2017 Pritzker Ödülü, RCR Arquitectes'e

Pritzker Ödülü ilk kez bir mimarlık üçlüsünün oldu. İspanyol mimarlık pratiği RCR Arquitectes'in kurucuları Rafael Aranda, Carme Pigem ve Ramon Vilalta, iç ve dış mekân arasında bağlantı kurarak, duygu ve deneyim yüklü mimari ortamlar yaratmaları ile tanınıyor.

Rafael Aranda, Carme Pigem ve Ramon Vilalta

2017 Pritzker Mimarlık Ödülü'ne, RCR Arquitectes'in kurucu ortakları Rafael Aranda, Carme Pigem ve Ramon Vilalta'nın değer görüldüğünü açıklayan Hyatt Foundation Başkanı Tom Pritzker, yeni ödül sahipleriyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

İç ve dışın uyumundan beslenen duygusal ve deneyimsel bir mimarlık

“Jüri, yaklaşık otuz yıldır birlikte çalışan üç mimarı ödüle değer buldu. Rafael Aranda, Carme Pigem ve Ramon Vilalta'nın, mimarlık disiplinine, kendi alanlarının çok ötesinde etkileri oldu. Yapıtları kamusal ve özel mekânlardan, kültür merkezleri ve eğitim kurumlarına kadar çeşitlilik gösteren RCR Arquitectes'in her bir proje alanını çevresiyle yoğun bir şekilde ilişkilendirme yeteneği, derin ve bütüncül tasarım süreçlerinin de bir kanıtı.

(...) Yaptıkları işler, yere ve o yerin hikayesine kararlı bir bağlılık göstermekte. Bu da bağlamıyla diyalog halinde mekânlar yaratmalarını sağlamakta. Maddeselliği şeffalıkla uyumlu hale getiren İspanyol mimarların çalışmaları, iç ve dış arasındaki bağlantıları araştırarak, duygusal ve deneyimsel bir mimari ile sonuçlanıyor."

Pritzker ilk kez bir mimarlık üçlüsünün...
Jürinin seçiminin ardında; Aranda, Pigem ve Vilalta'nın, mimarlık disiplinine kendi alanlarının çok ötesinde etkide bulunmalarının yattığına dikkat çeken Tom Pritzker, ayrıca ödülün ilk kez üç mimara birden verildiğini ekledi. 

"Yaratıcı süreç, vizyona bağlılık ve diğer tüm sorumlulukların eşit şekilde paylaşıldığı, yoğun bir işbirliğine dayalı çalışma biçimleri, ödüle bu yıl üç kişinin seçilmesini sağladı" diyen Pritzker, ödülün 39. sahipleri olan Rafael Aranda, Carme Pigem ve Ramon Vilalta'nın, 1996 yılında Pritzker'le onurlandırılan Rafael Moneo'nun ardından, ödülü ikinci kez İspanya'ya taşıdığı bilgisini paylaştı.

2017 Pritzker Ödül Töreni, 20 Mayıs'ta Tokyo Devlet Konuk Evi'nde (önceki adı, Akasaka Palace) gerçekleşecek. 

Yaratıcı sürecin tek bir mimara atfedilmediği gerçek bir işbirliği 

Glenn Murcutt'ın başkanlığını yürüttüğü 2017 Pritzker Jürisi'nde; Stephen Breyer, Yung Ho Chang, Kristin Feireiss, Lord Palumbo, Richard Rogers, Benedetta Tagliabue, Ratan N. Tata ve Martha Thorne görev aldı. 

Otuz yılı aşkın süredir birarada çalışan Rafael Aranda, Carme Pigem ve Ramon Vilalta'nın, tedbirli ve özenli mimarlık yaklaşımları ile Pritzker Mimarlık Ödülü'ne layık görüldüğünü belirten jüri, İspanyol mimarlara ve pratikleri RCR Arquitectes'e şu övgülerde bulundu:

"Yapıtları, mimarlığın fiziksel ve mekânsal güzelliğe dair geleneksel gereksinimlerini, işlev ve işçilik açısından da şiirsel bir dille yerine getiriyor. Fakat asıl ayırt edici özellikleri, binaları ve yerleri aynı anda hem yerel hem de evrensel kılan yaklaşımları. Büyük kentin çağrısına direnerek, köklerine yakın kalmayı tercih eden mimarlar, 1988 yılında İspanya'nın Katalan bölgesindeki memleketleri Olot'ta, kendi isimlerinden yola çıkarak RCR adlı ofisi kurdular. Geliştirdikleri süreç, bir projenin tamamının veya bir kısmının tek bir ortağa atfedilmediği gerçek bir işbirliği örneği. Yaratıcı yaklaşımları ise, fikirlerin sürekli birbirine karıştığı, daimi bir diyaloga dayanıyor." 



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)