Zirvede Yine Yeşil Vardı

Küresel Sorunlardan Çıkış Yolu başlıklı etkinlikte konusunda uzman 100’den fazla yerli ve yabancı akademisyen, sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcileri ile ekolojik, ekonomik ve sosyolojik alt başlıkları, paneller ve sunumlar ile tartışıldı.

18 Şubat Pazartesi günü Swissotel’de başlayan zirvenin açılış konuşmalarını Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, Ağaoğlu Şirketler Grubu Genel Müdürü Hasan Rahvalı, T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar yaptılar.


Haluk Sur konuşmasında birçok yenilikten bahsetti. Türkiye’deki kentsel dönüşümün yeşil yapılmasından bahseden Sur, kentsel dönüşüm yeşil yapılırsa 7 milyon konutta minimum 26 milyar dolar tasarruf sağlanacağını söyledi. Ve konuşmasına şöyle devam etti. “Türkiye’de 19 milyon adetlik konut stoku var, bunların hepsinde yeşil imkânlar sağlanırsa 70-75 milyar dolarlık bir tasarrufa ulaşılabilir. Ülkemizde son bir yıl içerisinde yeşil bina bilinci oldukça arttı ve geçtiğimiz yıla kadar sadece 60 bina yeşil bina sertifikasına sahipken, bu sene 200’e yakın proje yeşil olma çabasında, ekolojik yaşam bilincinin artması sevindirici.”

Türkiye’de sadece yalıtım yatırımlarıyla yılda 5 milyar dolar tasarruf edilebilir. Enerji verimliliği konusunda devlet teşviki bekleniyor. Yeşil projelerde vergi ve faiz indirimi gibi yatırım teşvikleri artmalı, yeşil konusuna önem veren ülkeler soysal konutlarda bile yeşil bina yapımına başladı Türkiye neden onlardan biri olmasın diyen Haluk Sur, 2. Gün konuşulacak olan yerli sertifika konusunun da müjdesini açılış konuşmasında verdi.

Zirvenin açılış konuşmacılarından bir diğeride Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO'su Hasan Rahvalı’ydı. Konuşmasında ülke olarak çevre ve yeşil binalar konusunda bir farkındalık oluştuğunu belirterek, çevre konusunda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğinin altını çizdi. Hasan Rahvalı şirket içindeki yeni projelerin büyük çoğunluğunun yeşil koşullara uygun ekolojik yapıyla bütünleşen projeler olduğunu söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar konuşmasına Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneğinin yaptığı Yeşil Binalar Zirvesinin ne kadar yerinde ve zamanında yapılmış bir organizasyon olduğunu söyleyerek başladı. Konuşmasına, “Dünyanın en çok konuşulan ve en çok önem verilen yeniliklerinden biri yeşil binalardır. Toplum ve çevre sorumluluğu anlayışıyla tasarlanmış yeşil binalar genellikle iklime ve lokasyona uygun olarak yenilenebilir şekilde inşaa ediliyor. Yeşil binalar daha inşaat esnasında insanlığa zarar vermeyen tabii malzemelerin kullanıldığı, ekosisteme duyarlı, kendi enerjisini üreten ve hatta geri dönüşümü sağlayan yapıda binalardır. Yeşil binalar enerji ve sudan yaklaşık %30 ile %50 arasında tasarruf sağlamaktadır. Dünyanın gelişmiş ülkeleri geleceği konuşuyor, Türkiye olarak evlerimizi ve şehirlerimizi geleceğe hazırlamalıyız. Şu an yaptığımız tarzda ki toplantılar son derece önemlidir ve bunlara katılım artarak devam etmelidir. Kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi sağlanan 6 buçuk milyon konutun büyük bir bölümünü yeşil binalar oluşturmalıdır. 2023 yılına kadar ülke ekonomisine bu yolda büyük enerji ve su tasarrufu sağlanacak.”diyerek devam etti

Zirvenin merakla beklenen konuk konuşmacı Philippe Cousteau Jr. idi.

Ünlü sualtı bilimci ve kaşif Jacques Yves Cousteau’nun torunu olan Philippe Cousteau Jr. dedesi gibi iyi bir kaşif, hak savunucu ve girişimci.

EarthEcho İnternational’ın da başkanlığını yapan Cousteau konuşmasında ilk olarak iklim değişikliğine değindi. Karbon artışının dünyanın yüzünü tamamen değiştireceğini 2 derecelik bir sıcaklık artışının 100 ila 400 milyon kişinin aç kalması anlamına geldiğini söyleyen Cousteau, Antartika'daki buz kütlelerinde bugüne kadar yüzde 40'lık bir kayıp olduğunu belirtti. Yeşil bir dünya için çözümün inovasyon ve eğitimde olduğuna inandığını, kadın ve çocukların bu konuda büyük rol aynadığını belirtti.

Yeşil binaların şimdiki binalardan daha eğlenceli ve daha sağlıklı olacağına dikkat çeken Cousteau, "Geleceğe odaklanmalıyız. Eğitim bunun yolunu açıyor. Muhakkak kadın ve çocukların güçlendirilmesi lazım. Bu daha güçlü toplumların oluşmasını sağlayacaktır. Eğer dünyayı değiştirmek, dönüştürmek istiyorsak, kadınların gelişimi çok önemli "diye konuştu.

