Mimar Emre Gürsoy "Yıkılacak Binalar Yapmayalım"

Daikin ile Yaşam Mekan Buluşmaları’nın ilkinde konuşan Mimar Emre Gürsoy, inovatif ve düşük maliyetli enerji verimliliği çözümleri ile teknolojiyi entegre eden çözümlerin önemini vurgularken, binalarda ‘tekrar kullanım’ konusuna da dikkat çekti. Gürsoy, “Yapılanı yıkmadan geri dönüştürebileceğimiz, gelecek nesillere bırakabileceğimiz binalar yapmamız lazım. Binaları tekrar kullanalım, yıkılacak bina yapmayalım” dedi.

İklimlendirme sektörünün inovatif şirketi Daikin ile Yaşam Mekan Buluşmaları’nın ilki; Avrupa’nın ilk, dünyanın ise en büyük iklimlendirme deneyim merkezi Daikin Solution Plaza fuha İstanbul’da gerçekleşti.


Mimaride inovatif çalışmaların ve geleceğin mimarisinin konuşulduğu ‘Mimar Gözüyle Geleceğimiz’ başlığı altında, 9 Şubat 2016’da düzenlenen Daikin ile Yaşam Mekan Buluşmaları’nın ilk konuşmacısı olan Mimar Emre Gürsoy, mimaride geri dönüşümün önemi, uzun ömürlü binalar ve enerji verimliliği gibi konulara dikkat çekti.

“Aynı hataları devam ettirdiğimiz takdirde dünya geçmişe doğru evrilmeyecek. Dünyamız hiçbir zaman geçmişteki haline dönmeyecek,” diyen Gürsoy, “Dünyada yaşanan çevresel problemlerin asıl kaynağı yaptığımız tasarımlar,” diyerek yapılaşma faktörüne vurgu yaptı. Enerjinin yüzde 47’sinin yaşadığımız binalarda tüketildiğini hatırlatan Gürsoy, “Daha kesin ve keskin çözümler geliştirmenin vakti geldi” dedi ve önerilerini şöyle sıraladı: “İnovatif çözümlerle enerji tüketimini azaltalım. Elektriğe bağlı olmayan yapılar kurgulayalım. Binaları nasıl ısıtıp, nasıl soğutup, nasıl aydınlatacağımıza ilişkin pasif tasarımlar yapalım. Yeni bina projelerinde enerji verimliliğindeki güçlü gelişmeleri kabul ettirmek için kuvvetli bir çabanın yanı sıra, enerji verimli binaların büyük ölçekli bir pazara yayılması ile sonuçlanacak süreç ve iş stratejilerine ihtiyacımız var. “

Bu açıdan inovatif ve düşük maliyetli enerji verimliliği çözümleri ve teknolojilerinin en uygun birleşiminin seçimi ve entegrasyonu gerektiğini dile getiren Gürsoy, binalarda ‘tekrar kullanım’ konusuna da değindi. Gürsoy, tekrar kullanım ve tamiratın daha az maliyet ve daha az enerji gerektirdiğine dikkat çekti. Bu doğrultuda bölünebilir-parçalanabilir binalar tasarlanmasının tamiratı, bakımı, tekrar kullanımı daha kolay hale getireceğini vurgulayan Gürsoy, bu konuda mimarların sorumluluğuna da dikkat çekti. Tüm konfor beklentilerini karşılarken, estetikten ödün vermeden geri dönüşümü de gözeten binalar yapılması gerektiğini anlatan Gürsoy, şöyle konuştu: “Atıkların geri dönüşerek sağlıklı bir şekilde yeni kaynak oluşturmasına izin veren tasarımlar yapmalıyız. Mimaride geri dönüşüm ile tekrar kullanım paralel kavramlardır. Yapılanı yıkmadan geri dönüştürebileceğimiz, gelecek nesillere bırakabileceğimiz binalar yapmamız lazım. Binaları tekrar kullanalım, yıkılacak bina yapmayalım.”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder, Yaşam Mekan Buluşmaları’nın amacını şu sözlerle açıkladı: “Daikin; dünya çapında en iyi iklimlendirme çözümlerini sunmayı ve bu çözümlerle birlikte sektöre farklılık katacak inovasyonlar yaratmayı amaçlayan bir şirket… Bugün bu merkezde olmamızın ve Yaşam Mekan Buluşmaları’nı gerçekleştirmemizin temelinde de inovasyon yatıyor. Yaşam Mekan Buluşmaları’nı düzenlememizin ana nedenini de bu oluşturuyor… Bu buluşmalarımızda; dünyada şu an geliştirilen yenilikleri ve bu yeniliklerin geleceğimizi nasıl şekillendireceğine dair öngörüleri saygıdeğer mimarlarımızdan, mühendislerimizden, yenilikçi yöneticilerden dinleme fırsatı bulacağız…”

Basın mensuplarının yanı sıra üniversite öğrencilerinin ve sektör yöneticilerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantının ardından, katılımcılar rehberler eşliğinde fuHa İstanbul’u gezerek iklimlendirme araçlarını deneyimleme fırsatı buldu.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)