Formal Çizgilere Tepki; İç Bükey Yapılar

Yapı mimarisinde alışılagelmiş keskin formal çizgilerin sert kavislerin yoğun olduğu mimaride özellikle kamusal binaların kamuya hitap eden yapıya bürünerek onları içine alan bir strüktür yaratması amacıyla tasarımcılar iç bükey geometri oluşturan projelere yöneldiler.

90 derecelik açılar ve keskin sınır çizgilerinin ötesine geçen yapılar merkezileşerek heykel kalitesine erişiyor. Cepheler içeri doğru eğilerek kademeli kavisli formlar vasıtasıyla, bu içbükey hatların uygulanması genel olarak dinamizm ve hareketin sürdürülebilirliği hedefini gerçekleştiriyor.

Öncelikle, sert açılardan bağımsız olarak, her bina çevresindeki araziye sorunsuz şekilde entegre olarak ve manzara ile arazi topoğrafyasına uygun projeler gerçekleştiriyor.Aynı zamanda kamuya açık alanlar serbest bırakılır,  İçbükeylik ziyaretçileri kuşatıp koruyan bir çevre yaratır.

Bu yaklaşımdan esinlenen projelerden birkaçı ….

1.Küçük Odalı Ev, Stüdyo Velocity, Japonya

Her bina ziyaretçiye kapalı bir duvar örmek yerine halktan yana oyularak ziyaretçilerin içerde kalmasına ve yapıya karışmasına neden olmaktadır. Ayrıca iç mekanlara doğru gidildikçe eğri çizgilerden çevreye farklı derecelerde ışık yansıması gerçekleşir.


2.Lons le Saunier Kütüphanesi, Du Besset-Lyon, Fransa

Çevresindeki kentsel dokuyu tamamlamak için inşa edilen bu kütüphane ve sinema  binası  etrafındaki kamusal alana saygıyla destek olmak hafifçe eğilir. Eğrilik, komşu kilisenin kayrak örtülü çatısının büyük eğimine karşı doğrudan bir tepkidir.


3.Universtiy of Wisconsin- Oskosh:Sage Hall, Berners-Schober Ass., A.B.D

40yılı aşkın bir süre sonra  Wisconsin Üniversitesi’ndeki ilk akademik yapı olan Sage Hall, öğrenciler ve fakülte arasındaki dinamik etkileşimi kolaylaştırmak için tasarlandı. Binanın şekli ve yerleşimi, erişime ve görünürlük sorunlarına hitap etmektedir.


4.JA Curve Kilisesi,Zip Partner Arcihects, Güney Kore

Ja Curve Kilisesi’nin beyaz cephesi kavisli haliyle vurgulanarak doğal manzara ile çelişir.  Özenle tasarlanan kavisli form, Oreum adı verilen volkanik patlama sonu meydana gelen pürüzsüz dağlardan ilham alınarak tasarlanmıştır.


5. Stadtwerke Neuss GmbH , Eike Becker Architect, Almanya

Düz  ve standart yapılarla dolu bir alanda bulunan merkez çevresindeki görünüşlerden öne çıkacak iddialı bir cepheyle kaplı dört katlı bir binadır. Binanın iç bükey kenarları, dikey köşelerden keskin bir kontrast oluşturarak yukarı doğru eğimle tamamlanmıştır.


6. EMÜ Spor Salonu, SALTO, Estonya

Yüksek bir arsa üzerinde bulunan bu bina, optik olarak hacmini en aza indirgemek ve vadinin dalgalanmasına uyum sağlamak için organik bir entegrasyondan oluşmuştur.Ayrıca bina netlik ve ifadeyi koruyan çeşitli açılara sahip.


 7.Tours Tıp Fakültesi, Du Besset Lyon Architects, Fransa

Bu tıp fakültesinde, kavisli cephe dizisi, öğrenci toplama amacına yönelik hoş bir meydan oluşturuyor. Tasarım, tablonun doğal şekli ile birlikte hareket edip bütünleşerek, ıssız bir kampüs ortamına neden olmaktan ziyade sürekliliği teşvik eder. Bina da, bina çevresindeki peyzajın panoramik manzaralarını sunmaktadır.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)