21 Aralık: Stonehenge Anıtı'nda Kış Gün Dönümü

İngiltere'nin Salisbury düzlüğünde bulunan gizemli Stonehenge anıtı onlarca yıldır araştırmacıların ilgisini çeken yerlerin başında geliyor.

Batı Avrupa’da binlerce yıl öncesinde inşa edilmiş çember şeklinde dizilmiş taşlardan oluşan yapılar bulunuyor. Bu yapıların en ünlüsü de İngiltere’de Wiltshire kenti yakınlarında bulunan Stonehenge‘dir. 

Toplamda 30 adet büyük kayanın üst üste ve yan yana konması ile oluşturulan bu düzensiz ve karmaşık yapıda aslında önemli bir plan ve tasarım vardır. 

Modern çağda bu yapıların ne için inşa edildiğine dair pek çok varsayım ortaya atılmışsa da tam olarak hangi amaca hizmet ettikleri net olarak cevaplanamamıştı.

Bu taş çemberlerin Druidler tarafından tapınak olarak kullanıldığı, buralarda tanrılara kurbanlar verildiği ya da savaşların ardından ölenler adına anıt olarak dikildiği gibi çeşitli düşünceler savunuluyordu. Bazılarına göre ise bu yapılar uzaylılar tarafından inşa edilmiş bir çeşit iletişim yöntemi ya da antik bir bilgisayardı. 

Geçmişte yapılan çalışmalarda bu yapıların Güneş ve Ay’ın konumlarıyla ve çeşitli gök cisimlerinin hareketleriyle benzerlik gösterdiği ortaya çıkarılmış ancak bu benzerliğin bir amaç dahilinde mi yoksa tesadüfen mi gerçekleştiği belirlenememişti.

İskoçya’da Isle of Lewis’te bulunan ‘Callanish Taşları‘ adı verilen bir grup antik yapı üzerinde çalışan ekip, bu yapıların yarısında Kuzey ufuk çizgisinin daha yüksek ve yakın olduğunu, ayrıca yaz gün dönümünde (yılın en uzun gününde) güneşin bu ufkun en yüksek noktasının ardından doğduğunu gördü. Aynı şekilde yapıların diğer yarısında kış gün dönümünde (yılın en kısa gününde) güneş en yüksek ufuk noktasının ardından doğuyordu.Yani bu taşların bulunduğu konum tesadüfi değil, özellikle seçilmiş noktalardı. 

Antik hesaplama cihazı

Tam olarak bu taşların olduğu noktada duran bir kişi, güneşin doğuşunu izleyerek yılın hangi döneminde olduğunu ve yaz ya da kış aylarına ne kadar uzaklıkta olduğunu görebiliyordu. Bu da bu taşların eski bir takvim görevi gördüğü anlamına geliyor. Yılın günlerini ve mevsim geçişlerini hesaplamak için kullanılan bu taşların tarihin en eski hesaplama cihazlarından birisi olduğu ortaya çıkmış oldu. Teoriler arasında gerçeğe en çok yaklaşanı, bu taşların uzayla ilgili bir tür bilgisayar olduğunu iddia eden teori oldu.  Gün dönümlerini ve ekinoksları takip ettiği varsayılan yapı kış gün dönümünde tam da gün batışına göre ayarlanmış.

Kış gün dönümünde güneş yapının girişinin tam karşısındaki Heel taşının (Topuk Taşı) altından batmakta. Uzmanlar özellikle kış gün dönümünde burada yaşayan eski paganların, kış döneminde besleyemeyecekleri hayvanları kurban ettiklerini ve fermente olması tam bu günde biten şarap ve biralar ile kutlama yaptıklarını varsayıyor.

Kaynak :https://newatlas.com/statistic...


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)