Özgür Ruhlu Kasaba: Christiania

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da hippiler, sanatçılar, anarşistler tarafından kurulan kurtarılmış bölge Christiana'da insanlar vergi vermiyor, komün bir hayat hüküm sürüyor...

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta bulunan hippi komünü Özgür Kasaba Christiania’nın kendisine ait bir hükümeti ve özgün kuralları var. Bu şehrin yaşayanları; tüm hippilere, sanatçılara ve idealistlere kucak açmış bekliyor.

Hippi hareketinin yükseldiği zamanlara denk gelen 1971 yılında anarşistler, sanatçılar ve hippiler tarafından terk edilmiş askeri kışlalara yerleşerek hayata geçen Christiania, bir ütopyanın başlangıcı.

Günümüzde, su kenarındaki yaklaşık 35 hektarlık bir alan üzerine kurulu kasabanın hikâyesi, tel örgüleri söküp araziye giren insanların kışlaların içerisinde kendi evlerini inşa etmesiyle başlamış. Şuanda ise arazide yaklaşık 900 birey kendi ütopyalarının peşinde koşuyor.

Christiania, insanların duvarların üzerine istedikleri boyamaları yaptığı, kendi evlerini kurduğu ve kendilerine ait kanunlarla yaşadığı özgür ruhlu bir kasaba. 

Vanity Fair’e konuşan Danimarkalı girişimci durumu şöyle özetliyor: “Kopenhag’ı bu kasaba olmadan hayal etmek oldukça zor. Bundan sonra da hiçbir hükümet bu kasabayı kapatamaz. Eğer böyle bir şeye kalkışırlarsa binlerce insan sokağa dökülerek bunu protesto edecektir.”Hükümet ise daha önce denenen kapatma girişiminin halkın nasıl bir tepkide bulunacağını ölçmek adına yapılmış sosyal bir deney olduğunu belirtiyor.

Kasabaya girdiğinizde “Şuan Avrupa Birliği topraklarından ayrılıyorsunuz” yazan bir tabelayla karşılaşıyorsunuz. Kendilerini diğer devletlerden ayrı tutan Christiana’nın özgün bir bayrağı bile var. Hatta Løn adını verdikleri bir para birimine sahipler.

Burası insanın hayal gücü sınırlarını zorlayan bir yer. Bütün evlerin dış cepheleri grafiti çalışmalarıyla dolu, sokakları dar ve bölgede araba kullanmak neredeyse yasak. İnsanlar doğa ile iç içe. 1971 yılından bu yana bölgede tek bir ağaç kesilmemiş. 

Ayrıca bölgede silah bulundurmak da ruhsatına bakmaksızın yasak. Fakat Christiania’da esrar bulundurmak ve kullanmak herhangi bir sorun olarak görülmüyor. Hatta iş öyle boyutlardaki buradaki insanlar esrar üretim dış dünyaya pazarlıyorlar. Buradan elde ettikleri gelir de tahmini olarak yılda 170 milyon dolara tekabul ediyor.

Daha öncesinde Danimarka hükümeti Özgür Kasaba olarak geçen Christiania’yı kapatmayı ve burada yaşayan insanları bölgeden uzaklaştırmayı denese de halkın  sokaklara dökülüp hükümete karşı yapmış olduğu yoğun baskıdan dolayı geri adım atmış durumda.

Christiania 1971 den bu zamana kadar Özgür Kasaba olarak kalmayı başarmış, 46 yıllık bu hippi komün, yaşayan özgür ruhu ile modern dünyanın en önemli parçalarından biri.


Kaynak: milliyet






Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)