Beyniniz Ne Kadar Yeşil?

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, bu yıl üçüncüsünü düzenlediği lise ve üniversite öğrencilerine yönelik Uluslararası Proje Yarışmalarıyla 2014’ün “Yeşil Beyinleri”ni arıyor. Orta Doğu coğrafyasında özel ve lider konumda olan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Sürdürülebilir Çevre ve Enerji Sistemleri Yüksek Lisans Programı tarafından yaşamsal üçlü olarak nitelendirilen çevre, enerji ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği konularında farkındalığı artırmak ve geliştirmek amacıyla düzenlenen yarışmanın son başvuru tarihi 1 Mayıs 2014.

2012 yılından bu yana gerçekleştirilen yarışmaya iki yıldır batıda Kolombiya’dan doğuda Sri Lanka’ya kadar geniş ve uluslararası öğrenci kitlesinden başvurular yapıldı. Geçtiğimiz öğretim yılında 19 farklı ülkeden 250’ye yakın farklı takımın katıldığı yarışmada, bu yıl da katılım için öğrencilerin iki kişilik takımlar oluşturması gerekiyor. Takımlar yarışmaya, çevre, enerji ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği konularında geliştirdikleri özgün projeler ile katılabilecekler. Yarışmanın birincisi, Eylül 2014’te, finale kalan beş takımın projelerini ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda sunmasının ardından uluslararası jüri tarafından belirlenecek.


Yarışmaya başvuru internetten…

Üniversite öğrencilerine yönelik Uluslararası Proje Yarışması’na (IPC) katılmak isteyen takımlar, çevre, enerji ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği konularında özgün projelerini 2 bin kelimeyi aşmayacak ve 3-6 şekil ile destekleyerek İngilizce olarak hazırlayacaklar. Projelerde sürdürülebilirlikle ilişki, özgünlük, yapılabilirlik, etkinlik, fizibilite analizi ve yazım/çizim kalitesi kriterleri aranıyor. (http://www.sees.ncc.metu.edu.tr/yonetim_ipc/ipc_insert.php ) adresinden başvuru yapılan yarışma sonunda ilk beşe giren takımı oluşturan öğrenciler, bireysel olarak ödüllendirilecek. Birinci olan takımın üyeleri 1.000’er Euro, ikinci takımın üyeleri 750’şer Euro, üçüncü takımın üyeleri ise 500’er Euro ile ödüllendirilecek. Tüm finalistleri bir de KKTC gezisi bekliyor.

Lise öğrencilerine yönelik Uluslararası Kavram Proje Yarışmasının (ICPC) konusu da yine yaşamsal üçlünün sürdürülebilirliği. İki lise öğrencisinden oluşturulan takımlar, 1-3 şekille destekleyeceği 1.000 kelimeden oluşan özgün projelerini Türkçe ya da İngilizce olarak hazırlayabilecekler. (http://www.sees.ncc.metu.edu.tr/yonetim/icpc_insert.php) adresinden başvuru yapılan yarışmanın birincisi, yine finale kalan beş takımın Eylül ayında ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda yapacağı sunumun ardından belirlenecek. Yarışmada birinci olan takım 1.000 Euro, ikinci 750 Euro, üçüncü 500 Euro ve KKTC gezisi ile ödüllendirilecek.

Geçen yıl pek çok proje katılmıştı…

Geçtiğimiz yıl lise öğrencilerine yönelik Uluslararası Kavram Proje Yarışması’nda (ICPC) Adana Seyhan İlhan Atış Anadolu Lisesi’nden Semih Açıkgöz ve Oğuzhan Acarca, “Çoraklaşmış Tarım Topraklarının Islahında ve Çoraklaşmanın Önlenmesinde Biyolojik Çözüm Önerisi” adlı proje ile birinci, Tahran Allame Helli High School’dan Shahab Zarghami ve Hamidreza Gorbanian Gohroodi “Gümüş Oksit Saat Pillerindeki Değerli Metallerin Kazanımı, Kirletici Metallerin Emisyon Kontrolüne Odaklanma” adlı proje ile ikinci olurken, Kocaeli Özel Enka Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nden Muhammet Tat ve Sadettin Ecevit’ten oluşan takım ise “Atık Pili Getir Hem Doğa Kazansın Hem de Sen” adlı projeleri ile üçüncülük ödülüne layık görülmüştü.

Üniversite öğrencilerine yönelik Uluslararası Proje Yarışması’nda (IPC) ise Kopenhag Aalborg Üniversitesi’nden Anna Burniol Figols ve Katarzyna Cenian, “Kahve Artıklarından Biyolojik Enerji Üretimi” adlı projeleri ile birinci olurken, yine Aalborg Üniversitesi’nden Ionela Florentina Grigoras ve Iulia Maria Daraban “Geleceğin Yeşil Petrol Kuyusu” isimli proje ile ikinci, Hollanda The Hague Leiden Üniversitesi’nden Andrej Fedorovskij ve Thom Hersbach ise “Kapalı Döngü Atık Paylaşım Sistemleri Aracılığıyla Sürdürülebilir Bahçecilik, Deniz Ürünü Yetiştirimi ve Atık Su Yönetim Sistemi” adlı proje ile üçüncü olmuştu.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)