​Yeşil Binalar Greenguard Sertifikası

Sağlıklı ve sürdürülebilir bir yapı, içinde yaşayan insanların konforunu artırmak için tasarlanır, inşa edilir ve korunur. Son yıllarda oluşan bilinç ile artık hepimiz içinde yaşadığımız, çalıştığımız binaların sağlığımız üzerindeki etkileri hakkında az çok fikir sahibi olduk... Ayrıca yaşanan olumlu gelişmeler ile artık daha iyi yapılar inşa etmek için fazlaca bilgi kaynağına, mevcut ve bina içi ortamları gereksiz kimyasal ve kirleticiden temizlemeye yardım edecek sertifika almış ve az salınımlı malzemelere ulaşmak daha kolay.

İç Mekan Hava Kalitesini Neden Önemli

Günümüzde yaşam alanlarımızdaki kimyasal ve toksinlerin etkileri hakkında hiç olmadığımız kadar eğitimli ve bilinçliyiz. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi ise medyanın geçtiğimiz on yıl boyunca yapılardan kaynaklanan sağlık sorunları konusunda özellikle de çocuk sağlığı sorunlarıyla ilgili çok sayıda yayın yapması. Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne (National Institutes of Health - NIH) göre, beş yaşın altındaki çocuklarda astımın görülme oranı, 14 yıl içerisinde yüzde 160 arttı. Birleşik Devletler Çevre Koruma Ajansı’na (U.S. EPA) göre, uçucu organik bileşikler (VOC’lar) astımı tetikleyebiliyor. VOC’lar bilindiği üzere bazı katı veya sıvılardan gaz olarak salınan kimyasallar, bazıları ise kısa veya uzun vadeli sağlık problemlerine sebep olabilen çeşitli kimyasallar içerir.

UL Environment nedir?

UL Environment çevre açısından tercih edilebilir ürünler, servisler ve organizasyonların büyümesi ve gelişmesini destekleyerek küresel sürdürülebilirlik, çevre sağlığı ve güvenliğini geliştiriyor. Kurum şirketlerin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına yardım ediyor ve müşterilerin, şartnamelerin, perakendecilerin, hükümetlerin ve tüketicilerin güvenilir ürün bulmalarına yardımcı oluyor. UL Environment çevresel talep onayları, çok nitelikli ürün sertifikaları, çevresel ürün beyannameleri, bina içi hava kalitesi sertifikaları, ürün salınım testleri, örgütsel sürdürülebilirlik sertifikaları ve danışmanlık servisleri sunuyor. Sürdürülebilir Ürünler Rehberi UL Environment tarafından sağlanan ücretsiz bir kaynak. Bu rehberde, GREENGUARD ve ECOLOGO sertifikasi dâhil olmak üzere UL Environment sertifikası/onayı elde eden tüm ürünler listeleniyor.

GREENGUARD sertifikası; ürünün bir örneğinin dünyanın en katı kimyasal salınım gerekliliklerine uymak için bilimsel testlerden geçtiğini ifade eder. Bu sertifika bina içi hava kirliliğini ve havada olası kimyasallara maruz kalınmasını azaltmaya yardımcı olur.

Bir ürün nasıl belgelenir?

Bir ürününün UL Environment tarafından belgelendirme süreci tarafsız ve şeffaftır. UL’nin sürdürülebilir amaçlı test etme tesisleri ve laboratuvarlarından oluşan küresel ağı, test etmeyi kolaylaştıran yenilikçi, özelleştirilebilen çözümler sunmaktadır. UL’nin teknik uzmanları müşterilere ürünlerin ve hizmetlerin mal sahibi şartnamelerinden üçüncü parti standartlarına kadar çeşitli gereksinimlere uygunluğunu kanıtlamalarına yardımcı olur. Araçlar ve test etme süreçleri, tüm kategoriler içindeki yeni ürünler ve yeniliklerin ortaya koyduğu ilerlemelere ayak uydurabilmek için sürekli olarak geliştirilir.

