The Falkirk Wheel: İnşaat ve Makina Mühendisliği Harikası​

The Falkirk Wheel projesİ 21. Yüzyılın çok fazla bilinmeyen bu önemli mühendislik eseri milenyumun bağlantı projesi olarak da anılmaktadır. 

The Falkirk Wheel projesi İskoçya’da, farklı seviyelerdeki Union Kanalı ile Forth-Clyde Kanalını bağlayan inşaat mühendisliği ve makine mühendisliğinin kombinasyonundan ortaya çıkan bir projedir.

The Falkirk Wheel projesi 21. Yüzyılın çok fazla bilinmeyen bu önemli mühendislik eseri milenyumun bağlantı projesi olarak da anılmaktadır. Adını kanalın yakınlarındaki kasabadan alan gemi asansörünün çalışma fikri; yuvarlanan yumurtalardan su tanklarına, büyük tahterevallilerden teleferik tipi yapılara kadar bir çok yapının incelenmesi sonucu ortaya çıkmıştır. 

Masif çelik kolları ve arasında teknelerin içine yerleştiği su haznesi ile ilginç bir görünüm arz eder.  İki kanal arasındaki 24 metrelik seviye farkını aşmak isteyen gemi yapının alt kısmından girip, yapının dönmesi ile üst kısımdaki köprü kanal sistemine ulaşıp yoluna devam eder. Falkirk Wheel aynı anda 30 metrelik dört tekneyi nakledebilecek kapasiteye sahiptir. 180 derecelik dönüşünü 5.5 dakikada tamamlayan asansör bu 180 derecelik dönüş için de çok az bir enerji harcamaktadır.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)