerjisi panellerine bağlı.

Bina bir dizi farklı alanın balkonlarla birleştirilmesinden oluşuyor. Bu da iç mekanın havalandırılması ve soğutulması için hava akımının en iyi şekilde kullanılabilmesi için yapılmış. Aynı zamanda yüksek görsel farklılıklar sayesinde öğrenciler farklı bir alana geçtiklerini hemen anlıyor ve sonrasında da unutmuyorlar. Direkt güneş ışığı alarak dikkat dağınıklığı yaratmamak için sınıfların pencerelerinde yarı saydam cam kullanılmış. Bu okul bir eğitim mabedi ve ayrıca ekoloji eğitimi veren bir binaya sahip.

Mimarlar: Mareines+Patalano Arquitetura
Yıl: 2015


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)