Ytong Mimari Fikir Yarışması 2017: “Şehirden Uzak”

Ytong'un düzenlediği "Şehirden Uzak" temalı fikir yarışmasında "kentleşmenin tek tipleşmesi", "kent-dışı-mekânların şehirleşmesi" sorununa odaklanılıyor. Son katılım tarihi 4 Aralık 2017.

Şehirden Uzak…  

Büyükşehir yasası ile kent-dışı-mekânlar kentin birer mahallesi haline gelmiş ve bu yerlerde yapılması planlanan yapılar da kentsel imar koşullarına bağlı kılınmıştır. Oysa kent-dışı-mekânlar, hem mekânsal hem de sosyal anlamda kentsel olandan tamamen farklı yerlerdir. Zamanın bile başka türlü aktığı bu yerlere kentin mahalleleriymiş gibi bakmak yanlıştır. Kent-dışı-mekânların yok olması demek, bu mekânlarda yaşayan bireylerin ve hatta dünyanın döngüsünü derinden bilen bir hayat anlayışının yok olması demektir.
 
Nüfusu giderek azalan ve doğal özellikleriyle çok elverişli ama sosyal nitelikleriyle elverişsiz koşullara sahip olan bu kent-dışı-mekânların canlandırılması için yaratıcı önerilere ihtiyaç vardır. Bu nedenle önerileri bir Ar-Ge projesi olarak değerlendirmek, konuya ilişkin yeni ve farklı şeyler düşünmek ve pırıltılı açılımlar bulmak yarışmanın öncelikli hedefidir.
 
Öncelikli bir diğer konu da, seçilen kent-dışı-mekânın kendine has özelliklerinin ortaya çıkarılması ve gerekli ortak kullanım alanlarıyla üretim yapabileceği, ürettiklerini pazarlayıp satabileceği örgütlenmelerin düşünülmesi ve tasarlanmasıdır. Böylelikle seçilen mekânın koşulları iyileştirilerek sürdürülebilir bir yaşam döngüsü kurgulamış olacaktır.
 
Ytong Mimari Fikir Yarışması’nda bu yıl, “şehirden uzak” üst başlığıyla kentleşmenin tek tipleşmesi, kent-dışı-mekânların özünü kaybedip “şehirleşmesi” gibi temel problemlerin katılımcılar tarafından yorumlanması ve devamında deforme olmuş bu mekânların özünü yeniden kazanabileceği kurgusal bir tasarım ortaya çıkarılması beklenmektedir.
 
“Şehirden uzak” kavramının “şehirli kafasından uzak” gibi bir boyuta da gönderme yapması mümkündür. Bu algının temelini, şehirlinin şehir dışında bir şeyler yapmaya kalkıştığında şehir dışını şehre benzetme eğiliminin oluşturduğu düşünülebilir.
 
Bilindiği gibi şehirlerin, özellikle de büyük şehirlerin, insanları birleştirmekten çok ayrıştırmak üzere planlandığı söylenebilir.  Şehir denilince akla ilk rekabet ve ayrıştırıcılık geliyor, oysa şehir dışı denilince akla ilk gelen şeyler ise imece ve birleştiricilik. Bu ikilem, proje geliştirecek katılımcıların kolektif ve katılımcı projeler geliştirmeleri konusunda bir ipucu oluşturabilir.
 
Yarışma kapsamında katılımcılardan temaya ilişkin gerçek bir YER belirlemeleri, yer-mekân özelinde gerçek bir SORUNu tarif etmeleri ve devamında şimdilik gerçekleşmeyecek bile olsa bir ÇÖZÜM üretmeleri beklenmektedir.
 
Yarışmacılar mekân seçiminde, sorun tanımında ve çözüm önerilerinde serbest bırakılmaktadır. Bu çalışma için konunun özelliklerine bağlı olarak mimarlık, inşaat, sosyoloji, ziraat, veterinerlik, gıda vb. disiplinlerden katılımcıların bir arada çalışması tavsiye edilmektedir.

Yarışmanın İlanı: 2 Ekim 2017

Soru Sorma Son Tarih: 27 Ekim 2017, Cuma, Saat: 17:00

Soruların Yanıtlanması: 02 Kasım 2017, Perşembe

Ön Proje Yükleme Tarihi Ve Kayıtların Kapanışı: 04 Aralık 2017 Pazartesi, Saat: 23:59

Dijital Kolokyum: 15-16 Aralık 2017 

Son Proje Yükleme Tarihi: 15 Şubat 2018, Perşembe, Saat: 23:59

Jüri Değerlendirme Toplantısı: 22 Şubat 2018, Perşembe 

Sonuçların Açıklanması: 01 Mart 2018, Perşembe

Venedik Mimarlık Bienali Gezisi: Tarih Daha Sonra Açıklanacaktır



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)