Tarihi Yedikule Bostanları, Kentsel Tarım Parkı Olacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), ‘Bostanlar Sistemi’nin günümüze kadar yaşayan son örneği olan Yedikule Bostanları’nın, Kentsel Tarım Parkı’nda varlığını sürdürmesini sağlayacak olan projeyi hayata geçiriyor.

Yedikule Bostanları kentsel ekosistemin bir parçası olarak korunacak ve Yedikule Bostanları, ‘Kentsel Tarım Parkı’ konsepti ile yeniden hayat bulacak.İstanbul Büyükşehir Belediyesi proje ile; İstanbul’un sosyal ve kültür tarihinde önemli yer tutan ‘Bostan’ kültürünü ve kent içerisinde kalmış bostan alanlarının belli bölgelerde tematik olarak korunmasını ve bahçecilik tarihimizin gelecek nesillere aktarılmasını amaçlıyor.

Fatih- Hacı Evhaddin Mahallesi’ nde yer alan, Tarihi Yedikule Bostanları Kentsel Tarım Parkı Rehabilitasyon Projesi kapsamında; Şifa Kafe, Sera ve Atölyeler, Pazar Alanı, Çocuk Oyun Alanı, Bisiklet Yolu, Hasat Lokantası, Şifalı Bitkiler Bahçesi, Çiçekli Bitkiler Bahçesi fonksiyonları yer alacak. Seralarda; Sebze Üretim Atölyesi, Sera-Yeşilev, Arıcılık Atölyesi, Kompost Atölyesi, Bahçe Yapıları Atölyesi, Geri Dönüşüm Atölyesi, Ahşap Ürün Atölyesi yer alacak.

Engelli kullanıcılar için Pazar Alanı meydanında konuşlandırılacak Tarım Atölyesi’nde, yükseltilmiş bahçelerde bostan üretimi imkanı sağlanacak. Bostan ve üretim faaliyetleri için; Pazar Yeri, Festival Alanı bulunacak, Kütüphane ve Derslikler, Tohum Bankası, Çiftçilere ve bostanlara yönelik yapılabilecek eğitim, seminer ve toplantılar için ve bostanlarla ilgili yayın ve tanıtıcı ürünlerin satışı için ayrılmış bir mekân da yer alacak.

Pazar alanı gölge strüktürü üzerinde yer alacak Güneş Panelleri ile alan kendi elektrik ihtiyacını da karşılayacak. Avan Projesi ve Uygulama Projesi, İstanbul I Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nce onaylanan Yedikule Bostanları Rehabilitasyon Projesi, ihale sürecinin ardından kısa süre içinde hayata geçirilecek. Proje çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı/Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü’nce yapılan projenin, uygulama çalışmaları ise İBB Fen İşleri Dairesi Başkanlığı/Yapı İşleri Müdürlüğü’nce gerçekleştirilecek.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)