Yenilebilir Enerji İçin, 3D Çözümleri...

Yenilenebilir enerji konusunda yapılması gereken çok şey olduğuna ilişkin küresel bir görüş birliği var. Bunun için endüstrinin maliyetler, hacimler ve yöntemler konusunda analiz ve tahminleri de en doğru şekilde yapması gerekiyor. Dassault Systèmes Türkiye Ülke Müdürü Elif Gürdal; rüzgar türbinlerinin geliştirilmesinden rüzgar çiftliği planlamasına, bakımından şebeke tedarik tablosuna kadar pek çok konuda yenilenebilir enerji endüstrisindeki teknolojik dönüşüme yardımcı olduğunu söyledi.


Yenilenebilir enerji projeleri çoğalırken ve iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması sayesinde ivmenin hızlanması beklenirken, yatırım getirisini maksimum düzeye çıkarmak için modelleme ve simülasyon konusundaki gelişmeler saha seçimini geliştiriyor. Yeni ve pek çoğu küçük ölçekli çok sayıda girişimci, güneş ışınlarının yayılımı ve rüzgar koşulları hakkında ayrıntılı bilgi toplamak için meteorolojik parametreleri kullanarak simülasyonlar sağlıyor. Örneğin, Abu Dhabi merkezli, yenilenebilir enerji için devletler arası global bir kuruluş olan Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), devletlerin yenilenebilir enerji projeleri için en iyi sahaları aramasına yardımcı oluyor. Bu konuya ilişkin değerlendirmeler, yalnızca güneş veya rüzgar miktarını değil, aynı zamanda topografya, çevresel faktörler ve şebeke bağlantılarına ve nüfus merkezlerine olan mesafeyi de içeriyor. Modeller, uydulardan gelen onlarca yıllık kamusal verinin yanı sıra, hava taşıtı verileri ve ayrıntılı haritalama gibi diğer bilgileri de kullanıyor.

Müşteriler; proje geliştiricileri, üreticiler, devletler veya başka oluşumlar olabiliyor, konumlar ise yeşil alanlar. Örneğin bir devlet, rüzgar çiftlikleri için ülkedeki en iyi konumları ya da konumların zaten seçilmiş olduğu mikro siteleri bilmek isteyebiliyor. Buradaki asıl soru ise mesafeler ve yükseklik de dahil olmak üzere maksimum etki için türbinlerin nasıl dağıtılması gerektiği sorusu. Teknik gelişmeler; türbin kapasitesini, kanat uzunluğunu ve kule yüksekliğini artırdı. Türbülans ise makinenin performansını ve kullanım ömrünü kısaltan başka bir faktör; daha güçlü makineler mevcut ancak bunlar daha pahalı ve müşteri bunların gerekli ve yatırıma değer olup olmadığını bilmek istiyor.


Değer zincirini rüzgar türbinlerinden rüzgar çiftliklerine kadar genişletin 

Gün geçtikçe artan enerji talebi ve yenilenebilir kaynaklar konusunda yükselen odak, dünya çapında karasal alanda ve deniz kıyısında yer alan binlerce rüzgar çiftliği projesinin başlamasına neden oldu. İster mühendislik, tedarik ve inşaat (EPC) alanında rüzgar türbini üreticisi, ister sahibi/operatörü olun, Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE Çözümleri, rüzgar türbinlerinin geliştirilmesinden rüzgar çiftliği planlamasına, çalışmalarına, bakımına ve şebeke tedarik tablosuna kadar endüstriye yardım için hazır.


Sustainable Wind Turbines Endüstri Çözümü Deneyimi, hem rüzgar enerjisi üreticisi hem de rüzgar enerjisi tedarikçilerine, büyük ölçekli projeleri zamanında ve uygun bütçeyle sunarken, rüzgar türbini performansını ve güvenilirliğini geliştirmelerinde yardımcı oluyor. 3DEXPERIENCE platformunun desteklediği bu endüstri çözümü deneyimi; mühendislik uygulamalarını, verileri ve bilgileri bir araya getirerek bütün paydaşların kontrol sistemleri, kompozit ve mekanik parçalar mühendisliği de dahil olmak üzere tüm disiplinler için sınıfının en iyisi uygulamaları kullanarak verimli bir şekilde işbirliği yapmasını sağlıyor. Tek parçaların ve bütün türbinin multifizik simülasyon analizinin de entegre edilmiş durumda olduğu çözümü üretim, kaynak yönetimi ve imalatın tümü tek bir ortamda bir araya gelerek tamamlıyor. 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)