​Frank Gehry Tasarımı Cleveland Kliniği

Cleveland Kliniği Lou Ruvo Beyin Sağlığı Merkezi, hem yönetim ofisleri hem de sağlık araştırmaları ile hafızayı korumaya yönelik tam donanımlı hizmet sunarken tasarımıyla da anılar yaratıyor.

Las Vegas’da Nevada şehir merkezinin kesişme noktasında yer alan Cleveland Kliniği Lou Ruvo Beyin Sağlığı Merkezi; Frank Gehry tarafından Symphony Park sanat ve bilim girişiminin odak noktası olacak şekilde tasarlandı. Gehry’nin tasarım kritelerlerinin başında ise hafızayı canlı tutmak yatıyor.

İnsanların; ziyaret etmek, hatırlamak, hakkında konuşmak ve keyif almak isteyecekleri bir bina olarak tasarlanan tesisin ilk hedefi hafızayı korumak, ikincisi ise anılar yaratmak... Bu hedefler doğrultusunda tasarlanan Lou Ruvo Beyin Sağlığı Merkezi bir avlu ile bağlanmış iki ayrı binadan oluşuyor.


Tesisin ilk binası; hem yönetim ofisleri hem de sağlık araştırmaları ve klinik operasyonları ile hafızayı korumaya yönelik tam donanımlı bir hizmet binası. İkinci binası ise; kavisli paslanmaz çelik formlardan oluşan örtülü geçitten geçilerek ulaşılan, 199 penceresinden doğal ışıkla aydınlanan Yaşam Aktivite Merkezi binası. Bina, tasarımıyla anılar yaratmak için gerçekten eşsiz bir etkinlik alanı olarak tasarlanmış.

Farklı hedefler doğrultusunda iki ayrı binadan oluşan Cleveland Kliniği Lou Ruvo Beyin Sağlığı Merkezi kendi içinde de üç ana bölüme ayrılıyor. Birinci bölüm; basit ama fonksiyonel iç mimarisi ve lego gibi düzensiz, beyaz kutuları andıran bloklardan oluşan mimari yapısıyla Hasta Bakımı ve Araştırma Merkezi. Direkt güneş ışığından kaçınarak Las Vegas havasının keyfini çıkarmak için gölgeli oturma alanları sunan ikinci bölüm, Medikal bina ile Yaşam Aktivite Merkezi binasını birbirine bağlayan paslanmaz çelik örtülü geçit. Son bölüm ise projenin tüm dikkatini üzerinde toplayan ama bir o kadar da yanlış anlaşılmalara yol açan Yaşam Aktivite Merkezi. Burası, hastaların tedavi gördüğü bir bölüm değil, farklı etkinliklerin yapıldığı özel bir etkinlik alanı.

Hayal gücünü cezbeden nefes kesici yapılar yaratmak üzere alanı ve malzemeyi ustaca kullanan Frank Gehry, Cleveland Kliniği Lou Ruyo Beyin Sağlığı Merkezi projesiyle güçlü görsel etkilemeyi tercih ettiği malzeme seçimleriyle birleştirerek hasta bakım ve sağlığında üstün verim sağlayan bir mimari başyapıt yarattı.

GEHRY, LOU RUVO BEYİN SAĞLIĞI MERKEZİ’NİN METAL KAPLAMALARI ALTINDA AYIRMA TABAKALI SU YALITIMI ÖRTÜSÜ DELTA®-TRELA’YI TERCİH ETTİ.

Cleveland Kliniği Lou Ruvo Beyin Sağlığı Merkezi mimarisi ile hasta ve çalışanlarına sürekli ilham veren bir yapı. Frank Gehry’nin hafızayı korumaya yönelik güçlü görsel etki yaratacak bir yapı olarak tasarladığı binanın dışı paslanmaz çelik panellerden oluşuyor. Bu kavisli paslanmaz çelik panellerin altında su buharı geçişine izin veren, ayırma tabakalı, aynı zamanda ses yalıtımına katkı sağlayan su yalıtım örtüsü Delta®-Trela kullanıldı.

Metal çatı ve cepheler için özel geliştirilen Delta®-Trela korozyon ve neme karşı mükemmel koruma sağlıyor.

