​Tebriz Çarşısı​: Modern Alışveriş Merkezlerine Rağmen Ticaretin Merkez Olmayı Sürdüren Bir Çarşı​

Modern Alışveriş Merkezlerine Rağmen Ticaretin Merkez Olmayı Sürdüren Bir Çarşı

İran’ın Tebriz şehrinde yer alan, Ortadoğu ve dünyanın en büyük kapalı çarşılarından birisi olan yapı, 2010 yılının Temmuz ayında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Tarih boyunca bir ticaret merkezi olarak bilinen şehrin bu konuma gelmesindeki en önemli etken İpek Yolu üzerinde bulunuyor olması. 

Çarşı; altın ve mücevherlerin olduğu Amir Çarşısı, halı üzerine çalışan dükkanların yoğunlukta olduğu Muzafferiye, ayakkabı çarşısı ve diğer eşyaların bulunabileceği alt çarşılardan oluşmaktadır. Bu yüzden ziyaretçilerinin aradıkları şeyleri hemen bulabildikleri bir düzene sahiptir.

Çarşının tarih boyunca en hareketli zamanı Tebriz’in Safevi Devleti’nin başkenti olduğu 1500’lü yıllardır. Kent, başkent ünvanını kaybetse de çarşısı bir ticari ve ekonomik merkez olarak önemini korumuştur. Günümüzde Tebriz’de çok sayıda modern mağaza ve alışveriş merkezi kurulmuş olmasına rağmen, Tebriz çarşısı hala sadece Tebriz’in değil bütün İran ve hatta Azerbaycanı’nın ticari merkezi olmayı sürdürmektedir.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)