Bir imalatçı ürününü GREENGUARD testi için sunduğunda, küresel laboratuvarlarda testten geçerek değerlendiriliyor. Ürün testler sonucunda başarısız olurlarsa rapor onlara hangi kimyasalların başarısız olmalarına sebep olduğunu açıklıyor, örneğin formaldehit, benzen veya UOB’ler gibi kimyasallara dayanarak imalatçıların salınımın kaynağını belirlemelerine yardımcı olunuyor. Böylece imalatçı, sorunu düzeltmek için ham maddelerini ya da üretim süreçlerini gözden geçirip güncelleyebiliyor.”

Ürünler testi geçtiğinde standart tutturulduysa rapor GREENGUARD ya da GREENGUARD Gold sertifikalarını veren sertifika birimine gönderiliyor. GREENGUARD sertifikasının bina içi hava kalitesi için bir standart, diğer ürün niteliklerini onaylayan bir süreç değil. GREENGUARD logosunu kullanmak bir ürünün bütünüyle sürdürülebilir olduğu anlamına gelmiyor. Ürünü GREENGUARD sertifikalı bir şirket, bu sertifikayı yalnızca ürünü az salınımlı olarak pazarlamak için kullanabilir.

Bunun yanı sıra, UL Environment, imalatçıların sürdürülebilirlik düzeylerini artırmalarını istemeleri durumda da yardım etmek için Sürdürülebilirlik Danışmanlığı Hizmetleri sunuyor. UL uzmanları, şirketlere işletme pratiklerinde ve ürün imalatında daha fazlasını sunabilmek için hangi değişiklikleri yapabileceklerini anlamalarına yardımcı olmak için şirketlerle birlikte çalışıyor.

Yapı üreticisi inşaat bittikten sonra ev sahibinin evine ne getireceğini (döşeme ya da temizleme ürünleri gibi) kontrol edemez; ancak binayı en az salınım yapan ürünlerle inşa etmeyi seçebilir.

VOC’’lar Nerelerde Bulunur ve Evlerde Ne Oranda Sorun Oluştururlar?

UL Environment tarafından yürütülen testlere göre, malzeme salınımlarında bugüne kadar 11.000’den fazla VOC belirlendi. Bu kimyasalların çoğu inşaat malzemelerinden, döşemelerden, temizlik ürünlerinden ve hatta elektronik ürünlerden salınıyor.

Bunun günümüzde sorun olmasının en büyük sebebi insanların zamanlarının yüzde 90’ından fazlasını hava kirletici maddelerin yoğunluğunun açık havaya kıyasla 2 ila 5 kat daha yüksek seviyede olduğu bina içlerinde yani kapalı ortamlarda geçirmeleri. İnsanlar açık havadan yoksun olduklarını her zaman fark etmezler. Evler VOC salınımı yapan yeni ürünlerle inşa ediliyor ve insanlar üretim tamamlandıktan bir hafta sonra, hatta daha kısa sürede bu evlere taşınıyor. Bu, malzemeden salınan gazın büyük olasılıkla yüksek seviyelerde olduğu ve bunun baş ağrıları, astım ve alerji ataklarını tetiklediği anlamına geliyor.

Daha İyi Bina İçi Hava Kalitesine Sahip Evler Nasıl İnşa Edilir

Yapılarda en iyi iç mekan hava kalitesini sağlamanın yolu kaynak kontrolü. İç mekân hava kalitesine odaklanmanın üç yolu var. İlki bina içine havayı tazelemek için ne kadar temiz hava getirildiğini belirleyen havalandırma. İkincisi, havada bulunan potansiyel zararlı madddeleri havadan alan filtreleme sistemi. En önemli olan üçüncüsü ise, eve getirdiğiniz potansiyel VOC’ları kontrol eden kaynak kontrolü.

