Dikey Ve Yatay Gidebilen Asansör İle Metro İstasyonları Yaşam Merkezlerine Dönüşecek

thyssenkrupp Asansör’ün geliştirdiği, dünyanın ilk halatsız asansörü olan MULTI, yeraltı ulaşımına yeni olanaklar getiriyor.

Hem dikey hem de yatay olarak hareket edebilen MULTI, en derin yüzeylerdeki ulaşım platformlarına bile hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşmayı sağlıyor.

thyssenkrupp Asansör tarafından geliştirilen dünyanın ilk halatsız asansör sistemi MULTI’nin yeraltı ulaşımına getireceği avantajlar Londra’da düzenlenen bir panelde değerlendirildi. Şehirlerdeki kilit ulaşım merkezlerinde yeni teknolojilerin uygulanmasının insanları bir noktadan diğerine mümkün olan en verimli şekilde taşımak için kaçınılmaz bir gereklilik olduğuna dikkat çekilen panelde, dünyanın en eski yeraltı ulaşım ağı olan Londra Metrosu'nun yolcu sayısının son 10 yılda yüzde 33 oranında arttığı ve yıllık yolcu sayısının 1,3 milyara ulaştığı vurgulandı.

Panelde, ulaşım merkezlerinin giderek alışveriş ve yeme-içme mekanları haline gelme yolunda ilerlediği belirtilerek, “İnsanlar, bu mekanlardan hızlıca ayrılmak yerine buralarda vakit geçirmek istiyor. Metro istasyonları artık insanların birbirleriyle etkileşim kurduğu, işe gidip gelirken rahat bir ortamın keyfine vararak dinlenebilecekleri merkezler haline geliyor. Bu doğrultuda metro ve tren istasyonlarını günümüz yolcusunun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniden tasarlamak için dikkate alınacak tüm unsurlar içinde en önce yolculuk süresi ve yolcuların konforu gelmelidir” denildi.

Panelde konuşan, Weston Williamson + Partners mimarlık şirketi kurucu ortağı Chris Williamson, şu yorumda bulundu: “Yerin altında ray hatlarının ilk kez inşa edilip birleştirilmesi kendi zamanına göre kesinlikle bir devrim niteliğindeydi. Ancak yolcu taleplerinin artmaya devam etmesiyle birlikte, bu hatların yerin altındaki konumu, hiç de şaşırtıcı olmayan bir şekilde geliştiricilerin modern kapasite ve erişim gereklilikleri açısından hatları günümüz ihtiyaçlarına göre uyarlamasını zorlaştırıyor. Birçok yolcu için, en derin platforma hızlı ve rahat bir şekilde ulaşmak, A istasyonundan B'ye kısa sürede ulaşmak kadar önemli. thyssenkrupp Asansör tarafından tasarlanan MULTI gibi halatsız asansör teknolojilerinin mevcut altyapıyı yeniden şekillendirme ve gerek platformlar arasında gerekse platformlardan yeryüzüne benzeri görülmemiş düzeylerde erişim sağlama potansiyeli bulunuyor. Gelecekteki şehir tasarımları için böyle bir inovasyon gerekli ve bu yaklaşım, günümüzdeki birçok yeraltı ağının karşı karşıya olduğu mobilite sorunlarını çözmek için ezber bozan bir çözüm sunabilir. Üstelik yerin altındaki istasyonların daha çok büyümesini sağlayarak, kapasiteyi daha da artırmak için mevcut hatların da altına inşa edilecek yeni ray hatlarının yapılmasını da mümkün kılabilir.”

Hem dikey hem de yatay olarak hareket edebilen MULTI’nin 160 yıllık halatlı asansör geleneğinde ezberi bozarak, yolcu kuyu kapasitesini yüzde 50 oranında artıracak şekilde tasarlandığını belirten thyssenkrupp Asansör CEO'su Andreas Schierenbeck şunları söyledi: “MULTI, ilk olarak yüksek binalar için tasarlanmıştı ve buradaki amaç, asansör kuyu kapasitesini ikiye katlamak, asansör ayak izini azaltmak, dikey ve yatay yönde hareket etmeyi mümkün kılarak mimarların daha yüksek, daha yaratıcı ve kullanıcı dostu yapılar inşa etmesini sağlamaktı. Ancak MULTI'nin benzersiz konsepti, onu metro istasyonları için de olmazsa olmaz bir çözüm haline getiriyor. Dünya çapındaki onlarca yeraltı ağında yaşanan tıkanıklıkları da giderebilecek pratik bir çözüm de sunuyor. Bu düşünce ışığında MULTI, günümüzdeki en çığır açıcı yeni gelişmelerden biri olma potansiyeline sahip bulunuyor."


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)