GE, Dünyanın En Büyük Enerji Gemileri İçin Güç Transformatörleri Üretiyor

GE, Karadeniz Enerji Grubu şirketlerinden Karpowership’in ürettiği enerji gemilerinin transformatörlerini Türkiye’de tasarlayıp üreterek yerel inovasyonun gelişimine destek olmayı sürdürüyor.

Deniz taşımacılığının gücünü enerji sektörü ile birleştiren enerji gemileri, acil enerji ihtiyacı olan ülkelere konuşlandırılarak kısa vadeli enerji taleplerini anında karşılıyor. 

GE, 486 MW’lık gücüyle dünyanın en büyük enerji gemisini de içeren dört yeni enerji gemisi için 16 transformatör üretecek. Yeni enerji gemileri, 1 GW’ı bulacak toplam kurulu gücü ile yaklaşık 17 milyon hanenin 1 yıllık enerji ihtiyacını karşılamasına katkı sağlayacak. 

1 Eylül 2016, İstanbul, Türkiye- General Electric (GE), Karadeniz Enerji Grubu şirketlerinden Karpowership’in, 486 MW’lık gücüyle dünyanın en büyük enerji gemisini de içeren dört yeni Enerji Gemisi[1] için 16 adet transformatör üreteceğini duyurdu. Karpowership, Enerji Gemisi olarak adlandırılan yüzen enerji santralleri konseptini geliştiren ve uygulayan dünyadaki ilk firma. Artan enerji taleplerinin karşılanmasına yardım eden yüzen enerji santralleri, elektrik ihtiyacı olan ülkelerde rıhtıma demirliyor ve yerleşik yüksek voltajlı transformatörlerinden hemen elektrik şebekesine bağlantı sağlayarak kısa vadeli elektrik ihtiyacını anında karşılıyor.

Geçtiğimiz yıl da enerji gemilerine transformatör üretimi için Karpowership ile sözleşme imzalayan GE, bu sözleşme kapsamında ürettiği yaklaşık 1.5 GW kurulu güce sahip 16 transformatörün teslimatını bu yıl tamamlamıştı. Yeni üretilecek olanlarla birlikte GE transformatörleri toplamda 2, 5 GW kurulu güce sahip santrallerin elektrik şebekesine bağlantısını sağlayacak.

GE transformatörleri 17 milyon hanenin 1 yıllık enerji ihtiyacını iletecek

Bugüne kadar tamamlanmış ve yapılmakta olan yeni enerji gemileri ile birlikte Karpowership enerji gemi (Powership) filosunun toplam kurulu gücü 4 GW’ı aşacak. Deniz üzerinde elektrik üreten santraller, elektrik ihtiyacı olan ve talep eden ülkelerin limanlarına demir atacak. Gidilen ülkeye, GE’nin transformatörleri ile gigawattlarca elektrik aktarımı saatler içinde tamamlanabilecek. GE’nin yeni güç transformatörleri yaklaşık 17 milyon hanenin 1 yıllık elektrik ihtiyacının iletimini sağlayacak.

Transformatörler GE’nin Gebze’deki Güç Transformatörleri fabrikasında enerji gemisi projesi için özel olarak dizayn edilerek üretilecek. -20 ile 50 derece arasında farklı iklim koşullarında çalışabilecek transformatörler nem ve tuzdan etkilenmemesi için özel bir boyayla kaplanacak. Deniz dalgalanmalarına adapte olabilmesi için mekanik bağlantıları güçlendirilecek transformatörler, kademe değiştiricileri sayesinde yüzer trafo merkezinin, şebeke altyapısıyla uyumlu doğru yüksek gerilim kaynağı sunmasını sağlayacak. Özel “under cover” bağlantılar kullanılarak hem 121 kV hem de 154 kV şebekelerine uyumlu çalışabilecek transformatörlerin bu yapıları sayesinde yüzer santralin bir enerji üretim kaynağı olarak şehir şebekelerine elektrik sağlamasında önemli katkısı olacak.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Karpowership Yönetim Kurulu Başkanı Osman M. Karadeniz: “Dünyanın elektrik ihtiyacı her geçen gün artarken üretilen elektriğin iletimi ve hızı da daha önemli bir hale geliyor. Karpowership olarak bu vizyon doğrultusunda hayata geçirdiğimiz dünyanın ilk enerji gemileri ile deniz üzerinde ürettiğimiz elektriği ihtiyaç duyan ülkelere ulaştırıyoruz. Bu başarıda, her ülkedeki akımın değişkenliğine göre elektrik iletimi yapacak şekilde özel tasarlanmış transformatörleri üreten General Electric’in önemli bir payı var. Powership’lerimizin ürettiği gigawattlarca elektriğin iletiminde GE ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Konu hakkında görüşlerini dile getiren GE Türkiye Başkan ve CEO’su Canan Özsoy, “Karpowership ile imzaladığımız bu sözleşme, GE olarak Türkiye’deki taahhüdlerimiz doğrultusunda; yerel istihdama, inovasyon ve üretime desteğimizin, ülke ekonomimize sağladığımız katkının ve yerel işbirliklerini güçlendirme konusundaki çabamızın bir yansıması niteliğinde. Transformatörleri kendi alanında dünyanın en gelişmiş tesislerinden olan ve aynı zamanda üretiminin yüzde 85’ini ihraç ederek ülke ekonomimize katkı sağlayan Gebze güç transformatörleri fabrikamızda üretmekten gurur duyuyoruz” dedi. Ülkelerin kısa vadeli elektrik taleplerinin hızlıca ve fiyat avantajıyla karşılanmasına yardımcı olma olanağının daha fazla insana sürdürülebilir ve güvenilir elektrik sağlamak için önemli bir adım olduğunu vurgulayan Özsoy, GE olarak enerji gemi alanında dünya lideri olan Karpowership ile yeni bir projede çalışmaktan çok memnun olduklarını ifade etti.

Sözleşme kapsamında GE, 100 ve 200 MVA güç transformatörlerinin üretim ve teslimatını gerçekleştirerek devreye alma, saha testleri ve yedek parça temini çalışmalarını yürütecek. Transformatörlerin teslimatının 2016 sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)