Çin hava kirliliğine karşı dikey ormanlar kuruyor

Dikey ormanlar giderek şehirleşen ve yer sıkıntısı çeken büyük şehirlerde yeşil alan oluşturmak için bir alternatif olarak kabul ediliyor. Tasarım pahalı ve kamusal alan kavramından uzak olduğu için çevreciler arasında bir tartışma yaratsa da, dikey ormanların hava kirliliğine karşı önemli bir rol oynayabileceği düşünülüyor.

Nankin Dikey Ormanı tam da bu amaca hizmet edecek şekilde düşünülmüş. Binalarda 5,500 metrekare dikilebilir alanda 23 yerel türden 1100 adet ağaç bulunacak. Boeri projenin her yıl 25 ton karbondioksiti havadan temizlemesini ve her gün 60 kg oksijen üretmesini bekliyor.


İki binadan oluşan Nankin Dİkey Ormanı’nda daha uzun olan binada bie müze, yeşil mimarlık okulu ve bir çatı barı bulunurken, daha kısa olan binada 247 odalık bir otel ve çatısında bir havuz olması planlanıyor. Projenin 2018 yılında tamamlanacağı öngörülüyor.

Projenin bilgisayar yazılımlarındaki gibi görünüp görünmeyeceği bir tartışma konusu. Yukarıdaki fotoğraf Boeri’nin Milan’daki projesinden ve geçtiğimiz Kasım ayında çekilmiş.  Elbette böyle büyük bir projenin “kök salması” için daha fazla zamana ihtiyacı olacaktır.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)