​Gelişmiş Basitlik​ Attach Masa Sistemi​

Lammhults ile birlikte attach masa sistemini geliştirdil. Attach masa basitleştirilmiş tasarımı ile kolay monte edilen ayak mekanizması, farklı boyut ve şekil alternatifleriyle kullanıcıya sunulmuştur.

Ofisler, çalışma ortamı olmanın yanı sıra, günün büyük bir kısmının geçtiği yaşam alanları. Ofis mobilyalarının rahat ve şık olması dışında, fonksiyonellikleri ile ortamdaki çalışma temposuna uymaları da çok önemli, bu doğrultuda tasarım stratejilerinizi nasıl kurguluyorsunuz?

Farklı alan ve kullanım ihtiyaçlarına göre çözümcül, esnek ve basit formda ürünler tasarlamak uzun  süredir üzerinde çalıştığım bir konu. İsveçli mobilya üreticisi Lammhults için tasarladığım Attach masa sistemi bu alanda farklı mekan ve ihtiyaçlara tam olarak cevap vermektedir. Gerek yerçekiminin etkisiyle kendi kendini kilitleyen ve oturma elemanlarının sayısına göre kolayca ayarlanabilir ayak sistemi, gerekse masa tablasının istenilen ölçü ve şekle göre adapte edilebilirliği gibi özelliklerin hepsi bu amaca hizmet etmektedir.

Troels Grum-Schwensen

Kuşak değişimleri, kurumsal yapılanmanın iş hayatında yaygınlaşması, işveren ve çalışan profillerinin dönüşümü ve çalışma hayatının teknoloji ile iç içe ve hızlı ilerleyişi gibi etkenler ofis mobilyası tasarımlarınıza nasıl yansıyor?

Bir çok tasarım gibi Attach masa sistemi de şirketlerin kendi iç organizasyon veya mekan değişikliğine entegre olabilecek şekilde tasarlandı. Masanın ölçülerindeki esneklik, kolay montaj özelliği, kablolamanın ihtiyaca göre sağlanması değişken bir yapıya kolayca ayak uydurabilecek nitelikte.

Ofis mobilyalarının insan sağlığına, iç mekan kalitesine katkısı ve ofis mobilyalarında sürdürülebilir tercihler üzerine yaptığınız çalışmalardan bahsedebilir misiniz? 

Tasarımda insan faktörü önceliğimizdir. İnsan davranışları, ergonomisi, ihtiyaçları tasarımı oluşturur. Bir mimar olarak bu şekilde eğitildim ve tasarımlarımda önceliğim her zaman bu olmuştur.

İç mekan kalitesi çeşitli faktörlere bağlıdır. Bunların en önemlilerinden biri gün ışığıdır. Odaların ve pencelerelerin doğru konumlandırılmasıyla gün ışığının içeri girmesi sağlanmalıdır. İnsanın çevresel etkileşimi açısından mekan oranları da bu noktada önemlidir.  

Diğer önemli faktör ise nesne ile mekan arasındaki denge hissidir. Mekanlardaki nesnelerin doğru konumlandırılması gerekir. İnsan hareket alanı ile nesnelerin oda içindeki yerleşimleri doğru hesaplanmalıdır. Bazen bunu standart mobilyalarla başarmak mekana bir meydan okumadır. Bu nedenle ben Lammhults’la birlikte Attach masa sistemini geliştirdik. “Gelişmiş basitlik” amacı doğrultusunda çok az malzeme ve kolay kilitlenen ayak mekanızması ile Attach masa sistemi kişiye özel şekil ve boyutlarda kullanıcıya sunuldu. Böylece mimarların ve iç mimarların talepleri doğrultusunda mekanları dengelemek ve mükemmelleştirmek hatta mekana özel mobilya yapılmış gibi hissetmek mümkün olabilir. 

Bu anlamda sadece mekan kalitesine değil, insanın çevresiyle barışık olmasına katkıda bulunuyoruz. 

Masanın net ve dinamik çizgisi insanın ruh halinde bir dinginlik sağlar. Tek parçadan oluşan bitişli tasarımlarla mekanın dengesini iyi kurmak gerekir. Bazen çok hafif ve basit parçalarla sağlanabilir.

Geniş perspektifte bakarsak, yaşadığımız dünyaya ve çevresinde yaşayanlara önem vermeliyiz. Bu sebeple sadece geri dönüşümlü malzemeleri kullanmak yetmez. Aynı zamanda ömrünü tamamlayan parçaların kolaylıkla ayrıştırılıp yenilenebilir mobilyalar tasarlamak gerekir.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)