Diyagonal Rastlantılarla Ekoturizm Evi

Proje Adı: Casa  Jalapita

Proje Mimarları : DAFdf arquitectura Y urbanismo

Proje Yeri: Jalapita, Tabasco,  Meksika

Proje Tarihi: 2017

Proje Fotoğrafları: Marina Pineda

Meksika’ da sahil bölgesi için geliştirilen eko-turizm haritasında  yer alan noktalardan biri Tabasco Eyaletidir. Tabasco Eyaletinin Jalapita bölgesinde yer alan eko turizm bölgesi kültürel etkinlikler, gastronomi, astronomi, yoga, meditasyon, sağlıklı yaşam gibi etkinliklerin yapıldığı eko turizm mekanı Casa Jalapita adlı mekanı barındırıyor.

Casa Jalapita harabe bir evin yenilenmesi projesiyle Meksika’nın yerel malzemeleri kullanılarak bölge mimarisindeki ayrıntılarla çalışılarak ortaya koyulmuş orijinal bir ekoturizm mekanıdır.  Bir yandan yerel malzemeleri kullanan  tasarım bununla birlikte yer aldığı bölge ile tezatlık oluşturan unsurları da ortaya koyuyor. Bunlar anıtsal alanlarla birlikte var olan diğer yerlere yapılan göndermelerdir. Mekan tanıma ve yabancılaşma kavramlarını hissettirerek  farklı beklentilerin bir arada bulunduğu bir yer olarak görülüyor.

Nostaljik ve anıtsal eşyalar ve işleyişle tanıdık olan mekan, diğer ziyaretçiler için günlük yaşamdan uzakta yeni bir yerleşim  olarak kullanıcıların karşısına çıkıyor.  

Casa Jalapita konum olarak kentten izole edilmiş kırsal ve sürdürülebilir  bir alana yerleşse de amaç olarak uluslar arası kültür ve değişim ile birlikte hümanizm evi oluşturmak üzerine kurulmuş.

Öyle ki tasarımdaki yol sirkülasyonlarının bile bir manası var. Çapraz akslarla devam eden yollar yeni insanlarla karşılaşmak şans vermek  fikri üzerine çizilmiştir. Nasıl ki yaşamda her karar beklenmedik yerlere götürüp geçiş yolları sunar bu çapraz yollarda insanlar arası iletişimdeki bu geçiş yollarına atıfta bulunarak bunu görünebilir bir ağa yayıyor.

                                    

 Ekolojik özgün evin bahçesinde farklı bir realiteden geliyormuş gibi görünen diyagonal çizgiler çevresiyle birlikte dışarı doğru devam eder. Bu çizgiler bahçenin genel düzenini tanımlayarak her biri belli kullanımlara ayrılan çeşitli alanlar yaratırlar. 

Bitki örtüsü olarak l  yerel bitki örtüsü örnekleri ile dolu bahçede büyük bir mango ağacı ile palmiye, muz ve kakao ağaçları da bulunuyor. Arka bahçe ise Tabasco’nun bataklık nehrine uzanan bataklık bitki örtüsüyle birleşmektedir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)