​AtomIum Binası​: Düzlem Dışı Atom Parçaları

Küreler arasındaki yürüyen merdivenler oldukça hızlı yapısı ve renk değiştiren platformuyla bilim kurgu filmlerinin bir parçası gibi durmaktadır.

Atomium; Brüksel Dünya Fuarı için 1958 yılında Belçikalı mühendis Andre Waterkeyn tarafından tasarlanan ve II. Dünya Savaşı’ndan sonra  Brüksel’in sembolü haline gelmiş bir anıt yapıdır. Şehrin sembolü haline gelen bu ikonik yapı dünyadaki en modern eserler arasında bulunmaktadır.

Mimarisi ile dikkat çeken yapının inşasında paslanmaz çelik ve alüminyum malzemeler kullanılmıştır. Atomium geçici olarak inşa edilmiş olsa da fuardan sonra kaldırılmayıp, 102 metre uzunluğundaki yapısıyla günümüze kadar özgünlüğünü koruyup turistik bir merkez haline gelmiştir. Bu yapının asıl ilginç yönü ise bir küreden diğerine geçmek isterken kullanılan yürüyen merdiven tüpleri. Küreler arasındaki bu yürüyen merdivenler oldukça hızlı yapısı ve renk değiştiren platformuyla bilim kurgu filmlerinin bir parçası gibi durmaktadır.

Brüksel’in en yüksek yapılarından olan bu kürelerin içinde sergi alanları yapının inşası hakkında bilgi veren fotoğraf, video ve eskiz çizimleri bulunmaktadır. Yapının en tepesine çıkmak ve panoramik manzarayı seyretmek için ise yine hızlı ve farklı yolculuğa çıkaran asansörler kullanılmaktadır. Asansör kabininin üst kısmının cam olması nedeniyle asansör hızla yukarı çıktığında kendinizi yeryüzünden uzaya fırlatılan bir uzay mekiğinin içinde hissedebilirsiniz.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)