Doğa, Canlı, Yaşam Bağlaşımı

‘‘The Pampas’’  Arjantin dilinde ovalara ve düzlüklere verilen yerel halkın kullandığı sözcüktür. Ilıman iklimi ve verimli topraklarıyla tarım için ideal olan bu  bölgelerde at çiftlikleri ahırlar, tarım alanları yer almakta. Bu bölgede  yapılan yolculuklar, bu sebeple yataylığın getirdiği sakin, huzurlu dinginlik hissini fazlasıyla yaşatıyor. 

Nasıl ki okyanuslarda ufuk güçlü bir unsursa bu geniş kara yüzeyinde de ufuk güçlü bir unsur haline gelir. Pampas’taki manzaranın, yatay çizgisine, doğadaki elementlerin sadeliğine atıfta bulunan bu proje temaların hepsini içerisinde özümsemiş bir projedir.  Projedeki bina 3850 metrekarelik bir alanı ve 180 metre uzunluğunda atların yer alacağı yapıyı kapsamakta.

Fonksiyonları ayırt edilen iki parçaya sahip zemin planından birini sosyal kullanım alanları oluştururan polo alanı oluştururken, diğerini ise özel alanlar oluşturmakta.  Sahadan görülebilen hacimler,  ahırlara gizlilik sağlamakla kalmayıp  aynı zamanda yapının doğal peyzaja etkisini azaltmak için toprak yamaçların arkasına saklı konumlandırılmıştır. 

Polo alanındaki çim sahasının kusursuz nizamına karşın çatılar yabani otlarla örtülmüştür.  Yaşam, saflık ve uyumun evrensel sembolü olan su bu mekanları birbirine bağlayıp, tanıtmak ve sakin bir atmosfer oluşturmak için tercih edilmiş. Bu projeyi tamamlamak için  kullanılan iki temel malzeme beton ve sert ağaç;  estetik özellikleri, kolay bakımları ile uzun yıllar dayanıklı olmaları sebebiyle tercih edildi.  

Doğa, canlı, yaşam kavramlarını sürekli ön planda tutan mimarlar; ahırları, insanlarla atlar arasındaki ilişkiyi besleyen ve samimi bağlantı kurabilecekleri alan olarak tasarlamanın projenin amacı olduğunu belirtiyor.


Proje Künyesi:

Proje Adı: Figueras Polo Stables (Figueras Polo Ahırlar)

Proje Mimarları: Estudio Ramos

Proje Bölgesi: Arjantin

Proje Tarihi: 2015

Kaynak: Architizer


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)