Yapı üreticisi inşaat bittikten sonra ev sahibinin evine ne getireceğini (döşeme ya da temizleme ürünleri gibi) kontrol edemez; ancak binayı en az salınım yapan ürünlerle inşa etmeyi seçebilir ve alıcıya anahtarı teslim ettikten sonra devam edecek sorumlulukları üzerine bilgi verebilir.

Her zaman filtrelemeyi, ısıtma/soğutma ünitelerini değiştirebilirsiniz, pencereleri açabilirsiniz; ama duvarları parçalamak ya da döşemeyi sökmek genelde bir seçenek değildir.

Çevre Koruma Ajansı bina içlerindeki VOC salınımının sınır seviyelerini belirlememiş olsa da, insan sağlığına etkisi olduğu bilinen ya da etkisi olduğundan şüphelenilen belli VOC’lara bina içlerinde maruz kalınmasını azaltmak için tasarlanan birkaç bağımsız sertifika programı mevcut. Bu tür programlar bina içi hava kalitesini temkinli olarak korumak üzere az salınımlı materyallerin belirlenmesini ve kullanımını kolaylaştırıyor.

UL Environment’ın GREENGUARD Sertifikası’na sahip ürünler, kimyasal salınım sınırına göre titiz analizlerden geçmekte. Test ve sertifika programı, formaldehit, toluen ve sağlığa etkisi olan birçok başka VOC’un da içinde bulunduğu 10,000’den fazla kimyasalı araştırıyor. Bu bağımsız program, az salınımlı ürünleri seçerken tahmini ortadan kaldıran 28 ürün kategorisinde binlerce sertifikalı ürüne sahip.

Yeşil artık ne bir eğilim ne de bir lüks; artık genel geçer olmuş durumda ve akıllı da bir iş. Zaman içerisinde yeşil ürünler olmayacak, sadece ürünler olacak ve bu ürünler sağlıklı olacak.

İmalatçIlar ve müteahhitler için, daha sürdürülebilir bir malzeme üretmek ya da böyle bir ürünü projelerden birinde kullanmak yeterli değil; etkili bir hikâye anlatmak da bir o kadar önemli. Örneğin, GREENGUARD sertifikalı bir ürünü pazarlamak için en önemli şey altında yatan mesajın açıklanması:

GREENGUARD markası, standartların üstündeki ve ötesindeki ürünleri vurgulamanın bir yolu ve bir eşik belirliyor. Örneğin, astım hastası bir bebeğiniz ya da çocuğunuz varsa, az salınımlı bir boya tercih edersiniz. GREENGUARD işareti, boyanın az salınım iddiasına tarafsız bir uzman olarak destek veriyor. İmalatçı ve müteahhitin çevreye ve tüketicilerin sağlığına zarar vermediğini gösteriyor.

Müteahhitler sıklıkla tüketicileri yeşil evleri konusunda bilgilendirmek için çalışıyor. Onları desteklemek için UL, müteahhitlere eğitim ve araç gereç sağlıyor. Böylelikle müteahhitler müşterilerine iyi bir kaynak olarak hizmet verebiliyorlar. Müteahhit evlerinin altında yatan yeşil mesajı güzel bir şekilde sunduktan sonra GREENGUARD işareti sağlığa yönelik bir ayraç ve bir pazarlama avantajı olarak işlev görüyor.

GREENGUARD nedir?

GREENGUARD sertifikası ürünün bir örneğinin dünyanın en katı kimyasal salınım gerekliliklerine uymak için bilimsel testlerden geçtiğini ifade eder. Bu sertifika bina içi hava kirliliğini ve havada olası kimyasallara maruz kalınmasını azaltmaya yardımcı olur. Üreticilere, tüketicilerin ürünlerin sağlıklarına olası etkileriyle her gün biraz daha fazla ilgilendiği bu piyasada belirgin bir rekabet avantajı sağlar.

