İç ve Dış Mekan Arasında Köprü Olarak Balkonlar

Türk kültüründe bir evin olmazsa olmazlarından olan balkonlar, doğayı evlerimize taşıyabildiğimiz nadir alanlardan bir tanesi. Evlerin ne içinde ne de dışında olan bu alanlar şehir yaşantısında önemli bir ihtiyaca cevap verirler.

Bir evin ‘olmazsa olmazı’ Türkler için balkon. Yapılan araştırmalarda bunu kanıtlar nitelikte. Araştırmaya göre; Türklerin yüzde 79,6’si balkon veya terasın bir evde mutlaka olması gerektiğini söylüyor. Bunu yeşil alanlar, parklar ve kendine ait oda takip ediyor. Bu farkındalıkla inşaat sektöründeki yenilikçi vizyonunu hayata geçirdiği projelere yansıtan Lejant Proje, projelerine balkon tasarlamaya özen gösteriyor.

“Balkonları doğru cephede ve optimum ölçülerde tasarlıyoruz.”

Balkonun Türk kültüründe evin önemli bir parçası olduğunun altını çizen Lejant Proje mimarlarından Alper Anaklı, “İç mekanın dışarıya açılan bir parçası olan balkonları doğru cephede güneş, manzara, rüzgar vs. faktörleri göz önünde bulundurarak tasarlayıp dört mevsim yaşanır mekan olarak kullanıcılarına sunuyoruz. Türkiye'de konut yapılarında bölgelere ve yaşam şekillerine göre balkonlar ; farklı kullanım yoğunluklarına ve şekillerine cevap vermektedir. Örneğin Akdeniz ve Ege bölgelerinde yaygın bir kullanım varken Marmara bölgesinde balkon kullanımı daha az olmaktadır. Bu bağlamda tasarımlarımızda bölgelerin, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre optimum ölçülerde balkon tasarlamaya özen gösteriyoruz” dedi.

“Tasarladığımız balkonların her zaman yaşanılabilir; evin en keyifli noktası olmasına özen gösteriyoruz.”

Balkonlarda iç mekan konfor etkisini devam ettirmenin önemli bir detay olduğunun altını çizen Lejant Proje mimarlarından Anıl Altıok, “Balkonları hem yazın hem de kışın kullanılabilmek için dış cephede görüntüyü etkilemeyen cam bölücüler kullanarak; istenildiğinde bu alanı kapatarak kontrollü bir kış bahçesi, istenildiğinde de açarak bir bahçe terası etkisi yakalayabiliyoruz. Bunun yanında kullanıcıların konfor şartlarını sağlayabilmek için iç mekan ısıtma ve aydınlatma sistemlerini balkonlara taşıyarak bu alanı evin yaşayan bir parçası haline getiriyoruz. Ayrıca ihtiyaca göre; saksılarla, ev içi ve dışı bitkilerle kontrollü bir yeşil alan yaratarak bir bahçe hissi, mutfak ve salondan ulaşılan bir yemek alanı ya da rahat koltuklar ile bir dinlenme alanı kurgusu yaratabiliyoruz.” diye açıkladı.

Öte yandan balkon için dış mekan ürünleri yerine iç mekan ürünlerini seçmenin yaz kış kullanım için doğru olacağını aktaran Anıl Altıok, balkon zemininde termowood, seramik ve parke gibi malzemeleri kullanmanın önemli bir unsur olduğunu, böylece ufak detaylarla iç mekan kurgusu yaratılıp yaz ve kışın balkonun tadını daha güzel çıkartılabileceğini söyledi. 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)