​Libart; İçerinin Rahatlığı, Dışarının Özgürlüğü

LIBART FİRMA SAHİBİ
CEM ÇOMU

Bilgi birikimimiz ve teknolojiye olan hâkimiyetimiz sayesinde mimarların veya yatırımcıların hayalini kurduğ̆u ve ihtiyaç̧ duydukları sistemleri tasarlayabiliyoruz.

Libart’ın kurum kültüründen, markalaşma sürecinden ve Libart’ı benzerlerinden ayıran özelliklerinden bahsederek başlayabilir miyiz? Öne çıkan en önemli özelikler?

Libart, 1994 yıllında Libra şirketler gurubundan ayrılarak kurulan bir markadır. Libart tüm enerjisini hareketli mimari sistemleri geliştirmeye odakladı ve bu sayede kinetik mimari sistemler diye tabir edilen hareketli çatılar, hareketli yapılar ve otomatik hareketli pencere kapı ürünleri tasarladı. Geçen süre içersinde mimari yönden estetik değerlere önem veren statik ve kalite konularından ödün vermeyen sistemler tasarlayarak çok sayıda prestijli ve öncü proje gerçekleştirdi. 2000 yılından itibaren Amerika pazarına giriş yapan Libart 2005 yılında Amerika’da üretim tesisi kurdu. Bu dönemden sonra AR-GE ve ÜR-GE çalışmaları Türkiye ana merkez ofisinden yürütüldü, hem Türkiye’de hem de Amerika’da üretim yapmaya başladı. Daha sonra Avustralya üretim tesisinin açılması ile birlikte 2016 yılında Libart dünya çapında 3 üretim tesisi bulunan 30 ülkede bayileri olan ve 40’dan fazla ülkede projeler gerçekleştirmiş bir firma haline geldi.

Libart’ı sektördeki diğer firmalardan ayıran en büyük özelliği; Ar-Ge faaliyetleri sayesinde yeni ürünler geliştirmekteki başarısıdır. Ayrıca dünyanın farklı yerlerinde projeler gerçekleştirmesinden dolayı ürünleri uluslararası yapı standartlarına uygun olarak üretilir. Libart ilk kurulduğu günden itibaren sektöründe öncü bir firma olmaya devam etmektedir.

Libart hareketli mimari sistemler portföyünüz hakkında bilgi alabilir miyiz? Yapı sektöründe hangi alanlarda uygulama imkanı sunuyorsunuz, çözümlerinizden bahseder misiniz?

Portföyümüz çoğunlukla havuz ve kafe/restoranlarda uyguladığımız hareketli yapılar; kafe/restoran, turistik tesisler, alışveriş merkezleri gibi ticari uygulamalar ve endüstriyel tesislerde uyguladığımız hareketli çatılar; yine her türlü ağırlama ve turistik sektör, endüstriyel uygulamalar için motorlu pencere sistemleri ve yarı-otomatik rüzgar kesicilerden oluşmaktadır. Libart olarak birçok projeye imza attık; ama özellikle hareketli çatı sistemlerimiz ile ön plana çıktık. Restoranlar, kafeler, oteller, ticari işletmeler, endüstriyel tesisler ve konutlarda sistemlerimiz kullanıldı. Hareketli çatı projelerimizin bir kaçından bahsetmek gerekirse; Brunei Sultanı’nın şahsi camisinin avlusu üstünde bir hareketli sistemimiz mevcut, Kubat Paşa Medresesi’nin üstünde tarihi eseri korumak amacı ile yapılan ve UNESCO’nun finanse etiği bir projemiz ve 2015 yılında portföyümüzde en üst sıralarda yer almayı hak eden Point Bornova projemiz var. Point Bornova bir AVM olmasına, yaklaşık 5000 metrekare hareketli çatı sistemine sahip. Avrupa’da ve Ortadoğu’da bu büyüklükle haraketli çatı sistemine sahip başka bir AVM yok. Aynı zamanda Point Bornova projesi alışveriş merkezleri için de yepyeni bir konsept oluşturdu.

Libart’ı sektördeki diğer firmalardan ayıran en büyük özelliği; Ar-Ge faaliyetleri sayesinde yeni ürünler geliştirmekteki başarısıdır.

Ar-Ge çalışmalarınızdan ve bu konuda yaptığınız yatırımlardan bahsedebilir misiniz?

Ar-Ge çalışmalarına her zaman önem verdik. Yüksek mimarlar, makine mühendisleri ve mekatronik mühendislerinden oluşan bir Ar-Ge takımımız var. Aynı zamanda da geliştirdiğimiz sistemleri belirli otomasyon sistemleri ile çalışma performanslarını inceleyerek Ür-Ge çalışmalarımızı da gerçekleştiriyoruz. Libart olarak kendimizi bir çözüm firması konumunda görmekteyiz. Bilgi birikimimiz ve teknolojiye olan hâkimiyetimiz sayesinde mimarların veya yatırımcıların hayalini kurduğu ve ihtiyaç duydukları sistemleri tasarlayabiliyoruz.

Bunlara birkaç örnek vermek gerekirse;

2013 yılında hareketli Giyotin cam sistemlerini tasarladık daha sonra lamine ve temperli olan bu sistemi ısı camlı hareket edecek şekilde geliştirdik. Geliştirdiğimiz ısı camlı hareketli Giyotin sistemimiz 32 mm çıta genişliği ile bir çok ısı cam kombinasyonuna olanak vermektedir. Rüzgar yükleri de göz önüne alındığında 5 metre genişlik ve 5 metre yüksekliğe sahip 25 metrekarelik haraketli bir cam cephe sistemi üretebilmekteyiz.

