​İnsan Odaklı Sürdürülebilir Sağlık Kampüsleri​

Çağla Ömür
NKY Mimarlık, Mimar

Sağlık projelerinde iklim, konum, arazi yapısı ve insan faktörlerine göre tasarım stratejimizi belirliyoruz.

Sağlık yapılarında tasarımı etkileyen farklı faktörler bulunuyor. Bunlar iklim, konum, arazi yapısı ve insan. Örneğin Ankara’da, Gaziantep’te, Mersin’de büyük sağlık kampüsleri yaptık. İklimler  farklılık göstereceğinden cephe yaklaşımlarında, binanın kullanımıyla ilgili farklı öneriler getirdik.  Mersin’de büyük bir yağmur potansiyeli var ancak Ankara’da aynı durum söz konusu değil. Projeleri hazırlarken altyapı gereksinimlerinde değişiklikler yaptık. Güneşin ısıtıcı ve aydınlatıcı etkisini mümkün olduğunca kullanan projeler tasarlıyoruz. Koridorları şeffaf ve cam yaparak güneş ışığından faydalanıyoruz. Binalar için yapılan ışıklıklar işlevini yerine getirmiyor ve ışık almayan binalar inşa ediliyor. Biz bu sorunu nasıl iyileştirebileceğimizi düşündük. Belli bir derinlik ve oranın altında ışıklık kullanmadık. 

Her coğrafyaya farklı çözüm

Gaziantep projesinin hazırlık aşamasında havalandırma debileri, cihaz ve elektrik  ihtiyacı oluştuğunu tespit ettik. Bunları nasıl azaltabileceğimizi düşünürken aklımıza şöyle bir fikir geldi. Hastaların kullanacağı alanlarda yarı açık alan çözümleri oluşturma yoluna gittik.  Üstü kapalı yarı açık bir sokak önerisinde bulunduk. Proje hala devam ediyor. Sera etkisinden çekindiğimiz için tam kapalı bir alan yapmak istemedik, içine yağmur suyu girmeyen ve hava sirkülasyonunun olduğu bir alan tasarladık. 

Otopark alanlarında konvansiyonel hava sistemleri gibi unsurlardan kaynaklanan bazı ek enerji ihtiyaçları ortaya çıkabiliyor. Biz mümkün olduğunca enerji ihtiyacını azaltmak için açık otopark sistemlerini tercih ediyoruz. Bahçedeki su ihtiyacını ise bahçedeki gömülü su depolarından karşılayabiliyoruz. İklimlerin bu tür avantajlarından yararlanmaya çalışıyoruz.

Gaziantep Projesi’nde kullanacağımız malzemeleri planlarken o bölgede çıkan keymıh taşını kullanmaya karar verdik.

Bugün yeşil enerjiyle ilgili pek çok konu konuşuldu. Sürdürülebilir bir çevre ve dünya istiyorsak asıl hedefimizin insan olması gerekiyor. Yaptırımlarla harekete geçirmeye çalışmak yerine, birtakım teşvikler sağlanabilir.

İklimin yanı sıra konum da tasarıma etki eden önemli etmenler arasından yer alıyor. Modern mimariyle geleneksel anlayıştan uzaklaşılıyor. Gaziantep Projesi’nde kullanacağımız malzemeleri planlarken o bölgede çıkan keymıh taşını kullanmaya karar verdik. Duvarlarda kullandığımız keymıh taşıyla yerel malzeme avantajından yararlanarak taşıma maliyetini düşürmüş olduk. Bunun dışında zeminden çıkan kayaları istinat duvarlarında kullanma önerisinde bulunduk. Kabul görürse istinat duvarlarını bu kayalardan yapacağız. 

Doğal manzarayı kullanıyoruz

Aşırı olmamak kaydıyla eğimli arazileri de daha çok yüzey kullanabildiğimizden projelerde daha çok tercih ediyoruz. Daha çok ışığı binanın içine alarak aydınlatma maliyetini de düşürme şansınız olabiliyor.  Bunun dışında zeminden çıkan suyu yine binanın su ihtiyacını karşılamak için kullanabiliyoruz. 

Akçaabat Devlet Hastanesi projesinde Trabzon’daki deniz manzarası avantajını da kullanarak yeşil ve denizi öne çıkaran bir tasarım gerçekleştirdik. 

Trabzon’da şantiyede staj yaparken karşılaştığım bir olayı örnek olarak vermek isterim. İnşaat için kazı yaparken verimli toprak bulunuyor. Bu toprakta inşaat sürecinde bitki yetiştirdiler. İnşaat kazısında bulunan verimli toprağı bir yere istifleyerek, sonrasında dışarıdan toprak almak yerine geri kullanma şansı bulunuyor. Bunun dışında arazide halihazırda bulunan yeşil alan varsa bunu mümkün olduğunca korumaya çalışıyoruz. Proje ve çevre açısından faydalı adımlar atmış oluyoruz. 

Akçaabat Devlet Hastanesi projesinde de ağaçlık bir alan bulunuyordu, bu alanı proje nasıl dahil edebileceğimizi düşündük. Trabzon’daki deniz manzarası avantajını da kullanarak yeşil ve denizi öne çıkaran bir tasarım gerçekleştirdik. 

Bugün yeşil enerjiyle ilgili pek çok konu konuşuldu. Sürdürülebilir bir çevre ve dünya istiyorsak asıl hedefimizin insan olması gerekiyor. Yaptırımlarla harekete geçirmeye çalışmak yerine, birtakım teşvikler sağlanabilir. Master plandan dönüşüme başlamak gerekiyor. Projelerimizde bisiklet yolları tasarlıyoruz ancak şehrin içinde yeterince bisiklet yolu olmadığından süreklilik arz etmiyor. 



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)