Sanat İçin Tarihi Ahşap Doku

Kengo Kuma & Associates, inşaatı halen süren Eskişehir’deki Odunpazarı Modern Sanat Müzesi’nin ilk görsellerini paylaştı.

Bir müze, otel ve sosyal alanlardan oluşan göz alıcı  mimari kompleks, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yazılı tarihi Odunpazarı bölgesinde inşa ediliyor. Eskişehir Modern Sanatlar Müzesi, dünyaca ünlü mimar Kengo Kuma tarafından Eskişehir'in tarihi dokusu ve yerel kültürüne uygun olarak tasarlandı.


 3.600 m² inşaat alanlı müze, modern sanatın yeni yaklaşımlarıyla kalıcı ve geçici sergiler aracılığıyla birleştirmeyi amaçlıyor, 1.750 m²'lik sergi alanı, sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak çok amaçlı salonlar, eğitimler ve etkinlik alanları sunuyor.

Geleneksel ahşap Osmanlı evlerinin ölçek ve malzemesinden ilham alınan müze, içinde bulunduğu sokak silüetine entegre olarak şehrin yeni kültür merkezine dönüşmeyi hedefliyor. Mimarizm'in haberine göre, yeni müze, kıvrımlı dar sokakların ve üst katları konsol üzerinde yükselen tarihi Osmanlı evlerinin bulunduğu Odunpazarı mahallesinde yer alıyor.

Mimarlar tasarımını “Kentsel ölçekte bir mimari yaratmak için küçük kutuların üst üste yığıldığı bir tasarım stratejisi kurguladık. Üst üste yığılmış farklı ölçülerdeki kutular, etraftaki evlerin ölçeğini yansıtıyor ve strüktürün merkezine doğru yükselerek adeta bölgenin yeni kültür merkezi olduğunu herkese ilan ediyor” şeklinde açıklıyor.

Bina içindeki farklı hacimlere sahip galeri mekânları sergileme için esnek olanaklar sunuyor. Zemin katta yer alan kutu şeklindeki büyük sergi alanları geniş ölçekli sanat enstalasyonlarına ayrılmış. Üst katta bulunan küçük ölçekli mekanlarda ise özel sergiler düzenleniyor. Ahşap bloklardan oluşan merkezdeki atrium, tüm katları birbirine bağlayarak çatı penceresinden içeri süzülen gün ışığının tüm binaya yayılmasını sağlıyor.

Şu anda inşaatı süren müze projesinin açılış tarihi henüz açıklanmış değil.


Kaynak : http://www.yapi.com.tr/





Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)