​Kanagawa Mimarinin Standart Limitlerinin Ötesine Geçen Minimal Bir Yapı

Kanagawa Enstitüsü’nün öğrencileri bir parkta ağaçların arasındaymış hissine kapıldıkları bu atölyede tasarımları üzerinde dinlenmiş bir şekilde çalışıyorlar. Şeffaf olması nedeniyle bina zarif ve uçuşkan bir görünüme sahip.

Kanagawa Enstitüsü’nün öğrencileri bir parkta ağaçların arasındaymış hissine kapıldıkları bu atölyede tasarımları üzerinde dinlenmiş bir şekilde çalışıyorlar. Şeffaf olması nedeniyle bina zarif ve uçuşkan bir görünüme sahip. Zeminden tavana yükselen camlar ve tavan pencereleri sayesinde transparan ve herhangi bir yerden bakıldığında arkasını gösteren hafiflikte.

Yapıyı ayakta tutan değişik boyutlarda 305 adet kolon dahi odağı binanın strüktüründen uzaklaştırıp, boşluğa yöneltmek adına beyaza boyanmış.

Aynı şekilde gelişigüzel dizilmiş gibi görünmesine rağmen kolonlar mekanda boşluk hissini artırmak üzerine hesaplanıp yerleştirilmiş. Junya Ishigami’nin Kanagawa Teknoloji Enstitüsü (KAIT) Atölye binası mimarinin standart limitlerinin ötesine geçen minimal bir yapı. İnce camdan oluşan dış cephe duvarları ve iç mekanda ince, uzun ve beyaza boyanmış kolon kümeleri atölyeye hayalet bina görüntüsü veriyor. Transparan dış duvarların içerdeki herşeyi dışarıya ekspoze ediyor olması gerektiği halde, etraftaki ağaçların camlara yansıyan görüntüleri hem binayı kamufle ediyor, hem de parkın genel görünümünü korumasını sağlıyor. Ishigami böylece bir kolej sınıfı değil iç mekanda bir peyzaj yaratmış oluyor.

KAIT workshop 34 yaşındaki mimarın, Kazuyo Sejima’nın yanında dört yıl çalıştıktan sonra yaptığı ilk göze çarpan proje oldu. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda Venedik Bienali kapsamında Japonya adına bir pavilion tasarladı. 130.000 m2’lik kampüs içinde yer alan bu atölye, yaptığı pavilion gibi mütevazı bir büyüklükte. Ayrıca atölye binası her gün binlerce mühendis ve bilimadamının geçtiği KAIT’in ana giriş kapısından görülebilir bir yerde. Tokyo’nun 32 km batısında Atsugi isimli bölgede yer alan KAIT, diğer Japon üniversiteleri gibi banliyoda, merkezden biraz uzakta yer alıyor. Binanın bütün cephelerinde yer alan dört ayrı giriş, kampüste önceden var olan yürüme yollarına ve patikalara uyumlu olarak konumlandırılmış ve ana kapı için kampüs girişine bakan cephe tercih edilmiş.

İnce camdan oluşan dış cephe duvarları ve iç mekanda ince, uzun ve beyaza boyanmış kolon kümeleri atölyeye hayalet bina görüntüsü veriyor.

Atölye tüm KAIT öğrencilerine açık olup, gümüş madalyon dökümünden solar enerjili araçlara kadar her türlü üretimin gerçekleştirildiği bir workshop alanı. Büyük camlarla cevrili olması ve tavanda dahi olmak üzere her cephesinde penceler olması sayesinde gün ışığı gündüz saatlerinde binayı adeta yıkamakta. Ayrıca kış aylarında havanın erken karardığı düşünülerek yoğun tavan aydınlatma sistemleri eklenmiş ve mekan 24 saat çalışmaya uygun hale getirilmiş. Son olarak da Ishigami, bizzat kendisinin seçtiği büyük saksı bitkileriyle binanın iç ve dış atmosferinin uyumunu sağlamış.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)