Sertifikanın iki türü var: GREENGUARD sertifikası ve GREENGUARD Gold sertifikası. GREENGUARD Gold sağlığı temel alan ek kimyasal kriterlerini de içerir, ürünlerin okul ve sağlık hizmet binaları gibi çevrelerde rahatlıkla kullanılabilmesi için düşük seviyelerde VOC salınımında bulunduklarını garantiler. GREENGUARD Gold sertifikalı ürünler aynı zamanda Kaliforniya Kamu Sağlığı Departmanı’nın “Çevre Odaları Yoluyla Bina İçi Kaynaklı Uçucu Organik Kimyasal Salınımının Test Edilmesine Yönelik Standart Metodu 1.1 (2010)” (Standard Method for the Testing and Evaluation of Volatile Organic Chemical Emissions from Indoor Sources Using Environmental Chambers) adlı yönergesinin gerekliliklerine de uygun olmak zorundadır.

GREENGUARD Gold sertifikalı ofis mobilya ürünleri de aynı zamanda BIFMA X7.1 standardı ve BIFMA e3 kredileri 7.6.1, 7.6.2 ve 7.6.3’e uygun olmak zorundadır.

Ev İnşasında İç Hava Kalitesinin Geleceği

UL Environment, bina içi hava kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik kaynakları bulmak için başka yollar aramaya devam ediyor. Bu daha geniş kapsamlı, daha derinlere inen arayış, örgütün asıl amacı olan güvenliği daha ciddi şekillerde artırma ihtiyacının vardığı bir nokta. Örneğin, UL Environment yarı uçucu organik bileşenler üzerine araştırma ve geliştirme konusunda ön sıralarda. Bu bileşenler grubu ticari ürünlerde yaygın olarak kullanılıyor ve bina içi hava kalitesini etkiliyor.

Bina, temizlik ve elektronik ürünlerin yarı uçucu organik bileşen salınımını ölçmek için yeni teknikler araştırılıyor. Böylelikle bu yarı uçucu organik bileşenlerin yapılardaki kaynaklarını tipik bina içi hava ölçüm teknikleriyle belirleniyor.

Yeşil artık ne bir eğilim ne de bir lüks; artık genel geçer olmuş durumda ve akıllı da bir iş. Zaman içerisinde yeşil ürünler olmayacak, sadece ürünler olacak ve bu ürünler sağlıklı olacak.

Bilgisayarlar, yazıcılar ve televizyonlar prize takılıyor, Isıtılıyor ve soğuyorlar; moleküler bir seviyede genişliyor ve küçülüyorlar. Bu süreçte ürünler havaya moleküller yayıyor. Bazı ileri düşünceli imalatçılar elektronik ürünlerin VOC salınımını azaltmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Gelecek beş yıl içinde imalatçıların bu VOC’’ları büyük oranda azaltacağı düşünülüyor.

UL’in gelecek için gördüğü belki de en heyecan verici gelişme, gerçekten “yeşil” olan ürünlerin sayıca artıyor olması. Konu sertifikalı yeşil ürünler olduğunda piyasada bir iyileşme var; bu tür ürünleri piyasa talep ediyor. Federal hükümetin sürdürülebilir derece sistemleri veya yeni neslin geri dönüşümle büyümesi ve tüketicinin talep etmesi gibi seyler hep daha çok ilgi sağlıyor.

Jacobs, bunun üç ögeye indirgenebileceğini söylüyor; insanlar, gezegen ve kâr. “İlk ikisi besbelli” diyor, ama üçüncü de eşit derecede önemli. “Ben çocuklarımın astım hastası olmamalarını, uzun yürüyüşlere çıkmalarını, isterlerse doğal ortamlarında pandaları görmesini istiyorum, ama şirketler harcadıklarından bir dolar daha fazla kazanmadığı sürece bunlar gerçek olmayacak. Bir şirketin daha sürdürülebilir ürünler üretmesi için etrafta olmasına ihtiyacımız var.”

Yeşil artık ne bir eğilim ne de bir lüks; artık genel geçer olmuş durumda ve akıllı da bir iş. Zaman içerisinde yeşil ürünler olmayacak, sadece ürünler olacak ve bu ürünler sağlıklı olacak.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)