Kitaphane

YAŞAYAN BİR GEZEGEN İÇİN TASARIM: YERLEŞİM, BİLİM VE İNSAN GELECEĞİ

(DESIGN FOR A LIVING PLANET: SETTLEMENT, SCIENCE, AND THE HUMAN FUTURE)

Bir kent filozofu ve bir fizikçi çevre ve tasarımla ilgili bilimin şaşırtıcı yeni buluşlarını açıklıyor. Michael Mehaffy ve Nikos Salingaros; gezegen üzerindeki dinamik sistemleri, oranları, bağlantıları ve tüm yenilikçi fikirleri araştırıyor, bilimle ilgilenmeyen birinin bile kolayca anlayabileceği bir şekilde anlatıyor. Kitap; yerleşim kavramının içinde gizlenen ekonomi, politika, çevresel psikoloji, tıp, biyoloji, matematik ve fizik gibi bilimsel konulara değiniyor.


Yayınevi: Sustasis Foundation
Yazarı: Michael Mehaffy ve Nikos Salingaros
Baskı Tarihi: Ocak 2015
Satışı: İnternet üzerinden İngilizce olarak satın almak ve e-book olarak okumak mümkün
Fiyatı: 19 $

EKOTASARIM -EKOLOJİK TASARIM REHBERİ

(ECODESIGN – GUIDE FOR ECOLOGICAL DESIGN)

Bu kapsamlı kitap, yerkürenin sürdürülebilir bir geleceği olabilmesi için mevcut mimarlık anlayışımızı ve tasarım yaklaşımımızı kökten değiştirmemiz gerektiğini nedenleriyle birlikte ortaya koyan, kapsamlı ve öğretici bir ekolojik tasarım rehberidir. Yazar ve mimar Ken Yeang, tasarımlarımızın doğal çevreyle uyumlu ve kusursuz şekilde bütünleşmesi gerektiğini savunuyor ve bu ideali gerçekleştirmenin yollarını çözümlemeye çalışıyor.

Yeşil malzemelerle inşa edilmiş, yapım aşamasında arazinin ekolojisi üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirilmiş, yeniden kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir bir çevre tasarımı ve kullanımı üzerine, çok sayıda görsel eşliğinde, takip edilmesi kolay ilkeler sunuyor.

Yayınevi: Yapı Endüstri Merkezi Yayınları
Yazarı: Ken Yeang
Baskı Tarihi: Ocak 2012
Satışı: İnternet üzerinden Türkçe olarak satın almak mümkün
Fiyatı: 69,50 TL

TOPRAK FAUNASI

Toprak başlı başına büyük bir ekosistemdir. Fotosentez ya da madde döngüleri gibi tüm canlıları ilgilendiren yaşamsal olaylar önemli ölçüde toprağa bağlı olarak gerçekleşir.

Bunun yanında toprak, pek çok hayvan grubu için yaşam ortamıdır ve bu hayvan grupları doğadaki besin ağı başta olmak üzere sözü edilen yaşamsal olayların çok önemli birer parçasıdırlar.

Ayrıca pek çok toprak hayvanının, toprak verimi ve ürün kalitesi üzerinde, olumlu ya da olumsuz etkileri vardır. Örneğin toprakta yaşayan bir çekirge türü olan danaburnu önemli bir tarım zararlısıyken topraksolucanları gibi bazı hayvanların tarım ürünlerinin kalitesini yükselttikleri, bitki kök hastalıklarında düşüşe neden oldukları, çayır ve meralarda bitki verimini artırdıkları bilinir.

Aslında tüm karasal türler, hatta birçok sucul tür dolaylı da olsa toprakla bağlantılıdır. Ancak yaşamının tümünü ya da belirli bir evresini, toprak içinde geçiren ve toprak içinde yuva yapan gruplar toprak faunası kapsamına girer. Elinizdeki kitapta, bu kapsama giren hayvan grupları, kısa bilgiler ve bu bilgileri destekleyen fotoğraflar yardımıyla tanıtılmaya çalışılmıştır.

Yayınevi: Nobel Yayın Dağıtım
Yazarı: Mete Mısırlıoğlu
Baskı Tarihi: 2014
Satışı: İnternet üzerinden Türkçe olarak satın almak mümkün
Fiyatı: 13 TL


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)