Doğadan Esinlenilen Hasta Odaklı Tasarım Sardes Hastanesi

İç mekan ve cephe tasarımı RSG İç Mimarlık imzası taşıyan İzmir Çiğli’deki Sardes Hastanesi, doğadan esinlenilen detayları ve hasta psikolojisi odaklı tasarım anlayışıyla dikkat çekiyor… 

Markalı konutlar, ofis projeleri, turizm işletmeleri, sosyal mekanlar ve sağlık yapıları gibi birçok farklı alanda iç mimari ve uygulama projelerine imza atan İç Mimar R. Semih Güven ve İç Mimar Didem Güven ortaklığındaki RSG İç Mimarlık’ın cephe ve iç mekanlarını tasarladığı İzmir Çiğli’deki Sardes Hastanesi, doğadan esinlenilen tasarımı ve hasta psikolojisini ön planda tutan detaylarıyla dikkat çekiyor. Sağlık yapıları tasarımlarında hasta motivasyonunu yüksek tutmanın öneminden yola çıkan RSG İç Mimarlık, Sardes Hastanesi’nde rahatlık ve konfor hissettiren dinamikler yaratarak danışanlara stresle baş edebilme gücü veren olumlu etkileşim alanları oluşturmuş.

Kadın doğum birimlerinin hizmet verdiği Sardes Hastanesi’nin cephe tasarımında şifa ve doğumu sembolize eden “lotus” bitkisinin kıvrımlarından esinlenilmiş. İç mekanlara da aynı doğal etkinin taşındığı tasarımda hastaları sağlıklı ve güven verici bir ortamda hissettiren, rahatlık ve konfor sağlayan, sağlıklı var olma, yaşamda olma ve iyi olma etkisi veren bir dil kullanılmış.

Şifa ve doğumu simgeleyen lotus bitkisinin kıvrımlarından yola çıkılarak tasarlanan cephede, aydınlatma detayları ve diğer cephe unsurları lotus üzerine inen ve ona yaşam veren yağmurdan esinlenilerek tasarlanmış. Aynı doğal etkinin cephe bütünlüğü korunarak iç mekanlara da taşındığı Sardes Hastanesi’nde lotus bitkisinin formu mekan öğelerine de şekil vermiş. Alanlar arası geçişler, geçişler üzerinde kontrol sağlanması, kullanım kolaylığı ve acil müdahale olasılıklarının yalın ve elverişli çözümlendiği tasarımda birimlerin birbirleriyle etkileşimi minimum seviyede tutulmuş. İç mekanların dingin, pozitif etki veren, kıvrımlı formlar ile daha feminen bir etki yaratılarak tasarlandığı yapının her katında farklı renkler ve farklı dekorasyon öğeleri kullanılarak hasta odalarında çeşitlilik sağlanmış. Sardes Hastanesi’nde baharı çağrıştıran canlı renkler ile ahşabın sıcak etkisi harmanlanarak, hastanın ve refakatçinin kendilerini evlerinde hissedebilecekleri bir atmosfer oluşturulmuş.

Mekan tasarımlarında kullanılan malzemelerin sterilizasyon ve uzun ömürlülük açısından hastane koşullarına uyumlu olması gerektiğini savunan RSG İç Mimarlık, Sardes Hastanesi’nin iç mekan tasarımlarında sterilizasyonu uzun süre korunan ve yoğun kullanıma dayanıklı uzun ömürlü ürünler tercih etmiş. 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)