​İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali

Yapımına 2012 yılında başlanarak 2014 yılında tamamlanan İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali ülkemizin en büyük iç hatlar terminalidir. Yakup Hazan Mimarlık Y.Mim. Rest. Uz. Yakup Hazan tarafından tasarlanan yapının ana tasarım fikri açık mekanlar üzerine kurulmuştur. Kara tarafı ile hava tarafı arasındaki tüm görsel engeller kaldırılarak her iki taraftan bir diğerinin görünmesi sağlanmıştır. Kara ve hava tarafı arasına galeri ve asma bahçeler yerleştirilmiş, bahçeler doğrudan açık hava ile ilişkilendirilmiştir. VIP’ten başlayan ve dış hatlar bölümüne kadar uzanan galeri içinde devam eden bir uçan yol önerilmiştir. Kullanıcılar bu yolu kullanarak golf araçlarıyla bir taraftan diğer tarafa zaman kaybetmeden ulaşırlar.

Tasarımın formunu oluşturan tonoz dört adet fil ayağı ile desteklenmiştir. Fil ayaklarının içi ticari mekanlardan oluşmaktadır, aynı zamanda check-in holüne ışık ve havalandırma sağlamaktadır.

ÇEVRE DOSTU, ÖDÜLLÜ TERMİNAL

Adnan Menderes Havalimanı iç hatlar terminalinde kullanılan ısı pompaları, yağmur hasat sistemleri, gri su kullanım sistemi, güneş kolektörleri ve trijenerasyon santrali ve enerji etkin cephe sistemi ile enerji tüketimi ve su harcaması en aza indirilirken atık yönetiminin de verimli bir şekilde yapılması sağlanmıştır. Bütün bu özellikleri ile Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik ( LEED ) sertifikasyonu başvurusu Aralık 2012’de yapılan terminal binası Türkiye’de LEED sertifikası alan ilk havalimanı terminal binası olacaktır. Bu sertifikasyon ile belgelendirilmiş 291,267 m2 lik yapı, Türkiye’nin en büyük iç hatlar terminalidir.

Eski terminalin yıkımı sırasında hayata geçirilen ‘’ Atık Yönetimi Uygulaması’’yla ortaya çıkan atıkların % 99’u yeniden kullanıldı ya da geri dönüştürüldü. Uygulama Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ( SKD ) tarafından ‘’ İnovatif Sürdürülebilirlik Uygulama Ödününe ‘’ layık gödüldü. İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar projesinin başarıları bunlarla sınırlı kalmayıp Türk Yapısal Çelik Derneği tarafından ‘’ Ulusal Çelik Yapı Tasarımı ‘’ ödülü de söz konusu yapıya verildi.

ENERJİ ETKİN CEPHELER ÇUHADAROĞLU TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ege bölgesinde yılın önemli bir bölümünün güneşli geçmesi, soğutma yüklerini azaltacak enerji etkin bir cephe tasarımını öne çıkartmıştır. Cepheye eklemlenen ikinci cidar ile güneş kontrolü sağlamaktadır. İkinci cidarda kullanılan genişletilmiş metal güneş kontrol elemanları gözenekli yapıları ile güneşin ısı etkilerini kontrol ederken doğal aydınlatmaya da imkan vermektedir. İkincil çelik konstrüksiyon ve katlardaki yürüme yollarıyla oluşturulan bu ikinci kabuk aynı zamanda yapım sonrası bakım ve gerekli onarım ihtiyaçlarının kolaylıkla sürdürülebilmesini sağlamaktadır.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)