Tarımsal Profilli Sanat Merkezi

Feilden Clegg Bradley (FCB) Mimarlık Stüdyosu, İngiltere’ de doğa teması etrafında inşa edilmiş yeni bir sanat ve tasarım binası tasarladılar. Tasarım, doğanın organik formlarıyla inşa edilmiş geleneksel tarım-ahır yapılarından ilham almıştır. Sanat ve tasarım merkezi; resim, moda,  endüstriyel tasarım gibi çeşitli sanat ve tasarım dallarının entegre olmasını sağlamayı amaçlıyor. 

Üst katta  birbirlerine geçişlerle bağlanan sanat atölyeleri bulunurken zemin katta zanaat temelli tasarım dersleri düzenlenerek öğretim ve çalışmanın bağımsız aktarımları mümkün kılınıyor.Bu birbirine bağlı stüdyolar, çeşitli gruplar için çalışma imkanı sunuyor.  Binanın çevresindeki dolaşım hatları çizim ve rekreasyon içi esnek alanlar sağlıyor. 

300 yıllık meşe ağacının gölgesindeki bina sınırları içerisinde bulunanı ve bir dizi ahır formunu almış yapıda açık hava çalışmalarının öğretilmesi planlanıyor.

Sanat ve tasarım binasının eğimli çatıları, kuzey ışıklarından faydalanan aydınlık bir stüdyoya katkı sağlıyor. Doğal aydınlatmayı en üst düzeye çıkaran mimarlar sayesinde mekanın suni aydınlatma ihtiyacı da azalmıştır. Ahşap kafes çerçeve, binaya yaklaşırken hoş bir çekicilik oluşturuyor.

Geleneksel tarım ve  ahır yapılarından referans alan tasarım korunan büyük meşe ağacıyla da yaz aylarında doğal gölgelemeden faydalanmaktadır.

Mimarlar doğadan sadece formlarıyla faydalanmamış aynı zamanda doğaya saygı konusunda sürdürülebilir bir planlama yapmışlardır. Doğal ışığı maksimize eden tasarım teknikleri ve yenilebilir malzeme kullanımlarıyla da sürdürülebilir bir doğa bağlantısı kurgulamışlardır. 


Fotoğraflar:  Hufton + crow 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)