21. YÜZYILIN ŞEHİRLERİ VE TOPLUMLARI

Birinci günün ilk oturumu ana salonda yapılan Yudelson Associates Başkanı Jerry Yudelson’ın konuk konuşmacı olduğu Soyak CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel’in başkanlığını yaptığı “21. Yüzyılın Şehirleri ve Toplumları” başlıklı oturum oldu.

Yeşil Dönüşüm İçin Toplumsal Farkındalık Ve Sorumluluk

Oturum başlamadan izletilen videoda bir halk röportajı verilmişti ve bu röportajda “yeşil bina nedir?” sorusu sokaktaki vatandaşa sorulmuş 125 kişiden 12’si gerçek bir tanımlama yapabilmiş. Oturum başkanı Emre Çamlıbel yeşil binanın sadece teknik ve uzmanlarının bilmesi gereken bir meseleden çok daha fazlası olduğunu ve toplumsal bilincin kısa zamanda en üst düzeye çıkartılması gerektiğini belirtti.

21. Yüzyılın şehirlerinde sürdürülebilir ve yeşil binaların önemi daha da artacağına vurgu yapan Çamlıbel şunları kaydetti. “21.yüzyılda inşa edilecek olan binaların geleceğimiz için daha sürdürülebilir olacağına inanıyoruz. Ancak buradaki kritik başarı faktörü, yeşil dönüşüm için toplumsal farkındalıktır. Herkesin sorumluluklarını yeniden tariflemesi için artık masaya yatırma zamanı gelmiştir. Bu yolda kullanılacak yeşil bina ve sertifika kavramlarının içi boşaltılmadan kullanılması gerekmektedir. Bu zirvenin en güzel tarafı yeşil binalar hakkında başka ülkelerden gelen meslekdaşlarımızla fikir alışverişinde bulunmak.”

İkinci oturumda kentsel dönüşümde yeşil parametrelerin önem kazanması ve katılımcılığın gerekliliği vurgulandı. Panel konuşmacısı alan Özlem Gökçe Türkiye’de kentsel dönüşüme rant perspektifiyle bakıldığını, önemli olanın niceliksel değil, niteliksel dönüşüm olduğunu, bunun topluma anlatılması gerektiğini ve kentsel dönüşümün ülkenin yarısını ilgilendiren bir konu olduğunu işaret etti.

Konuşmacılardan Ron de Gruyter iklim değişiklikleri ve ekolojik sorunlar nedeniyle bir şeylerin değiştirilmesi gerektiğini ifade etti. Sıfırdan başlanmış yeni bir kent dönüşümü projelerden söz edildiğinin altını çizen Gruyter, “Enerji, toplumsal, marka ve pazarlama değeri olan bir projenin mali getiriye dönüştürülmesi gerekiyor. Bunun için de farkındalığın etkin bir iç görüye ihtiyacı var. Yeşil binalar, bu sürecin ve çevrenin önemli bir kısmını oluşturuyor. Toplumsal, ekolojik, yeni gelişim teknolojileri yeşil bina kopsentinde yer almalı” dedi.

YEŞİL EKONOMİ VE YEŞİL DÖNÜŞÜMÜN FİNANSAL MODELLERİ

Yeşil binaların kişilere, toplumlara, ülkelere ve dünyaya nasıl tasarruf ettirdiği, bu tasarrufun dünya ve insan hayatını milyon yıllar boyunca koruyabileceğini ve ekonomik refahın yeşil tasarrufla sağlanabileceğinin, tüm bunların yapılabilmesi için finansal yöntemler üretilip uygulanmasının yada var olan yeşil finansal yöntemlerin uygulanmasının konuşulduğu günün 3. Oturumu ana salonda yapıldı.

ZİRVENİN EN ÖNEMLİ HABERİ; YEREL YEŞİL SERTİFİKA

Zirvenin 2. Günü Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’nin müjdesini vermek için sabırsızlandığı bir gelişmeyle başladı “Ulusal Yeşil Konut Sertifikası”.

Oturuma Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkan Yardımcısı, Turkeco Kurucu CEO'su Dr. Duygu Erten başkanlık etti. Konuşmacılar ise Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Alarko Carrier Grup Koordinatörü Hırant Kalataş ve İstanbul Teknik Üniversitesi EKOMİM-BinSimDer Başkanı Prof. Dr. Zerrin Yılmaz'dı.

Yerli Yeşil Konut Sertifikası 1 klavuz, 8 başlık ve 43 konudan oluşuyor. Yeşil Konut Sertifika Klavuzunda amaç, kapsam ve gereklilikler, referans yönetmelik ve standartlar, uygulama önerileri ve başvuru dokümanı yer alıyor. Bunun dışında 8 konu başlığı şu şekilde sıralanmış; bütünleşik yeşil proje yönetimi, arazi kullanımı, su kullanımı, enerji kullanımı, sağlık ve konfor, malzeme ve kaynak kullanımı, konutta yaşam ve işletme ve bakım. Belirlenen başlıkların altında 43 ayrı konuda ise puanlama yapılmış.

YEŞİL BİNALARDA MALZEME

Heyecanlı başlanan güne başkanlığını İMSAD başkanı Hüseyin Bilmaç'ın yaptığı Yeşil Binalarda Malzeme başlıklı oturumla devam edildi. Oturuma konuşmacı olarak katılanlar BASF'tan European Construction Competence Center David Baumgart, İMSAD Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Hakan Gürdal, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Forum Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Tunç Korun ve Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek'ti.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)