Su Kıtlığı Riski Kapıda!

Su fakiri olma yolunda ilerleyen Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu su riskleri, sadece doğal yaşamı değil iş dünyasını ve ekonomik gelişmeyi de tehdit ediyor.

WWF-Türkiye tarafından 21 Nisan 2016 İstanbul’da düzenlenen Su Paneli’nde su kaynaklı riskler, kamu, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri tarafından tartışmaya açıldı. Toplantıda WWF-Türkiye tarafından yayımlanan ve su risklerini Sapanca Gölü özelinde inceleyen, ‘Sapanca Gölü’nde Su Riski ve Ekonomi’ başlıklı yeni rapor da tanıtıldı.
 
Su kaynaklarının korunmasının herkesin yararına olduğunu söyleyen ve panelin açılış konuşmasını yapan WWF Su Koruyuculuğu Programı Başkanı Stuart Orr, uzun yıllardır su konusunda iş dünyası ile birlikte çalıştıklarını ve oldukça mesafe kat ettiklerini söyledi. “Su kıtlığı riski artık iş dünyası tarafından da görülüyor. Suyun sadece toplum ve çevre için değil ekonomi için önemi de görüldükçe herkes sınırlı su kaynaklarını korumaktan faydalanıyor” diyen Stuart Orr, “İş dünyasının var oluş nedeni doğayı korumak değil. WWF’in amacı da iş dünyasını daha çok kâr ettirmek değil ancak su yönetimi ciddiyetle yapıldığında her iki taraf kadar diğer kullanıcılar da çıkan sonuçtan faydalanıyor” dedi. Su meselesini ciddiye almayan firmaların risk aldığını da ekleyen Orr, Türkiye’deki şirketlerin iyi örnekleri inceleyerek kendilerini hazırlamaları gerektiğine de dikkat çekti. Orr sözlerini “Dünya üzerindeki nüfus arttıkça, gıda, enerji ve endüstri için gereken su miktarı artacak ve suyu paylaşmak herkesin endişesi olacak” diye bitirdi.
 
Su Paneli’nde konuşan WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem ise yaptığı açıklamada, “Suyun doğa için olduğu kadar işletmeler ve ekonomi için de önemi ortada. 2009 yılında Hindistan ve Brezilya’da yaşanan su sıkıntısının dünyada şeker fiyatlarının artmasına yol açtığını biliyoruz. Bugünlerde firmalar, yatırımcıların “suyu nereden sağlıyorsun”, “su tedarikini ne kadar süre sağlayabileceksin” gibi sorularıyla karşı karşıya kalıyor. Bu sorular şirketlerin kredi taleplerinde hesap verilebilirliğini etkiliyor. Büyüme rakamlarının buharlaşmasını istemeyen şirketlerin, su riskini göz ardı etmemeleri gerek” dedi.
 
WWF-Türkiye, iş dünyasını, yatırım yaparken su arzının gelecekteki durumunu göz önüne almaya ve risk yönetimi kapsamında su riski kavramını çalışmalarına dahil etmeye çağırıyor. WWF-Türkiye’nin 2014 yılında yayımladığı Su Riskleri raporu ve konuyu takip eden Sapanca Gölü’nde Su Riski ve Ekonomi başlıklı çalışması bu kavramın Türkiye’deki işletmeler için de ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Sapanca Gölü’nün iş dünyası ve bölgede yaşayanların taleplerine gelecekte karşılık vermesi için ortak bir çözüm bulunması ve mevcut su risklerinin ciddi bir değerlendirmeye tabi tutulması gerekiyor.
 
Su Paneli’ne WWF yetkilileri dışında Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, IFC Avrupa ve Orta Asya İklim Çalışmaları Lideri Patrick Avato, WBCSD Su Programı Direktörü Joppe Cramwinckel katıldı. Paneli Mirgün Cabas yönetti.
 



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)