Projede kullanılan yaklaşık 1200 m2’lik Delta®-Trela sayesinde, yapıda oluşan tüm nemin güvenilir bir şekilde dışarıya tahliyesi sağlanmış, yağmur ve doludan kaynaklanan ses 15 desibele kadar indirilmiş oldu.

Tüm Metal Çatı Ve Cephe Kaplamaları İçin Ayırma Tabakalı, Su Buharı Geçişine Açık Su Yalıtım Örtüsü; DELTA®-TRELA

Çatı uzmanlarının tüm havalandırmasız metal çatılar için önerdiği su yalıtımı örtüsü Delta®-Trela, difuzyona açık ideal bir ayırma tabakasıdır. Tüm metal çatı ve cephe kaplamaları için özel tasarlanan Delta®-Trela iki katmandan oluşur:

– Bukle elyaf düğümlü Polyamid kabarcıklı yapı yastığı

– Taşıyıcı olarak difüzyona açık (su buharı geçişine açık) su yalıtım örtüsü

Bu katmanlar; iç mekandan gelen su buharının metal kaplama altında meydana getireceği yoğuşma suyu için yeterli damlama mesafesini sağlar. Bu sayede metal kaplama altında oluşan yoğuşma suyu ile üst kısmından gelen yağmur ve eriyen su kolayca tahliye edilir.

Böylece; ısı yalıtımı su ve nemden, metal kaplama ise korozyondan korunmuş olur.

Ayrıca Polyamid yapı yastığı, esnektir ve formunu geri kazanma özelliğine sahiptir. Üzerine gelen metal kaplama altında ezilmeyecektir. Üzerinde yürünebilir.

Delta®-Trela korozyon ve neme karşı mükemmel koruma sağlar. Nefes alan ve ses yalıtımına katkı sağlayan Delta®-Trela aynı zamanda en üst seviyede su yalıtımı sunan bir ayırma tabakasıdır.

Delta®-Trela’nın, sıcaklık değişimlerine bağlı olarak metal kaplamada meydana gelecek genleşme vb. kaynaklı hareketleri absorbe edebilen yapısı sayesinde sürtünme azalacak olup çatı konstrüksiyonunun bundan zarar görmesi engellenecektir.

Özellikleri

8 mm yüksekliğinde kabarcıklı yapı yastığı, metal çatı ve drenaj tabakası arasındaki mesafeyi korur. Çatı üstünde oluşan nemi kanalize eder.

Yağmur ve dolunun çarpma gürültüsüne karşı ses izolasyonuna katkıda bulunarak iç mekanda 15dB’ye kadar iyileşme sağlar. (Brüksel Bilimsel ve Teknik İnşaat Merkezi tarafından test edilip onaylanmıştır).

Kabarcık yapısının yoğunluğu sayesinde ısı oynamalarında çatı kaplamasının sorunsuz bir şekilde genleşmesini sağlar.

Rüzgar geçirmeyecek şekilde hızla döşenmesini sağlayan kendinden yapışkanlı kenar ile
Delta®-Trela Plus olarak temin edilebilir.

Uygulama

Saçağa paralel olarak döşenir. Kabarcıklı yapı daima yukarı bakmalıdır. Sonraki örtü bindirme yapılarak döşenmelidir.

Montajında standarda uygun çiviler kullanılabileceği gibi, Delta®-Trela’nın kendine ait yalıtımlı, contalı geniş başlı çivileride mevcut. Bunlar açıkta kalabilen ve yağmura dayanıklı çivilerdir.

Teknik Özellikleri

Yangın sınıfı E, EN 13501-1 Normal alev alır nitelikte B2

( DIN 4102)

Taşıyıcı örtü Üç katmanlı difüzyona açık su yalıtım örtüsü
Kabarcık yapısı Polyamid
Kabarcık yüksekliği < 8mm
Kabarcık yoğunluğu > 2.600 adet/m²
Sd değeri < 0,02 m
Kapatma alanı 1,4m
Ağırlığı 380g/m²
Rulo ağırlığı 11,50 kg
Rulo ölçüleri 30 m x 1,5 m

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)