Bill Gates Akıllı Şehir Kuruyor

Dünyanın en zengin insanları listesinde yer alan Microsoft'un Ceo'su Bill Gates, ABD'de akıllı şehir inşa etmek için Arizona eyaletinde 25 bin dönüm büyüklüğünde bir arazi satın aldı. Bill Gates akıllı şehir için başlangıç olarak 80 milyon dolar yatırım yaptı.

Sanayi ve ofis alanları için 3800 dönüm ayrılacakken, okullar için 480 dönümlük bir bölüm tahsis edilecek. Phoenix’e 1 saatten az bir mesafede olacak bu şehirde yaklaşık 80.000 ev inşa edilecek.

Belmont adı verilecek şehir, Phoenix'e 45 dakika araç mesafesinde olacak. Dev akıllı şehri yapacak gayrimenkul firması Belmont Partners'ın yaptığı açıklamada, şehrin yüksek hızlı internet, veri ve teknoloji merkezleri, insansız araçlar ve lojistik merkezleri gibi teknolojiyi son hızda kullanacakları iletişim ve altyapı uygulanacağını belirtti.

80 milyon dolarlık yatırım

Akıllı şehirde birçok teknolojinin etkileşiminden verimlilik sağlanacak. Yenilebilir enerji kaynaklarının uygulanacağı şehir, teknoloji devleri adına bir yarış arenası haline dönüşecek.
İnternet kenti olarak lanse edilen şehrin, yüksek hızlı Wi-Fi ağları ile donatılması bekleniyor. Devasa bir veri merkezine ev sahipliği yapacak olan proje için 80 milyon dolar harcanacak.

Özellikleri Neler Olacak?

Projenin ortaklarından olan Belmont Partners adındaki gayrimenkul yatırım şirketi, şehrin isminin Belmont olacağını açıkladı. Yüksek hızlı internet, yeni üretim teknolojileri, sürücüsüz araçlar ve veri merkezlerine sahip olacak bu şehirde, en son teknolojileri barındıran altyapı mevcut olacak. Toplumun durumuna da hayli önem verileceği belirtilirken, teknolojiye ayak uyduran ve bilgili bir topluluk hedefleniyor.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılacağı özellikle vurgulanırken, minimum insan eforuna dayalı sistemlerin çokça kendine yer bulması bekleniyor. 50 milyon dolar harcanması beklenen bu akıllı şehirde yepyeni bir hayat insanları bekliyor olacak. İnternet kenti olarak anılacak olmasının yanında nispeten kolay ve makinelere dayalı bir yaşam, şehirde hedefleniyor olacak. Büyük kentlerden yoğunlaşan insan nüfusu, teknolojinin önde gelen isimlerini bu tip çözümler aramaya itiyor. Daha akıllı oluşu ve yaşam kolaylaştırmasının yanında ağır istihdam da bu yeni kentlerle engellenmeye çalışılacak.

Daha önce benzer şekilde Alphabet firmasının alt şirketlerinden biri olan SidewalkLabs tarafından girişimi yapılan bir proje de hayata geçmeyi bekliyor.

Neden “akıllı şehir?”

Yeni kurulacak şehre “akıllı şehir” denmesinin asıl nedeni, tüm bölgede son teknolojinin kullanılacak olması. Bu teknolojiler arasında sürücüsüz otomobiller (ve sürücüsüz otomobillere uyumlu trafik düzenlemeleri), yüksek hızlı internet ve akıllı üretim teknolojileri bulunuyor.
Projenin ne zaman tamamlanacağı henüz belli değil.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)