Karbon Pozitif Ev ile Sürdürülebilir Yaşam Teşviki

Avustralya’lı  mimarlık atölyesi Clare Cousins Architects ve Sociable Weaver tarafından tasarlanan 10 yıldızlı enerji derecesine sahip yapı ilk karbon ev olarak Avustralya’nın Victoria şehrinde kuruluyor.

10 Star Home diye adlandırılan ev, sıfır atık ve bina biyolojisi felsefesi kullanılarak 10 yıldızlı enerji derecesi elde etmek için inşa edilmiş olup adını da inşasından sonra yine bu yaklaşımdan almıştır.

Yapımı sırasında mimarlar atık ambalajları azaltmak için tedarikçi firmalarla işbirliğine girişerek bir çok materyali geri dönüştürme kararı aldılar.  Geri dönüşüm işlemlerinden birisi alçı levha kesiklerinin toprakta mineral olarak kullanılmasıydı. İnşaat süreci boyunca hafriyattan yalnızca üç çöp torbası kadar çöpün depo sahasına gönderildiği açıklandı. 

Evin tüm yıl boyunca ısı korunumunu sağlamak için çapraz havalandırma ve pasif güneş panelleri kullanıldı. Bu fotovoltik paneller Orman Yardımı Konseri (FSC) tarafından sert ağaç ve çift camlı pencere içerdiklerine dair belgelendirilmiştir. Evin iç yapısında zemin duvar ve tavanlarda doğal macunlar organik pamuklu yataklar ile sürdürülebilir malzemeden üretilmiş mobilyalar kullanıldı. Ev toksik içermeyen doğal temizlik ürünleri ve sürdürülebilir bambu fırçaları ile korunmaktadır. Girişimci mimarlar sektörel pazar için çok teknik içermeyen ve pahalı yatırımlar istemeyen 10 Yıldızlı Ev ile müteahhitlerin müşterilerine sürdürülebilir yapıyı nasıl kazandıracaklarına dair bir örnek temsil etmesini istediklerini belirttiler. 

Sıfır atık ve düşük enerji kullanımının yanında ev sakinlerinin daha sürdürülebilir yaşam tarzıyla yaşamalarını teşvik edecek şekilde tasarlanmıştır. İnşaat sırasında oluşan organik atıklar ev sakinlerinin yenilebilir bahçede kendi yiyeceklerini yetiştirmelerini özendiren kompost yığınları haline getirildi. 

Ayrıca Yeşil anahtar adı verilen sistemle buzdolabı haricinde evdeki tüm elektronik güçlerin gece elektromanyetik ferakanslarını azaltmaları yönünde katkı sunuyor. Ev sürdürülebilir kıyı gelişimine açık inşa edilmeyle birlikte bir sunum evi olarak halka açık ziyaret olanağı da sağlamaktadır.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)