Güçlü Ulaşım Morfolojisi

Brezilya’nın kentsel yerleşim planı 60 lı yıllardan sonra tepelere konumlanırken, vadilerde karayolu ulaşım vektörü olarak planlarda öne çıkmaya başlamışlar. Engebeli coğrafyada artan bu ulaşım ve yerleşim  arterleri sürdürülemez bir trafik tıkanıklığını yoğunlaşmıştır.

Geniş mesafelere konumlanan durak noktaları yolcuların  da konutlarına ulaşımlarını zorlaştırmış.  Bu bağlamda kentte hazırlanan istasyon projeleri kent peyzajında güçlü konumlanarak, yönlendirme ve cazibe merkezi olarak görülmeye başlanmış. 

Salvador şehri  Afrika ve Portekiz’in kültürel mirasını taşıyan zengin bir  dokuya sahip olduğu için metro sistemi yerleşimi çağdaş bir şekilde miras  bu zengin mirasın farkındalığıyla  kültürel bir yerleşime sahip olmalıydı.  JBMC Arquitetura  and Urbanismo ekibi kuracakları  metro sistemleri için birliktelik arayışına dayalı farklı yerleşimler ve morfolojiler geliştirdiler. Bu gelişmeler neticesinde  Salvador için düşük bütçeli konforlu ve hızlı bir yapı olması gerektiğine karar verildi.

Metro zemin yüzeyindeki platform ve asma kat olmak üzere iki katta geliştirilen proje sürdürülebilir, rasyonel ve prefabrik yapı sistemlerinin kullanılmasıyla tasarımında mühendislik kararlarıyla güçlü bir uyum sağladı.

Yatay düzlemden 10 derece eğik olarak, kendinden destekli çelik çatı kısımları ile  Tropikal iklime sahip Salvador’da güneş ışığının geniş alanlarda kullanılması sağlanmış ayrıca   istasyonlar çapraz havalandırma ile çözümlendirilmiş. Bu çözüm şekli ölçeği ve renkleri nedeniyle istasyonun iç kısmında dinamik ve olağandışı bir alan sunmakta. 

Proje Künyesi

Proje Adı:Metro Stations Line 2 

Proje Mimarları: JBMC Arquitetura e Urbanismo

Proje Bölgesi: Salvador, Brezilya

Proje Tarihi: 2017

Fotoğraflar: Nelson Kon

Kaynak:Archdaily


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)