2014 yılında, şu anda Point Bornova AVM projesinde kullanılan sistemin ray ve teker geliştirmelerini tamamladık. Bu sayede daha büyük açıklıkları daha güçlü statik hesaplar ile geçebildik.

2015 yılının sonunda yarı otomatik hareketli Kinetic rüzgâr kırıcılarımızı tasarladık.

2016 yılı için yeni bir ürün üzerinde çalışmalarımız sürmekte.

Yeşil ve sürdürülebilir binalar için Ar-Ge’miz devam etmekte; motor sistemlerimizi güneş enerjisi ile şarj edilebilir özelliğe getiriyoruz.

Güneş enerjisi ile çalışabilen hareketli çatılar ve yapılar binalara sürdürebilirlik konusunda faydalar sağladığı için birkaç projemizde bu özelliği kullandık.

Bu sayımızda AVM yapılarını mercek altına alıyoruz. Çoklu fonksiyonlara hizmet veren AVM yapılarının mimarisi nasıl olmalı sizce ve AVM tasarımda yeni trendler neler olacak? Yer aldığınız proje çalışmalarından örnek verir misiniz?

AVM mimarisini etkileyen en büyük sorun insanların kapalı binalar içinde çok fazla vakit geçirmek istememesi. Kapalı mekânları doğal ışık düzeyinde yapay aydınlatmalar ile aydınlatmak da ciddi maliyetler ortaya çıkarmakta. Bu nedenle son zamanlarda ülkemizde ve yurt dışındaki AVM’lere baktığımızda açık alanların önemi artırmış durumda. Özellikle yemek yeme alanları ve yeşil alanlar AVM mimarisinin içine dahil oldu. Genelde AVM’nin teraslarında veya etrafında restoranların “food court” diye tabir edilen alanlarda toplandığını görmekteyiz. Bunun bir nedeni de kapalı alanlarda sigara içme yasaklarının olması.

Türkiye’de ve dünyada sabit ışıklı çatılar bir dönem çok popülerdi. Bu çatılara skylight adı verilmekteydi. Amacı kapalı alanın içine doğal ışığın girmesini sağlamaktı. İlerleyen zamanlarda bunun yeterli olmadığı anlaşıldı ve tamamen üstü açık AVM’ler yapılmaya başlandı. Bu tarzda AVM’ler de başka bir sorun ile karşı karşıya kalındı; o da kötü hava koşularından AVM’lerin etkilenmesi idi.

Güneş enerjisi ile çalışabilen hareketli çatılar ve yapılar binalara sürdürebilirlik konusunda faydalar sağladığı için birkaç projemizde bu özelliği kullandık.

Libart’ın hareketli mimari çatı çözümleri bu sorunları ortadan kaldırdı. Point Bornova projesi ile birlikte dünya AVM mimarisine yeni bir konsept kazandırdık. Artık AVM’ler hareketli cam skylightları ile yıl boyu doğal ışıktan yararlanmakta, kötü hava koşularında çatı kapanarak AVM’nin yağmurdan, kardan ve rüzgârdan etkilenmemesini sağlamakta. Bununla birlikte, yaz ve bahar aylarında istenilen zamanda çatı açılarak içeriye temiz hava girişi sağlanmakta, bu sayede ziyaretçiler hem AVM’den yararlanmakta hem de güzel bir havanın keyfini çıkartabilmekte.

AVM yapılarında iç-dış mekan bütünlüğünü nasıl sağlıyorsunuz? Akustik ve gürültü kontrolü ile ilgili ne gibi çözümler sunuyorsunuz?

AVM’lerde farklı hareketli çatı ve cephe sistemleri ile iç ve dış mekan bütünlüğünü korumaktayız. Özelikle içerinin rahatlığı ve dışarının özgürlüğünden aynı mekanda yararlanılmasını sağlamaktayız. Ziyaretçiler yıl boyu doğal ışıktan yararlanıyor, kötü hava şartlarında AVM’nin bütünlüğü bozulmadan ziyaret edebiliyor ve güzel havalarda da kapalı bir mekana hapsolmadan zaman geçirebiliyorlar. Tabi ki bu faydaların AVM yatırımcılarına da etkisi var. AVM’ler bu sayede daha fazla tercih edilen yerler haline gelmekte. Havalar kötü olduğunda sığınılacak, ama havalar güzel olduğunda tercih edilmeyecek yapılardan çok, her zaman keyifli vakit geçirilebilecek yapılara dönüşmekte.

Akustik ve gürültü kontrolünü sağladığımız farklı projeler oldu. Bunlar genelde gece kulüpleri ve gece işletilen restoran ve barlar. Bu işletmelerde hareketli çatı sistemi ile hem yağmurdan koruma hem de akustik yalıtım özellikli camlar kullanılarak gürültü kontrolü sağlandı. AVM ‘lerde bugüne kadar gürültü kontrolü sağlanmasını gerektirecek bir talep olmadı; ama eğer bu şekilde bir talep gelirse bunu karşılayabilecek bilgiye ve üretim kapasitesine sahibiz.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)