Burj Khalifa: Çöl Çiçeğinden Gökyüzüne Yükselmek

Dünya’nın en yüksek yapısı özelliğindeki bina aynı zamanda dünyanın en hızlı asansörlerine de sahiptir. 

Birleşik Arap Emirlikleri’nin turizm ve ticaret merkezi olup, gökdelenlerle dolu şehri Dubai’de yer alan ve dünyanın en yüksek yapısı ünvanına sahip Burj Dubai’nin yapımı 2010 yılında tamamlanmıştır. 829 metre yükseklikteki yapı merkezdeki çekirdek etrafında kümelenen üç farklı birimden oluşmaktadır. Tepeye yaklaştıkça ana gövde incelir ve tepede sivrilerek sonlanır. İhtiyaca göre teknolojilerin yaratıldığı 160 katlı gökdelende; oteller, iş merkezleri, restoranlar, seyir terasları, gece kulübü ve cami gibi birçok bölüm bulunmaktadır. Y şeklindeki zemin kat planı Çöl çiçeğine benzetilerek tasarlanmıştır. 

Dünya’nın en yüksek yapısı özelliğindeki bina aynı zamanda dünyanın en hızlı asansörlerine de sahiptir. Dakikada 600 metre hızla yükselen asansörler binanın %75 e varan enerji tüketimini azaltmak için tasarlanmış örnek yeşil eksenli mühendislik sistemleridir.  829 metre 160 kattan oluşan binanın asansörleri saniyede 10 metre yükselerek 120’nci kata 50 saniyede çıkabilmektedir. Gökdelen bazıları iki katlı toplamda 57 asansöre sahiptir. 

Tek hat üzerinde, yer değiştirmeden 504 metre yüksekliğe çıkabilen asansörüyle yeni bir dünya rekoruna imza atan Khalifa dünyanın en yükseğe çıkan servis asansörüne de sahip olan bina olma özelliğini elinde bulundurmaktadır. 




Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)