Singapur Ulusal Tasarım Merkezi

Singapur’da Başkanlık tasarım ödülü alan Mimar Soo K.Chan ve mimarlık firması SCDA Arcihtects, tasarım olanaklarına yenilik ve teşvikler sunan bir vitrin olan Singapur Ulusal Tasarım Merkezi’nde yaptıkları yenilemeleri tamamladılar.

Ulusal Tasarım Merkezi,  bölgedeki sanat, kültür, öğrenim ve eğlence alanlarının merkezinde bir konuma sahip olup tüm bu konularla ilişik kurabilecek imkanlara sahiptir. Mimarların yaptığı restorasyon çalışması ve kentsel alanları yenden geliştirme politikası sayesinde,  koruma alanı ilan edilen binaların yeniden geri kazanım yolları görülmüş oldu. 

Aslen eski manastır okulları olan binada derslikler şuan tiyatro alanı olarak hizmet etmekte. Hem kamuya hem özel kullanımlara açık binadan birbirine bağlı alanlar için yarı saydam konsollar eklenmiştir. Kompozisyona göre bu yarı saydam yapı merkez avluya hareket katacak ve halkı buraya çekecektir.

Mimarların temel tasarım konseptleri:  Birinci adım olarak temel ilkeleri avlular yaratmak ve heykelimsi bir çatı penceresi oluşturmak. Binanın yasalarla koruma yapısı ilan edilmiş olması… Yangın merdiveni gibi anahtar işlevsel öğelerin olması gerektiği…  Bu karmaşıklığı tasarıma dönüşerek mekanın doğasını değiştiren, sergiler için fon alanı yaratan  duvarlar sunuldu.

 Ulusal Tasarım Merkezi, tasarım konusundaki bilinçlendirmeyi, yenilikçiliği, anlayışlardaki derinliği ve verimli tasarımı teşvik etmeyi amaçlıyor. 

Singapur Ulusal Tasarım Merkezi 2018 RIBA Ödülleri’nde listeye giren yapılar arasında…


Kaynak:Archdaily

Mimarlar: SCDA Architects

Bölge: Singapur

Tarih: 2013

Fotoğraflar: Aaron Pocock


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)