EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

​‘nord mimarlık-tasarım’dan Modern ve Özgün Yaşam Alanları

nord mimarlık-tasarım, Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde yer alan Studio Santral yurtlarının iç mekanlarını tasarladı. Günümüz modern anlayışlarıyla ele alınan Studio Santral’in iç mekanları, ev konforuna atıfta bulunan bir yaşam alanı sunarken, kullanıcılarına dinamik kesişme noktaları tarifleyerek de sosyal yanı kuvvetli bir tavır sergiliyor.

Erkan Ural ve Burcu Yücetaş Ural tarafından kurulan ve farklı niteliklerde birçok projeye imza atan ‘nord mimarlık-tasarım’ imzalı Studio Santral’in iç mekan tasarımı, özgün yaşam standartlarını destekleyen ve ev konforunda modern bir hayat sunan yaklaşımıyla farkını ortaya koyuyor.

Bütüncül ve fonksiyonel mekan kurgusunu etkili ve yalın bir anlatımla birleştiren mekanlar, aynı zamanda kampüs yaşamının dinamik altyapısını karşılaşma mekanlarına yansıtarak sosyal iletişimi kuvvetlendiren detaylar sunuyor. nord mimarlık-tasarım tarafından ergonomik ihtiyaçlara göre tasarlanan odalar, koridorlar, resepsiyon, lounge gibi tüm iç mekanlar, yapının mimari tasarımını destekleyen güçlü detayları barındırıyor.

Beyaz ‘Yaşam Üniteleri’

nord mimarlık-tasarım Studio Santral’de yer alan yaşam birimleri için kullanıcıların taleplerine karşılık oluşturabilecek nitelikte, 22 metrekareden 45 metrekareye kadar değişen büyüklüklerde ve şemalarda dört ayrı oda alternatifi geliştirmiş. Bunlardan ilki standart oda tipi düzeninde, iki adet tek yatak arasında konumlanan çalışma masalarının yer aldığı, ikincisi ise ranza sistemi ve altında bunu tamamlayan bir çalışma bölümünün bulunduğu bir kurguda düşünülmüş. Diğer oda tipleri, yatakların L şeklinde ranza haliyle bir araya getirildiği ve çalışma bölümünün ayrı tutulduğu bir şemada ve alt katta yaşama alanının, üst katta ise çalışma bölümünün ve yatakların yer aldığı dubleks odalar olarak ele alınmış. Beyaz rengin güçlü derinlik etkisiyle oldukça ferah bir ortam sağlanan yurt odalarının tavanında kullanılan beyaz çelik hasır, odaların diğer mekanlarla uyum sağlayan bir tasarım diline sahip olması sağlanmış. Bu durumun hem yaşam ünitelerine çağdaş bir dokunuş eklemesi, hem de genel tasarım kararlarına referans vermesi hedeflenmiş.

Kullanıcıyı Sosyalleştiren Alanlar

Yurdun lounge birimi, birinci bodrum kattaki oda koridorlarının kesişimi niteliğinde meydanlaşan ortak alanda yer almış. Lounge kullanıcılarının yaratacağı çeşitliliği de destekleyecek biçimde renkli ve dinamik bir anlayışla şekillenen mekan, toplanma faaliyetleri ve ortak işlevlerin rahatça sağlanmasına elverişli bir şemada planlanmış. Ayrıca bu ortak alan, etüt salonları, çamaşır odası, mutfak ve ortak ıslak hacimler gibi mekanları da içerisinde barındırmış ve birçok ortak kullanıcı işlevi bir araya getirilmiş.

Lounge alanı, mimarinin taşıyıcı sisteminin yönlendirmesiyle üç ana parçaya ayrılmış ve üç ayrı salon olarak tasarlanmış. Kenarda kalan birinci ve üçüncü salonlar, içinde daha konforlu oturma düzenini barındıran ve duvarında ekran yüzeyleri ve raf sistemleri olan mekanlar olarak şekillendirilmiş. Tavan yüzeylerinde ahşap malzemeyle birlikte, binanın diğer iç mekanlarında kullanılmış olan kafes hasır tavanın devamı niteliğindeki metal asma tavan kullanılmış. Metal hasır kafes tavan yüzeylerinin devamı, üzerinde ekran yüzeyleri ve raf sistemleri olacak şekilde duvar yüzeylerine de aktarılmış ve böylece görsel bütünlük elde edilmiş. Lounge ile bağlantılı yemekhane bölümünde, fonksiyona uygun elemanlarla kurgulanan bir oturma düzeni düşünülmüş ve tavan yüzeyi masalarda kullanılan ahşap malzemenin tekrarı niteliğinde lineer elemanlarla şekillendirilmiş. Salonların koridor tarafında kalan duvarında, özellikle öğrencilerin kullanımı için, kurumsal rengi yansıtan boyalı bir cam yazı tahtası oluşturulmuş ve koridor geçişine dinamik bir dokunuş eklenmiş.

Yapının girişinde konumlanan ve bina yaklaşımında karşılama bankosu ve tamamlayıcı eleman niteliğinde ele alınan resepsiyon, davetkar bir karşılama yüzeyi oluşturma fikriyle tasarlanmış. Doğal bir görünüme sahip olması için ahşap malzemenin kullanıldığı resepsiyon yüzeylerine, banko arkasında yer alan metal kafes yüzeyler eşlik etmiş.

nord mimarlık-tasarım kurucuları Burcu Yücetaş Ural ve Erkan Ural, Studio Santral’in iç mekan tasarımıyla ilgili olarak, “özgün mekanlardan oluşan yaşam alanlarının ana tasarım prensibi, hem yatırımcı firmanın kurumsal yapısına uygun bir zemin hazırlaması, hem de mimari projede kurulan modern yaklaşım ile dil birliği oluşturması adına olabildiğince minimal yaklaşımlarla ele alındı” şeklinde yorum yapıyor.

Proje Künyesi

Proje Adı: Studio Santral İç Mekan Tasarım
Proje Yeri: Silahtarağa/ Eyüp - İstanbul, santralistanbul
Tasarım Ofisi: nord mimarlık-tasarım
Proje Ekibi: Burcu Yücetaş Ural, Erkan Ural, Sinem Balkanlı, Burcu Dede, Gülşah Çaltekin
İşveren: Silahtarağa Gayrimenkul
Mobilya Tasarımı: nord mimarlık - tasarım
Proje Bitiş Yılı: 2014
İnşaat Bitiş Yılı: 2015
Toplam İnşaat Alanı (m2): 6071 m2
Fotoğraf: Murat Tekin


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)